Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Csapatunk

Ügyvitel - projektmenedzsment - kommunikáció

Dr. Drexler Dóra

ügyvezető

Okleveles növényorvos,
Ph.D Okleveles tájépítészmérnök

dora.drexler@biokutatas.hu
+36 20 346 9120

Egyetemi tanulmányaimat a volt Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen (ma Szent István Egyetem) végeztem, ahol 2004-ben szereztem tájépítészmérnöki diplomát tájtervezési és területfejlesztési szakirányon. Ezt követően a Technische Universität München Tájökológiai Tanszékén doktoráltam. 2010 decemberétől fél évig a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL Svájc) munkatársa voltam, 2011-ben részt vettem az ÖMKi megalapításában, melynek 2011 júniusától vagyok az ügyvezetője. 2013-ban a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docensi címet adományozott számomra. 2015-ben Sárközy Péter emlékéremmel tüntettek ki. 2017-ben okleveles növényorvos diplomát szereztem a Szent István Egyetemen. Két kisgyermek édesanyja vagyok. Munkatársaim szerint a harmadik gyermekem az ÖMKi.

Timárné Deibler Ilona

gazdasági vezető

Okleveles közgazdász

ilona.deibler@biokutatas.hu
+36 1 244 8358

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szereztem okleveles közgazda diplomát 1985-ben. Tanulmányaimmal egyidejűleg és ezt követően vállalati-vállalkozási területen bele kóstoltam sok szakterület munkájába a „ranglétra” alsó fokától a tetejéig. Mivel mindig voltak megvalósítási vagy módosítási javaslataim/ötleteim és úgy tapasztaltam, hogy az azok kivitelezéséhez vezető legcélszerűbb megoldás a vezetői beosztás, amihez addigra gyakorlati tapasztalattal és megfelelő végzettséggel is rendelkeztem, így 1987-től 2000-ig a gazdasági szakterületet irányítottam több helyen is. 2000-től egy erős kormánymozdulattal irányt váltottam és az államigazgatásban helyezkedtem el. Először a hírközlés gazdasági szabályozásával foglalkoztam, majd 2002-től 2019-ig ismét gazdasági vezetői pozícióban tevékenykedtem, de immár államháztartási területen. 2019 tavaszán „megváltozott a szélirány”, ami engem az ÖMKi hajójáig repített egy nagyon barátságos csapatba, akikkel megpróbáljuk világunkat a fenntartható fejlődés irányába kormányozni.

Dr. Szira Fruzsina

kutatási projektmenedzser

Okleveles biológus, Ph.D

fruzsina.szira@biokutatas.hu
+36 20 321 5383

Biológusként végeztem a Szegedi Tudományegyetemen, majd növénygenetikával és agrár-biotechnológiával kezdtem foglalkozni. Doktori fokozatot is szereztem és sok évig próbáltam a klasszikus keretek között megtalálni a gyakorlatorientált, alkalmazott kutatásokat, de nem igazán sikerült. Bolyongtam is pár évig, mint Odüsszeusz, aztán megtalált az ÖMKi. Az ÖMKi, ami szerintem nagyon jó példa arra, hogyan lehet elvont fogalmakból, - mint a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszertermelés, a biodiverzitás, vagy a tudatos fogyasztás és a hálózatosodás - szisztematikus munkával valóságot és gyakorlati kutatást építeni. Fő feladatom a nemzetközi pályázataink szervezeti szintű koordinációja és pénzügyi menedzsmentje.

Heim Ildikó

projektmenedzser

Okleveles közgazdász

ildiko.heim@biokutatas.hu 

Közgazdász diplomámat Németországban, a düsseldorfi Heinrich-Heine Egyetemen szereztem 2002-ben, humán erőforrás szakon. Eddigi pályafutásom során dolgoztam non-profit és profitorientált szervezeteknél, itthon és külföldön egyaránt. Miután a Guatemalában töltött önkéntes évem szemléletváltást hozott bennem, 2012-ben fenntartható fejlődésből és vállalatok társadalmi felelősségvállalásából diplomáztam Spanyolországban. Diplomamunkámat a fenntartható élelmiszerlánc és a végtermék-címkézés témában írtam. Világpolgárnak vallom magam, nemcsak azért, mert otthon érzem magam a világban, de főként azért, mert érdekelt vagyok az egész világot érintő problémák felismerésében és felelősnek tartom magamat azok megoldásáért. Úgy gondolom, hogy az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet helyi tevékenysége fontos eleme egy globálisan – társadalmilag, környezetileg és gazdaságilag is – fenntartható rendszernek. 2013 óta vagyok az ÖMKi-csapat tagja.

Takács Bence

irodavezető, projektasszisztens

Kertészmérnök,
környezetgazdálkodási agrármérnök

bence.takacs@biokutatas.hu
+36 30 427 3647

2013-ban zártam alapfokú tanulmányaimat a Szent István (akkori Budapesti Corvinus) Egyetem kertészmérnök alapszakán, gyógynövény-termesztés szakirányon, majd 2015-ben diplomáztam a Szent István Egyetem környezetgazdálkodási agrármérnök mesterképzésén, Gödöllőn. Mindkét diplomám a gyógynövényekről, illetőleg az azokból készült teaforrázatok hatóanyagtartalmával kapcsolatosan írtam. Ifjúkoromtól fogva érdeklődöm a kertészet, a gyógynövények alkalmazása, azok farmakológiai hatásai és a növényápolás iránt, foglalkozom kerttervezéssel, -építéssel és -fenntartással egyaránt. Elkötelezett vagyok a természet védelme iránt, növényápolási munkáim során pedig gyakorlom a vegyszermentes gyógynövény-, zöldség- és gyümölcstermesztést. Az ÖMKi kötelékében ellátom az irodavezetői teendőket, s feladataim közé tartozik többek között a kiadványok formai lektorálása, s futó projektjeink háttér-tevékenységeinek ügyvitele.

Szalai Szilvia

könyvelés, pénzügy, kontrolling

Mérlegképes könyvelő, közgazdász

szilvia.szalai@biokutatas.hu
+36 20 972 2116

Középiskolai tanulmányaim során a műszaki irányú, programozói szakirányú tanulmányaimnak és végzettségemnek köszönhetően korán sikerült megerősítenem azokat a készségeimet, amelyekre alapozva elkezdhettem azzal a területtel foglalkozni, amely igazán közel áll hozzám. A rendszerben gondolkodás igényét, komplexitás kezelését, pragmatikus és következetes folyamatokban való részvételt és azok irányítását 2000 óta pénzügyi-számviteli területen, családi vállalkozásunk keretében valósítom meg.

Mérlegképes könyvelőként kis- és középvállalkozások teljes körű könyvelését, adó- és számviteli kötelezettségeit és feladatait végzem. Tanulmányaimat a Zsigmond Király Főiskola pénzügy-számvitel szakán folytattam. Ennek köszönhetően szélesebb körben és területen, további pénzügyi és kontrolling szolgáltatások biztosításával bővíthettem tevékenységemet.

Az ÖMKi-nél a számviteli feladatok (könyvelés, bérszámfejtés, adóbevallások) elvégzése mellett, kontrollerként a projektek gazdasági kereteinek kialakításában és fenntartásában veszek részt, naprakész átlátható pénzügyi rendszerünk biztosításával a tervezhetőséget támogatom.

Ducretot Jade

kommunikációs munkatárs

jade.ducretot@biokutatas.hu
+36 30 258 6436

A Budapesti Kommunikációs Főiskola (ma Metropolitan Egyetem) turizmus-vendéglátás alapszakán végeztem. Levelező tagozaton folytatott tanulmányaim mellett folyamatosan arra törekedtem, hogy minél több területen szerezzek gyakorlati tapasztalatot. Ennek köszönhetően a turisztikai területfejlesztés, szállodaipar, nemzetközi kapcsolatok, egészségügyi turizmus, marketing ügynökségi szektor világába is belátást nyerhettem. A különféle területeken fő tevékenységem a kommunikációs csatornák kiépítése és fejlesztése volt, így jelenlegi pozíciómban is arra törekszem, hogy minél több emberhez eljusson az ökológia gazdálkodás fontosságának a híre. Szabadidőmben nagy figyelmet fordítok az egészségtudatos táplálkozásra. Szívügyem a helyi, egészséges, szezonális termékek előnyben részesítése a főzések alkalmával, és erről saját blogoldalamon is beszámolok.

Kutatás

Papp Orsolya

vezető kutató

Okleveles kertészmérnök

orsolya.papp@biokutatas.hu
+36 20 321 7014

2001-ben végeztem okleveles kertészmérnökként Budapesten, az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. Az egyetem után pár évet botanikai kutatással töltöttem, mely időszakot fontos alapozásnak tartottam az ökológiai gazdálkodáshoz, hiszen a természetes ökológiai rendszereket tanulmányoztam. Majd három évig a Pangea Egyesület Breuer László Oktatóközpontját vezettem a Bakonyban (Pénzesgyőrben), ahol a hét hektáros vegyes öko bemutatókert vezetése, ápolása mellett erdei iskolai foglalkozásokat tartottam és biokertészeti tanfolyamokon oktattam. A somogyvámosi Krisna-völgyben az értékesítésre termelő biozöldség-termesztési üzemrészt vezettem és tanácsadó voltam az önellátásra termelő zöldség- és gyümölcstermesztési üzemrészek számára. Továbbá egy évig a Szeged-sziksóstói Zöldtanya öko zöldségkertészetét vezettem, mely részben közösségi kertként is funkcionált. Az ÖMKi-nél az ökológiai gyümölcs-, zöldség- és gyógynövénytermesztés szakreferenseként dolgozom, ennek keretében kutatást, oktatást és szaktanácsadást végzek.

Borbélyné Dr. Hunyadi Éva

vezető kutató

Okleveles agrármérnök, Ph.D

eva.hunyadi@biokutatas.hu
+36 20 374 7472

Növénytermesztő mérnök (GATE Szarvas, 1988), majd általános agrármérnök (DATE Debrecen, 1995) végzettséget szereztem és először a mezőgazdasági termelő ágazatban töltöttem csaknem tíz évet, elsősorban a növénytermesztés területén. Ezután az agrár-felsőoktatásban dolgoztam több mint 15 évig. Oktatási és kutatási területem egyaránt kötődött az ökológiai gazdálkodáshoz. 2002-ben szereztem PhD fokozatot a Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola keretein belül. Az ÖMKi tudományos munkatársaként a szántóföldi növények on-farm kísérleti programjában a fehérjenövények ökológiai termesztés-technológiáival foglalkozom.

Dr. Molnár Mariann

vezető kutató

Okleveles zoológus, Környezettudományok és Környezetpolitika Ph.D

mariann.molnar@biokutatas.hu

Egyetemi tanulmányaimat az angliai University of Reading-en folytattam, ahol 1999-ben végeztem zoológia szakon. Az alapképzés után a Közép-Európai Egyetem Környezettudomány és Környezetpolitika szakán szereztem mesterdiplomát 2000-ben. Ezt követően külföldi és hazai civil szervezetek munkatársaként kezdtem állatjólléttel foglalkozni, majd a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért felelős Államtitkári titkárság szakértőjeként is dolgoztam. PhD fokozatomat 2018-ban szereztem meg a Közép-Európai Egyetemen. Doktori munkámban a hazai sertéságazat példáján keresztül elemeztem az Európai Uniós állatjólléti reformfolyamat itthoni kihívásait. Vizsgálataim során elsősorban a gyakorlatban is hasznosítható adatokra fókuszáltam. Érdeklődésem középpontjában a konvencionális és alternatív, valamint az ökológiai szempontból minősített haszonállat-tartási rendszerek innovációs lehetőségeinek elemzése áll. Véleményem szerint a természetvédelem és az állatjóllét szempontjából is megfelelő, fenntartható és piacképes rendszerek kidolgozásában rendkívül fontos helyet foglal el a gazdálkodókkal való szoros szakmai együttműködés.

Dr. Bencze Szilvia

senior kutató

Okleveles biológus, angol szakfordító, Ph.D

szilvia.bencze@biokutatas.hu
+36 20 381 7785

A természetvédelem iránti korai elköteleződésem okán nem volt számomra kérdés, hogy ökológus szakirányon szerezzek biológus diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd 2007-ben doktori fokozatot is biológia-ökológia tudományterületen, az ELTE-n. Az egyetemi tanulmányaimat követő hét hónapos svédországi ösztöndíj a Lund Egyetemen elméleti és kísérleti ökológiai tudásomat is elmélyítette. A húsz év, melyet kiváló kollégák mellett agroökológiai és klímaváltozás kutatásokkal, illetve nemesítési munkával töltöttem Martonvásáron, az Agrártudományi Kutatóközpontban, megadta számomra azt a szakmai jártasságot és egyúttal azt az impulzust is, mely egészen az ÖMKi-ig vezetett. Amellett, hogy régi vágyam teljesült, az is világossá vált számomra, hogy minden eddigi tevékenységem csak egy még fontosabb feladatra készített elő: hogy minél hatékonyabb és alkalmasabb részese lehessek a jövő felé mutató, valós és fenntartható alternatívát nyújtó ökológiai szemléletű gazdálkodás előmozdításának.  Az ÖMKi-nél – többek között –közreműködöm a pelyvás ősgabonák (tönke és alakor fajták és tájfajták) on-farm tesztelésében és a részvételi nemesítés hazai gyakorlatának kialakításában.

Dr. Donkó Ádám

külső szakértő

Okleveles kertészmérnök, Ph.D

adam.donko@biokutatas.hu
+36 20 380 3711

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán végeztem okleveles kertészmérnökként, szőlészeti szakirányon, 2010-ben. Diplomatémám keretében különböző talajápolási módszerek összehasonlító vizsgálatát végeztük a Tokaji borvidéken. 2010-től a Kertészettudományi Doktori Iskolában folytattam tanulmányaimat. PhD kutatási témámban talajápolási kísérletek mellett a szőlő mikorrhiza-kapcsolatával foglalkoztam, négy borvidéken, hat különböző szőlőfajta, és eltérő termesztéstechnológiák esetén. 2013-tól kezdődően, az ország hét borvidékének több, mint húsz borászatánál állítottunk be szőlősorköz-takaró növényzeti kísérleteket. Az eredményekből számos magyar és idegen nyelvű publikáció született, s 2018-ban munkánk eredményeképp megszületett az "ÖMKi Élő Sorköz" magkeverék. Ezt követően az ÖMKi kötelékében külső szakértőként tevékenykedem.

Földi Mihály

projektvezető kutató

Okleveles kertészmérnök

mihaly.foldi@biokutatas.hu
+36 20 975 7483

Kertésztanulóként köteleződtem el a bio iránt, amikor kezembe került Alwin Seifert „Kertészkedés mérgek nélkül” c. könyve. Majd később már fiatal kertészmérnökként, a híres biokertben (OMÉK, 1988) megismerkedtem Parádi Bandi bácsival – az egykori Biokultúra alapítóval – aki megkért, hogy csatlakozzak. Ekkor kezdődött a kapcsolatom a Biokultúra mozgalommal, melynek felépítésében is részt vettem, szülőfalumban helyi csoportot is alapítottam. A biogazdálkodás kezdetben csak kiskerti hobbim volt, és alapvetően az önellátást szolgálta. Később a kárpótlás során a családom ismét földhasználó tulajdonos lett, kezdeményeztem a területek ökológiai művelésbe vonását. Szakmai továbbképzésemet is ennek szellemében igyekeztem megvalósítani, növényvédelmi szakmérnöki dolgozatomat a biológiai növényvédelemről írtam saját tapasztalataim felhasználásával. Későbbi munkám során alkalmam volt több évet eltölteni az ökológiai gazdálkodás különböző területein. A kilencvenes évek elejétől részt vettem a családi gazdaságunk működtetésében és emellett munkát vállaltam a hazai ellenőrzésben, később pedig a szakmai közigazgatásban (ökológiai gazdálkodás felügyeletében) ahol köztisztviselőként a tagállami képviseletet láttam el. 2012 óta dolgozom az ÖMKi-nél, ahol elsősorban a gabona fajtateszteket irányítom.

Fehér Judit

projektvezető kutató

Okleveles biológus

judit.feher@biokutatas.hu
+36 70 703 5585

2005-ben szereztem diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus szakán. Bár szakmai életem első 6 évét immunológiai kutatásokkal töltöttem, mindig is fontos volt számomra a környezetvédelem és a fenntartható mezőgazdálkodás. Hogy mindezt a gyakorlatban is megvalósítsuk, 2010-ben a családommal vidékre költöztünk. Ott helyben és néhány külföldi tanulmányút során megismerkedtem az ehető növények végtelen változatosságával. 2011 óta gyűjtöm (és osztom meg) szűkebb és tágabb környezetemben a tájfajtákat, régi fajtákat, de nyitott vagyok olyan ehető növényfajok kipróbálására és honosítására is, amik Magyarországon még kevéssé ismertek. 2012-ben néhány barátommal létrehoztuk a Magház közösségi hálózatot, hogy a mezőgazdasági sokféleséget népszerűsítésük, elsősorban hobbikertészek körében. 2017 novembere óta dolgozom az ÖMKi-nél, a Farmer’s Pride H2020-as projekt keretében, melynek fő célja az on-farm génmegőrzésben résztvevő különböző intézményi és civil szervezetek összekapcsolása és munkájuk hatékonyabbá tétele.

Trugly Bence

projektvezető kutató

Környezetgazdálkodási agrármérnök,
növényorvos MSc

bence.trugly@biokutatas.hu
+36 20 296 3229

2016-ban végeztem a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán (korábban Budapesti Corvinus Egyetem) környezetgazdálkodási agrármérnök alapszakon, majd ugyan ezen a karon 2019 januárjában szereztem növényorvos mesterszakos diplomát. Gyermekkorom óta szerves részét képezi az életemnek a természet közelsége, tanulmányaim során pedig szembesültem azzal, hogy mennyi mindent tesz az emberiség a természet kárára. Úgy érzem, hogy nekem is feladatom ezen változtatni, hogy a jövő generációi is megtapasztalhassák azt a sokszínű és lenyűgöző élővilágot, ami körülvesz minket. Jelenleg a RELACS, a DiverIMPACTS és a Solarvibes projektek szakmai koordinációja a feladatom az ÖMKi-nél, továbbá a termékfejlesztési lehetőségek kibontakoztatása.

Labus Balázs

projektvezető kutató

Informatikus és szakigazgatási agrármérnök

balazs.labus@biokutatas.hu
+36 30 260 4418

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán informatikus és szakigazgatási agrármérnökként végeztem 2014-ben. Fejlesztő- és alkalmazásmérnökként foglalkoztam képalkotással, valamint a távérzékelés területén multi- és hiperspektrális kamerákra és légi felvételezésre specializálódtam. Munkám során mindig kerestem a lehetőséget, hogy a technikát a természet és a fenntarthatóság szolgálatába állítsam. Az ÖMKi-nél is az érintés és roncsolásmentes mintavételezés izgalmas világában, főként precíziós projekteken, növényvédelmi monitoring fejlesztéseken és távérzékeléses fajtaértékelési módszerek kialakításán dolgozom.

Varga Korinna

kutató

Agrármérnök, környezetpolitikai MSc

korinna.varga@biokutatas.hu
+36 30 171 8291

Már a közvetlen családi környezetben is az ökológiai szemléletmód és természet szeretete nevelt, mely végigkísért a gimnáziumi évek alatt is. Azonban, mielőtt teljesen átadtam volna magam a bio és fenntartható mezőgazdálkodás szellemiségének, egy kisebb kitérővel 2012-ben Kommunikáció- és médiatudomány szakon végeztem. Agrármérnöki végzettségemet 2015-ben szereztem meg a Szent István Egyetemen angol tagozatosként. Tapasztalatszerzésben a hazai közösség által támogatott mezőgazdálkodás és egy féléves, Franciaországban eltöltött önkéntességem is segített. Látásmódom szélesítésének egyik meghatározó eleme volt a francia ökológiai körút, ahol országszerte több biogazdaság életébe is volt szerencsém belelátni és a gyakorlati munkával hozzájárulni a termeléshez.

Az ÖMKi-nél 2017-től kezdtem el dolgozni. A Kutatóintézet kommunikációjáért, PR és média megjelenéséért, a nemzetközi projektek disszeminációjáért, valamint a PLAID és a LIVESEED projektek hazai koordinációjáért feleltem. Közben elvégeztem egy angolnyelvű környezetpolitikai mesterszakot a Közép-európai Egyetemen, így már 2019-től kutatóként erősítem az ÖMKi munkáját. A BIOEAST közép-kelet-európai kezdeményezésen belül működő Agroökológiai intenzifikáció és fenntartható hozamok tematikus munkacsoportjának koordinációját látom el. A BIOEAST projekt vezetése mellett, a GO-GRASS projekt koordinálása is a feladataim közé tartozik, aminek keretében a gyepgazdálkodás és zöldtakarmány előállítás új lehetőségeit derítjük fel. 

Ganszky Dániel

kutató

Biológus BSc, MSc

daniel.ganszky@biokutatas.hu
+36 20 228 6602

2015-ben végeztem alapszakon a University of Dundee biológia szakán Skóciában és a James Hutton Institute-ban kutató tanáraimnak köszönhetően szerettem bele a növénybiológiába. Első kutatási témám a Phytophthora capsici burgonyán belüli fertőzés mechanikájának vizsgálata volt. A mesterképzést már a University of Gothenburg, biológia szakán folytattam Svédországban, ahol növénybiológiai és környezetvédelmi területre specializálódtam. Diplomamunkám során lehetőségem volt eljutni Ruandába, ahol egy tudományos csapat részeként a trópusi esőerdők klímaérzékenységét vizsgálhattam. Mesterszakos diplomámat 2017-ben szereztem meg és 2019 őszén tértem vissza Magyarországra és külföldi tapasztalataimat azóta itthon igyekszem kamatoztatni. Az ÖMKi munkatársaként a burgonya és a paradicsom kutatásokban (SolACE és a RELACS projektek) veszek részt.

Kovács Tina

kutató

Okleveles agrármérnök

tina.kovacs@biokutatas.hu
+36 30 425 7164

Bár 2012-ben végeztem agrármérnökként a Ljubljanai Egyetemen, mégis Indiában, egy oktatási és kutatóközpont önkénteseként eltöltött egy év ébresztett rá, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme a Földünk megóvásában a helyben termesztett és fogyasztott bioélelmiszer. Éppen ezért tanulmányaimat azon a Maribori Egyetemen folytattam, ahol Szlovéniában egyedülálló módon Biogazdálkodás mesterképzést is indítanak. Különböző ösztöndíjak és nemzetközi projektek keretein belül olyan neves intézetekben szerezhettem további szakmai tapasztalatot, mint a szlovéniai Fenntartható Fejlődés Intézete, a dániai Aarhus Egyetem, az osztrák Arche Noah, vagy a magyarországi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Miután megismerkedtem az ÖMKi on-farm kutatásával és a lelkes és elkötelezett munkatársaival, nem volt kérdés, hogy 2016-ban itt kezdjem el a PhD kutatómunkámat, melynek témája a terepi spektrometria alkalmazása a kisgabonák minőségvizsgálatában. Hogy minél jobban megismerjem a magyarországi természetet és tájat, szabadidőmben az Országos Kéktúra turista mozgalomhoz csatlakozva is igyekszem bejárni az országot.

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen