Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncfejlesztése - DIVINFOOD

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram, Európai Unió

Koordinátor: INRAE – Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezettudományi Kutatóintézet (Franciaország)

Konzorciumi partnerek: A DIVINFOOD projektben 7 ország 26 partnere dolgozik szoros együttműködésben.

Időtartam: 2022. március - 2027. február

https://divinfood.eu/

Egészséges, növényi alapú élelmiszerek rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításán keresztül    

Termesztett növényeink sokfélesége, elfogyasztott ételeink változatossága és a helyi termékek szerepe a mezőgazdaság intenzifikációjával párhuzamosan csökkent. Az elfeledett és alulhasznosított, azaz kis területen termesztett haszonnövényeink között azonban számos regionális szinten jelentős faj és fajta található, amelyek egyedi értéket képviselnek, de különböző okok miatt kiszorultak a termesztésből. Ezek a haszonnövények termesztési vagy fogyasztási szempontból gyakran speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, de stabilan termeszthetőek változó és szélsőségesebb időjárási körülmények között is. Termesztésük ráadásul az agroökológiai, azaz a fenntartható gyakorlatok szélesebb körű elterjedését is támogatja.

A mezőgazdasági sokféleség, az ökoszisztéma szolgáltatások és az agroökológiai gyakorlatok termésbiztonságban játszott szerepe a fogyasztók, de még a termelők számára is sokszor ismeretlen. Ráadásul a fenntartható gazdálkodásból vagy kiséptékű termelésből származó élelmiszerek és alapanyagok jelenleg csak a fogyasztók szűk rétegét érik el és az értékesítés gyakran az elkötelezett termelők számára is problémát jelent.

A DIVINFOOD, 7 ország 9 Élő Laboratóriumának munkájára épülve, célul tűzte ki az alulhasznosított haszonnövények termesztése és szélesebb körű fogyasztása előtt álló akadályok felszámolását.

A projektben szereplő 9 Élő Laboratórium közül kettő Magyarországon található. Az ÖMKi által koordinált „Cer-Hung” Élő Laboratórium fókuszában az alakor és a tönke áll, míg a babokkal foglalkozó „Bean-Hung” az Agri Kulti  vezetésével működik. A nemzetközi konzorcium magyar tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete és Budapest Főváros is.

A DIVINFOOD célja

  • az alulhasznosított gabonák (pl. alakor és tönke) és hüvelyesek (babok, lencsék, borsók, szegletes lednek, csicseriborsó) termesztésének támogatása regionális és európai szinten
  • új üzleti modellek kidolgozása
  • a fogyasztói szokások felmérése és az alulhasznosított haszonnövények fogyasztásának ösztönzése
  • új növényi alapú receptek kidolgozása
  • rövid értékláncok szereplőinek összekapcsolása és tudásmegosztás

Az ÖMKi munkatársainak fő feladata az agroökológiai gyakorlatok felméréséért és on-farm vizsgálatok megvalósításáért felelős munkacsomag vezetése (WP3) és a „Cer-Hung” alakor és tönkével foglalkozó Élő Laboratórium fejlesztése on-farm kísérletek beállításával és az értéklánc különböző szereplőinek összekapcsolásával.

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 101000383 szám alatt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. július 13.

Hír
Szántóföldi Szakmai Nap Száron

2022. június 21.-én rendezte meg az idei évi Szántóföldi Szakmai Napot az ÖMKi a szári Csoroszlya-Farm Kft területén, ahol több éve folytat a biogazdasággal együttműködve szántóföldi és kertészeti kísérleteket. A Szakmai Nap az ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztésre fókuszált, és egyben a fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztését célzó EIP-Agri projekt zárórendezvényeként került megrendezésre, csaknem hatvan termelő, feldolgozó, szaktanácsadó és vetőmag-forgalmazó részvételével.

Részletek
2022. augusztus 23.

Hír
Megtartottuk az Öko zöldségtermesztési szakmai napot

2022. augusztus 11-én tartotta meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) az Öko zöldségtermesztési szakmai napot, Zsámbokon. 45 fő részvételével zajlott a rendezvény, melynek fókuszában a génmegőrzés és a zöldségfajok ökológiai szaporítóanyag-előállítása állt.

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Rövid ellátási láncok – CO-FRESH

A fenntartható és hatékony ellátási láncok megteremtése ma már elképzelhetetlen a résztvevő szereplők aktív bevonása nélkül.

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 12 - Prof. Dr. Sárközy Péter

„A múltunk ismerete, tisztelete a jövőnk záloga. Így van ez a személyekkel is. Aki tiszteli őseit, tanítóit, szüleit, az idősebb generációt, az joggal hiheti, hogy a maga és gyermekei jövőjét alapozza meg.

A biokultúra mozgalomban kezdettől fogva megvolt ez a szellem, az idősek tisztelet, a tudásuk megőrzése és az ökológiai gazdálkodásban történő hasznosítása. ”

Dr. Solti Gábor szerkesztésében megjelent, az alapítvány névadójának életéről megjelent kiadvány.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen