Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

dióburok-fúrólégy, dió   2023. augusztus 17. Növényvédelem

A dió növényvédelme vegyszermentesen

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 7. rész 

A magyar kertek szeretett fája a dió, melyet a hajdani kertészek az unokáknak ültettek, bíztak a fák hosszú életében és sosem permetezték. Ma már a többi gyümölcshöz hasonló intenzív növényvédelmet igényel. A modern konvencionális művelésű ültetvényekben már 7-9 alkalommal is permetezik évente.

Házikertekben is fertőzi a diót egy kórokozó gomba és egy baktérium, valamint az utóbbi időben a nyugati dióburok-fúrólégy.  Ezek ellen a károsítók ellen érdemes védekezni a házikertekben is.

Gombás és bakteriális fertőzés okozta foltosodás

Nedves tavaszon-nyáron a dió gnomóniás levélfoltossága és a Xanthomonas campestris pv. juglandis baktérium által okozott baktériumos rügy-, levél- és termésfoltosság rendszeresen megjelenik a leveleken, de akár a termést is megtizedelheti. Mindkét kórokozó ellen hatékonyak a réztartalmú készítmények, tehát azok a csonthéjasok lemosásához és permetezéséhez használt rézhidroxid, réz-oxiklorid hatóanyagú növényvédőszerek, amelyek egyébként is használhatóak a kertben. Mindkét kórokozó az ágakon és a rügypikkelyek alatt telel át. Tehát ahol nyáron gondot okoztak, ott a következő tavasszal, rügypattanáskor érdemes valamelyik réztartalmú gombaölő szerrel, bőséges lémennyiséggel lemosni a fákat. Ez a tavaszi lemosópermetezés, mellyel gyéríthetjük a fertőzésre készülő kórokozókat. Tenyészidőszakban érdemes a permetléhez tapadásfokozó készítményeket adagolni (pl. a Heliosol vagy a Wetcit). A xantomonaszos betegség ellen biológiai növényvédőszer, a Bacillus amyloliquefaciens (korábban B. subtilis) QST 713 törzsét tartalmazó Serenade Aso is használható (amely egyébként több házikertben termesztett zöldség- és gyümölcs többféle gombás betegsége ellen is kiváló).

dió1

dió2

Dióburok-fúrólégy

A nyugati dióburok-fúrólégy megjelenése előtt talán az almatermésűek tűzelhalása, majd az amerikai lepkekabócák terjedése okozott utoljára igazán nagy ijedtséget a házikertesek körében. A tűzelhalást okozó baktériumot sikerül kordában tartani, fűrésszel és permetezéssel, a lepkekabócát pedig a felszaporodó parazitoidja, a lepkekabóca-ollósdarázs és az aszályos időjárás is meghátrálásra kényszerítette. Úgy tűnik, hogy mára megismertük a nyugati dióburok-fúrólégy biológiáját és így a gyenge pontjait is. Lassan kialakulnak a védekezés lehetőségei, így remélhetőleg már nem akarják kivágni a diófákat az elkeseredett házikertesek.

dió3

A nyugati dióburok-fúrólégy 2011-ben került elő Kőszeg külterületén és Nagycenken, 2018-ban már Szabolcsban is megtalálták. A cseresznyelégyhez hasonlóan a talajban báb alakban telel át. Innen június végén rajzanak ki a szárnyas imágók és a párzásuk után a megtermékenyített nőstények a zöld termésburok bőrszövete alá tojják be a tojásaikat. A kifejlődő nyüvek a burok szövetében rágnak, itt fejlődnek, vedlenek, de a dióbélbe nem hatolnak be. Amikor a lárvák befejezik a fejlődésüket, lepottyantják magukat a talajra és abba befurakodva bebábozódnak, így telelnek át. A következő nyáron találkozunk velük újra. A rajzás pontosan nyomon követhető a ÖMKI weboldalán is, az országban több helyszínen végzett rajzásmegfigyelés alapján.

A nyüvek rágása nem okozna nagy gondot, de a megrágott terméshéjon keresztül baktériumok és gombák fertőzik meg a diószemeket. Ezektől a kórokozóktól lesz feketén rothadó és nyálkás a zöld burok alatti csontos dióhéj.

Később a bélbe is bejutnak a baktériumok, az is elfeketedik, akár 100%-os kárt is okozhat a légy és a nyomában megjelenő kórokozók. Hosszan, akár három hónapon át is rajzik, tehát védekezni is folyamatosan kell. Helyileg a cseresznyelégynél is bevált PALz jelű ragacsos sárgalappal, és a hozzá adott illatanyaggal lehet nyomon követni a légy rajzását. A sárgalapokat a korona felső harmadába lehet kihelyezni július elején. Csak a diófa tetejére kihelyezett csapdák mutatják pontosan a rajzás kezdetét. A rajzás megfigyeléséhez hetente meg kell számolni az újonnan csapdába ragadt egyedek számát, ehhez a ragacslapot le kell engedni, majd újra magasba emelni.

Mivel a ragacslapok nagyon sok más rovart, köztük sok beporzót, természetes ellenséget is megfognak, javasoljuk, hogy inkább figyeld az országos rajzásmegfigyelő hálózatból származó adatokat az ÖMKi weboldalán!

dió4

Célszerű a lehető leggyorsabban felszedni és megtisztítani a lehullott fekete szemeket, így évjárattól, fertőzöttségtől függően a termés egy része megmenthető. A fertőzött termést és a nyüves burkokat azonnal el kell távolítani a fa alól, mert ezekben még élhetnek lárvák, amelyek a mi fáink alatt fognak bebábozódni. A fán se hagyjunk beteg diószemeket, mert ezekből még később is kibújhatnak, leeshetnek a lárvák. Ezeket a diószemeket és a nyüves dióburkot inkább égessük el vagy komposztáljuk! A nyári - kora őszi gyakori gereblyézéssel, sekély talajforgatással is megzavarhatjuk a bábozódásukat, vagy a nyári időszakban a fa alá kiterített ponyvával, és a ponyváról a lehullott diók és növényi maradványok összeszedésével is megakadályozhatjuk, hogy a lárvák a fáink alatt bábozódjanak. A lárvák összeszedésében segíthetnek a kapirgáló tyúkok is. Sajnos a szomszédból vagy az utcai fák alól továbbra is számíthatunk a legyekre a következő évben.

dió5

Kémiai növényvédelemre házikertben nagyon kevés lehetőség van. Kaolin hatóanyagú riasztószerrel (Surround WP) távol tarthatjuk a diólegyeket a diófáinktól. A kaolin ásvány vékony réteget képez a növény felületén (ezért fontos az alapos, a teljes lombkoronán áthatoló és azt bevonó porlasztás motoros házi permetezővel), amelyet a petéket lerakó nőstények elkerülnek, és inkább olyan diófát keresnek, ahol a tojásból kikelő lárváik nagyobb eséllyel rágnak be könnyen a dióburokba.

Végső esetben marad az ökotermesztésben engedélyezett, a spinosad vagy piretrin hatóanyagú rovarölőszerek használata csalétekkel kombinálva vagy anélkül. A Combi Protec csalétek bomló fehérjék szagát árasztja, a rovarölőszerrel keverve egy vékony sávban, a lomkorona felső-középső részét permetezik, így csökkentve egyébként a kijuttatott rovarölőszerek mennyiségét. Ez az a technológia, ami házikertben tényleg csak nehezen kivitelezhető. A természetes piretrin a szakirodalmi adatok szerint repellens (riasztó) hatással van a rovarokra, ezért csalétekkel vagy csalétek nélkül a hazai vizsgálatok szerint ugyanolyan hatásfokú védelmet biztosít. A spinosad hatóanyagról nem ismert, hogy repellens hatása lenne, ezt érdemes csalétekkel együtt kijuttatni – házikertben viszont a kijuttatási technológia nem megoldott.

A biológiai termesztés módszereit követő kertbarátok a lehullott termés gyors felszedésével, gyérítéssel (pl. a fa alatti gereblyézéssel, ásással, a tyúkokkal), valamint megelőzésként, a dióburok-fúrólégy imágóit távoltartó permetezéssel védhetik meg diófáik egészségét.

További olvasnivalók

A növényvédelmi sorozat a dm drogérialánc támogatásával jött létre. 

dm logo

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. szeptember 23.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: lisztharmat szőlőben, dióburok-fúrólégy, gyümölcstárolás, madáretetés, díszfa védelem

2020. évi 23. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. július 2.

Növényvédelem
Dióburok-furólégy: védekezési lehetőségek bioban

2021. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2022. augusztus 23.

Növényvédelem
Öntözés és vízmegőrzés aszály idején, dióburok-fúrólégy és lisztharmat elleni védekezés

2022. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen