Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A regeneratív ökológiai gazdálkodás (RÖG) hazai feltételrendszere – MNVH

A regeneratív ökológiai gazdálkodás (RÖG) hazai feltételrendszerének kidolgozása, védjegyének elismertetése és bevezetése az ellenőrzési és támogatáspolitikai gyakorlatba

A gazdáknak egyre több és egyre összetettebb, mezőgazdasági rendszereinket érő kihívásokra kell megoldást találniuk, melyek segítségével megállíthatják a talajállapot romlását, vagy sikeresebben alkalmazkodhatnak a klímaváltozás hatásaihoz. Ennek köszönhetően, egyre többen érdeklődnek az olyan reziliens, alacsonyabb input igényű termelési rendszerek iránt, mint a regeneratív gazdálkodás. 

Építve az ökológiai és a regeneratív termelési rendszer hasonlóságaira, az ökológiai gazdálkodás szakmai szervezetei elismerik a regeneratív gyakorlatok talaj egészségének helyreállításában, a biológiai sokféleség növelésében és az éghajlatváltozás mérséklésében rejlő lehetőségeket, és támogatják az olyan regeneratív gyakorlatokat, melyek a minimális talajbolygatás és a szintetikus vegyszerek elkerülésével történik. A két termelési rendszer közötti együttműködések és a szinergiák megerősítésével hozzájárulhatunk mindkét gazdálkodási rendszer fejlesztésre szoruló területeinek megerősítéséhez egy intézményesített követelményrendszer keretein belül.

Az Agrárminisztérium (26/2018. (X. 1.) AM) rendelete alapján lehetőség nyílt egy új, az EU öko rendeletén túlmutató, hazai viszonyokra adaptált, magasabb szakmai követelményeket támasztó öko feltételrendszer és önkéntes tanúsítási védjegy kialakítására. Ezt a célt tűzi ki A Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért c. dokumentum (ÖCST, 2022) is.  Ennek a megvalósítására törekszik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) egy új ún. regeneratív ökológiai gazdálkodás feltételrendszer és védjegy kialakításával, ami ösztönzi a teljes ökológiai átállást, kiemelve a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok használatát és lehetővé teszi a regionális eredet megjelenítését - olyan nemzetközi példák mintájára, mint az osztrák AMA Bio-Siegel és a német Bio-Siegel.

A projekt célja egy széleskörű szakmai egyeztetés támogatásával kidolgozni a regeneratív ökológiai gazdálkodás (RÖG) hazai feltételrendszerét és a hozzá tartozó önkéntes tanúsító védjegy előírásait, majd azokat elfogadtatni és bevezetni az ellenőrzési és támogatáspolitikai gyakorlatba.

Tevékenységek

  • A nemzetközi öko feltételrendszerek és a bevezetés alatt álló regeneratív védjegyek követelményrendszereinek és tanúsítási folyamatainak figyelembevételével kialakítani a regeneratív ökológiai gazdálkodás (RÖG) hazai feltételrendszerének vázlatát.
  • Azt véleményeztetni szakértőkkel folytatott mélyinterjúkon és egy online kérdőíven keresztül.
  • A begyűjtött majd feldolgozott visszajelzések alapján elkészíteni a RÖG feltételrendszerének első verzióját.
  • Azt egy interaktív műhelymunka keretében megvitatni az érdekelt felekkel.
  • A visszajelzések figyelembevételével elkészíteni a feltételrendszer végleges verzióját.
  • Külső szakértők bevonásával kialakítani a hozzá tartozó tanúsító védjegyet.
  • Majd ezeket elismertetni és bevezetni az ellenőrzési és támogatáspolitikai gyakorlatba.

Várható eredmények

  • Létrejön a regeneratív ökológiai gazdálkodás (RÖG) hazai feltételrendszere, amely magasabb szakmai követelményeket támaszt az EU-BIO előírásoknál, a már létező minőségrendszereket tovább erősítve ösztönzi a teljes átállást.
  • A hozzá kapcsolódó védjegy javíthat az elkötelezett biogazdálkodók piaci pozícióján és szakmai elismertségén, ezáltal motiválva őket a regeneratív mezőgazdaság fenntarthatóság szempontjait érvényesítő gyakorlatainak szélesebb körű bevezetésében.

Kontakt személy

Jónász gerda

Kutató

PhD, Szakpolitikai kutató

Szakterület: agroökológia, környezetpolitika és agrár-szakpolitika

gerda.jonasz@gmail.com
+36 20 4385977


Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen