Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Fenntartható szőlőművelés - LIFE VineAdapt

Támogatás: LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program, Európai Unió

Koordináló szerv: Landgesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Németország

Időtartam: 2020. július - 2025. június

Konzorciumi partnerek: a LIFE VineAdapt projektben 8 kutatói és ágazati partner vesz részt Ausztriából, Franciaországból, Németországból és Magyarországról. Több mint 50 szőlészet biztosít kísérleti helyszínt a beállított on-farm kísérleteknek.

https://www.life-vineadapt.eu/

Klímaváltozáshoz alkalmazkodó, fenntartható szőlőművelés - Sustainable Viticulture for Climate Change Adaptation

A szőlőművelés egy intenzív gazdálkodási forma, melyre a klímaváltozás jelentős hatást gyakorol. Egyre gyakoribbak és hosszabbak a csapadékmentes időszakok, melyeket hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék követ. Ez jelentősen súlyosbítja az eróziós károkat. Ezen felül új károsítók tömeges megjelenésére is számítanunk kell. Ezek a körülmények innovatív megoldások elterjedését ösztönzik. Agroökológiai módszerekkel megnövelhetjük a szőlő ültetvények természeti szélsőségekkel szembeni ellenálló képességét, és a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbb művelési rendszereket alakíthatunk ki.

A LIFE VineAdapt projektben az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai olyan nagy léptékű vizsgálatot végeznek el, ami során honos fajokból álló növényzetet telepítenek a szőlősorközökbe és monitorozzák annak kedvező hatásait az erózió ellen (várhatóan kisebb talajlemosódás), a humuszképződésre (talaj szerves anyag tartalom növekedés), és a talajéletre (tápanyag-ellátottság, talajszerkezet, vízvisszatartó képesség). A várható pozitív hatások összességében egyszerre támogatják a szőlőültetvények ellenálló képességét és a honos növény és állatvilág fennmaradását (várhatóan több honos növény, nektár és pollenforrás, vadméh és kártevőket pusztító ragadozó). A sorközökbe telepített állandó növénytakaró telepítésével várhatóan az ültetvény légköri szénmegkötő képességét is növeljük.

A LIFE-VineAdapt céljai

  • Az egyik legfőbb cél az, hogy honos fajokkal növeljük az ültetvények biodiverzitását, hogy ezáltal az ültetvényekbe minél több ökoszisztéma szolgáltatást telepítsünk vissza.

  • A projekt során kapott eredmények minél hatékonyabb terjesztése a jó gyakorlat elterjedésének felgyorsítására.

  • A projekt végén kérdőíves fenntarthatósági hatástanulmány készítése a projektben végrehajtott tevékenységekről, melyben az összes résztvevő országban társadalmi-gazdasági szempontok szerint elemezzük az érintettek tapasztalatait a fenntarthatósággal, ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársainak feladata az, hogy az on-farm vizsgálatokat a résztvevő magyar szőlészeteknél beállítsa, a vázolt kutatási tevékenységeket elvégezze és részt vegyen azok kiértékelésében és publikálásában, hazai és nemzetközi népszerűsítésében.

A LIFE19 CCA/DE/001224 projekt az Európai Unió LIFE 2019 Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program támogatásával jött létre.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. augusztus 18.

Hír
Magyarországi találkozó a LIFE VineAdapt partnerei közt

A projekt második évében a magyar, osztrák, francia és német projektpartnerek végre a projekt egyik helyszínén, egy partnerországban találkozhattak az első nemzetközi rendezvényen. A háromnapos utazás célja a magyarországi projekt helyszínek megtekintése volt.

Részletek
2020. október 26.

Média
Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban - Ökológiai szőlőtermesztés a Tokaj-Hétszőlő szőlőbirtokon

A Tokaj-Hétszőlő szőlőbirtokon 2009-ben változtattak a szőlő termesztéstechnológiáján és a birtok nagy részén átálltak a bio művelésre.

Részletek
2019. augusztus 8.

Lezárt on-farm kutatások
Szőlészet

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Zöldülő sorközök

Az ÖMKi legújabb sorköztakarásos projektjeinek első éves eredményei

Részletek

Rendezvény
Szőlészeti szakmai nap

A sorköztakaró növényzet telepítésének hatásai az ültetvényre

Részletek

Kiadvány
Fajgazdag sorköztakaró növényzet alkalmazhatósága a szőlő fenntartható növényvédelmében

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen