Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényvédelem

Növényvédelmi felhívásainkkal 2020 tavasza óta támogatjuk a biokertészeket és az ökológiai szántóföldi termesztést folytató gazdákat. 2023 tavaszától a dm drogérialánc támogatásának köszönhetően átalakítottuk a növényvédelmi felhívásaink struktúráját, ezzel támogatva a sikeres ökológiai növénytermesztést, elsősorban a hobbikertészek számára.

 

Növényvédelmi hírlevelünkre feliratkozva minden hónap elején felhívjuk Olvasóink figyelmét az adott hónapban várható növényvédelmi teendőkre. A korábbi évek felhívásai közt most is böngészhettek a jobb oldalon található szabadszavas keresés segítségével. A gyümölcsfákat károsító rovarok elleni védekezés időzítéséről pedig a Rajzási adatok aloldalon tájékozódhattok tavasztól őszig.

 

Videósorozatunkban McMenemy Márk kalauzolja a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereivel együtt megmutatja, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe. A sorozatban az almatermésűek, csonthéjasok, héjasok (dió, mogyoró) és zöldségnövények növényvédelme mellett a biokert tervezéséről, a saját magfogásról, a gyomnövényekről, a talajegészségről és a citizen science részvételi kutatási programunkról is szó lesz. Kövessétek YouTube csatornánkat és Facebook oldalunkat, hogy az elsők között értesülhessetek a legújabb epizódokról és cikkekről!

2023. október 26.

NövényvédelemA zöldségmagfogás alapjai a házikertek művelőinek

Az utóbbi évtizedekben egyre fontosabbá vált az élelmiszer-önrendelkezés, valamint az egészséges élelmiszer iránti igény gondolata. Terjed a zöldségek, gyümölcsök házikerti termesztése, ezzel párhuzamosan egyre ismertebbé válik a tájfajta fogalma is, köszönhetően egyes szervezetek ismeretterjesztő munkájának. Az élelmiszer-önrendelkezésnek és egyben a tájfajták fenntartásának kulcsfontosságú mozzanata a saját magfogás, amivel évről-évre biztosítjuk a termesztéshez szükséges vetőmagot.

vetőmag, tájfajta, magfogás

Részletek
2023. október 26.

Növényvédelem
A gabonákat veszélyeztető vírusos betegségek

A termesztett kultúrnövényeinknek minden más élőlényhez hasonlóan megvannak a maguk betegségei. Ezek közül a vírusok okozta betegségek sem maradnak ki. A vírusos betegségek megjelenése jelentős terméskiesést okoz, ha a vírus jelen van az állományban, azt eltüntetni, a fertőzés erősségét csökkenteni, a növényt meggyógyítani nem lehet. A vírusos gabona elfogyasztása – ellentétben a fuzáriumos gabonával – takarmányként vagy élelmiszerként biztonságos, de vírusos állományról vetőmagot semmiképpen ne fogjunk!

gabonatermesztés, növénybetegségek, vírus

Részletek
2023. október 26.

Növényvédelem
Hogyan válasszunk fajtát a kalászosok biotermesztése során

A gabonafélék a szántóföldi vetésforgók meghatározó növényei: a hazai adatok szerint országosan a szántók 32,2%-án, az öko szántók 36,7%-án termesztettek kalászos gabonákat, elsősorban őszibúzát. Eredményes és profitábilis termesztésüket ugyanakkor rendkívül sok dolog határozza meg és befolyásolja nagymértékben. Ezek egyike a termesztett fajta, amely a benne genetikailag rögzült tulajdonságok révén nagy hatással van szinte minden gabonaféle termesztésének eredményességére. Mindenképpen érdemes megfontolni, milyen fajtát válasszunk biotermesztésre.

ősgabona, gabonatermesztés, kalászosok

Részletek
2023. október 11.

Növényvédelem
Gyomszabályozás a kiskertben

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 10. rész

Részletek
2023. szeptember 21.

Növényvédelem
A szőlő növényvédelme biológiai módszerekkel

A legtöbb házikertben ma is gyakran termesztett növény a szőlő. Borkészítéshez több tőkére, nagyobb mennyiségű termésre, vagy egy kiterjedt lugasra van szükségünk, étkezési célra 1-2 tőkére fajtánként. A növényvédelmi teendőink nagyrészt attól függnek, milyen fajtát tartunk, mennyire érzékeny vagy rezisztens az adott fajta.

ökológiai szőlőtermesztés, szőlő lisztharmat, szőlőperonoszpóra

Részletek
2023. szeptember 5.

Növényvédelem
Nyári zöldségek növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 8. rész

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen