Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2022. július 13. Hír

Szántóföldi Szakmai Nap Száron

2022. június 21.-én rendezte meg az idei évi Szántóföldi Szakmai Napot az ÖMKi a szári Csoroszlya-Farm Kft területén, ahol több éve folytat a biogazdasággal együttműködve szántóföldi és kertészeti kísérleteket. A Szakmai Nap az ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztésre fókuszált, és egyben a fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztését célzó EIP-Agri projekt zárórendezvényeként került megrendezésre, csaknem hatvan termelő, feldolgozó, szaktanácsadó és vetőmag-forgalmazó részvételével.

A rendezvény aktualitását fokozta, hogy az Ökogazdálkodási Cselekvési Terv a hazai ökológiai mezőgazdasági területek jelenlegi 6 % körüli területi részarányának 10 %-ra való emelését célozta meg az elkövetkezendő öt évben. A terv célja, hogy segítse az ökológiai gazdálkodás hazai piaci részesedésének növekedését azáltal, hogy ösztönzi a gazdálkodók ökológiai termelésre való átállását és javítja az ökológiai élelmiszerek hozzáférhetőségét. A szántóföldi ökológiai gazdálkodás kulcskérdése a diverz vetésforgó, és az abban szereplő növénykultúrák ökológiai-ökonómiai hatékonysággal megvalósítható termesztéstechnológiája. A gabonafélék mellett egyre nagyobb figyelmet igényelnek a maghüvelyesek is, mert itt a piaci igények mellett a termesztés kockázata is nagyobb, így a faj és fajta, az agrotechnikai elemek és ökológiai adottságok összhangját még hangsúlyosabban meg kell teremteni. Ezeket a célokat szolgálják a szári Csoroszlya Farmon megvalósított mezo- és kisparcellás kísérleteink és a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont itteni ökológiai nemesítési kísérletei is.

Interaktív szántóföldi terepszemle

A program interaktív szántóföldi szemlével kezdődött, melynek során először egy feltárt talajszelvényt mutatott be Berényi Üveges Judit, az ÖMKi kutatási témavezetője. Bemutatta a barna erdőtalaj jellegzetes szintjeit, a humuszos réteg kialakulásának folyamatát, a humuszképződés elősegítésének lehetőségeit. Borbélyné Hunyadi Éva a szójatermesztéssel kapcsolatos szántóföldi kísérleteket mutatta be, kitérve azokra a technológiai változatokra, amelyek az ökológiai gazdálkodásban is sikeresen alkalmazhatóak. A mulcsba vetés, illetve a másodvetés technológiai elemei még kísérleti fázisban vannak, Száron mindkettő megvalósításra kerül a mezoparcellákon.

Dr. Berényi Üveges Judit Ismerteti a barna erdőtalaj jellegzetes szintjeit, a humuszos réteg kialakulásának folyamatát, és a humuszképződés elősegítésének lehetőségeit.

Több mint 20 őszi búza fajta szerepel abban a kisparcellás kísérletben, ami részét képezi az ÖMKi és a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) szervezésében immár második éve több helyszínen megvalósuló posztregisztrációs ökológiai fajtatesztnek. A kisparcellás tönkölybúza és ősgabona fajtatesztekkel együtt impozáns, komplex képet kaphattak a résztvevők a kalászos gabonák biológiai alapjainak sokféleségéről, amelyet Bencze Szilvia kutatási témavezető a részvételi nemesítési projekt EPO durum populációinak bemutatásával is kiegészített.

Az egyes mezoparcellákon különböző (forgatásos, illetve forgatás nélküli) talajművelés valósul meg, így talajnedvességmérő szondákkal, rendszeres penetrométeres méréssel, talajmintázással monitorozhatóak a talajművelés fizikai és biológiai hatásai.

Kísérleti parcellákon jól látszik az ökológiai gazdálkodásban viszgált fajok és fajták sokfélesége

A szántóföldi szemlét követően Nobilis Ágoston mutatta be a Csoroszlya Farmot, ahol a gazdaság fokozatosan tért át az ökológiai gazdálkodásra, és arra törekszik, hogy minél nagyobb mértékben fel is dolgozza a termést. Ezt követően a talajművelés hatásainak eddigi tapasztalatait, az EIP-Agri Fenntartható, ökológiai és low input szójatermesztés komplex fejlesztése című projekt összefoglalóját, és az őszi búza fajtatesztek legfrissebb eredményeit ismerhették meg a résztvevők az ÖMKi munkatársainak előadásaiból. Szira Fruzsina az alakor és tönke rövid értékláncon keresztül megvalósuló termékpálya fejlesztést támogató új projektünk, a DIVINFOOD kapcsán az ökoszisztéma szolgáltatások jelentőségéről tartott előadást, és a projekthez való csatlakozási lehetőségeket is ismertette.

A program tapasztalatcserével és a biogazdasághoz tartozó malom megtekintésével zárult, ahol búzaliszt mellett pelyvás gabonák lisztjeit is előállítják, ami már kapható egyes nagyáruházakban, mint különleges minőséget képviselő hazai előállítású ökoélelmiszer.

Nobilis Ágoston mutatta be a Csoroszlya Farmot, ahol a gazdaság fokozatosan tért át az ökológiai gazdálkodásra.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. július 25.

Nemzetközi projektek
Alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncfejlesztése - DIVINFOOD

Egészséges, növényi alapú élelmiszerek rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításán keresztül

 

 

Részletek
2022. november 3.

Hír
Adatelemzés - Az ellés jelei szenzoradatok alapján

Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban - 8. rész

Részletek
2020. június 30.

Hír
Szaktanácsadással az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért

Június 25-én az ÖMKiben találkoztak a szaktanácsadási hálózat munkatársai. A rendezvényen bemutatásra került a kutatóintézet szerteágazó tevékenysége, a szaktanácsadók képet kaphattak a hazai és EU-s projektekről, amelyek a munkájukat segíthetik, és amelyekben részt tudnak venni.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2018-ban 340 millió tonna körül alakult, aminek 95 %-a GM szója. A folyamatosan növekvő termésmennyiség ellenére a 2017-2018-as szezonban a felhasználás mennyisége meghaladta a termelést, ami az átmenő készletek csökkenéséhez vezetett.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés- technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermelése 2016-ra meghaladta a 320 millió tonnát, amelynek csak mintegy 20%-a tekinthető génmódosítás-mentesnek, tanúsítással pedig ennek a mennyiségnek csak alig egyötöde rendelkezik. Ezen belül is egy kisebb részarányt képvisel az ökológiai tanúsítású szója. 

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen