Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ÖMKi-VSZT-NÉBIH öko posztregisztrációs kisparcellás fajtatesztek 3 éves eredményei

ÖMKi-VSZT-NÉBIH öko posztregisztrációs kisparcellás fajtatesztek 3 éves eredményei

Annak érdekében, hogy az ökológiai termelés sikeres legyen és hogy támogassuk az ökogazdálkodásra való átállást, fontos, hogy a termelők megfelelő információkat kapjanak a fajták teljesítőképességéről, és a számukra legkedvezőbb, a térségükben legjobban teljesítő fajták kiválasztásához. A 2020. évben indított öko kisparcellás búza fajtatesztek, - melyek jól kiegészítik az ÖMKi által 2012 óta országosan koordinált On-farm fajtakísérleteket, - első három éves eredményeit tesszük most közzé.

A LIVESEED H2020 projekt (www.liveseed.eu) hatására 2019-ben indított, jelenleg a VSZT (Vetőmagszövetség és Terméktanács) kereti között működő, Ökológiai Vetőmag Munkacsoport támogatásával és az ÖMKi koordinálásával létrejött fajtateszt hálózat egy többszereplős együttműködésnek köszönhető. A munkacsoport számos vetőmag-forgalmazó tagja (Karintia Kft., Lajtamag Kft., RWA Magyarország Kft., Saatbau Linz Hungária Kft., Tradisco Seeds Kft.) teszteltette fajtáit a NÉBIH, a hazai agrárkutatásban élen járó intézmények (martonvásári ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet, a Debreceni Egyetem, a MATE Karcagi Kutatóintézet, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.), valamint ökogazdálkodók (Csoroszlya Farm és Decsi Árpád) által biztosított terület és infrastruktúra révén.

A minden szezonban az országos lefedettségű, hét ökológiai gazdálkodásra minősített helyszínen (Debrecen, Karcag, Kiszombor, Martonvásár, Szár, Eszterágpuszta és Fertőd (átállás alatti), ld. 1. kép) 15-20, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búza- és 4-6 tönkölyfajta tesztelése zajlik a hálózatban.

kisparecellas oko buza fajtatesztek_omki
1. kép: ÖMKi-VSZT-NÉBIH öko posztregisztrációs kisparcellás kísérletek helyszínei

Az eredményeket helyszínenként külön táblázatokban mutatjuk be, évenként külön dokumentumban. Kiszomboron 2021. évi   szélsőséges időjárási körülmények és a kísérleti helyszín heterogenitása miatt a kísérlet értékelhetetlen volt, ezért annak eredményeit nem közöljük.

A fajtákat helyszínenként hozam szerint rendeztük sorba minden éveben. Két referenciafajtát (KG Kunhalom, Capo) szürkével jelöltünk a táblázatokban. A hozamadatok utáni oszlopban a kontrollok hozamátlagát 100%-nak véve vannak felsorolva a százalékadatok. A szemtermések a nedvesség-tartalom figyelembevételével lettek korrigálva 12,5 m/m%-ra.

Az egyes helyszíneken az átlagos érték feletti fehérjetartalommal rendelkező fajtákat zölddel jelöltük. Minőségkontrollnak a Bánkúti 1201-es régi magyar búzafajtát választottuk. A szemtermések minőségi paramétereit Mininfra gyorselemző műszerrel mértük, minden alkalommal közvetlenül az aratás után.

Két helyszín, Debrecen és Szár 2021-es év mintáin, illetve a 2023-as év debreceni mintáin, ahol a szemek fuzárium fertőzöttsége a legnagyobb volt (átlagosan 25% körüli), DON mikotoxin meghatározást is végeztünk. A vizsgálatok eredményeit a PDF dokumentumok tartalmazzák.

Az összesített és helyszínenkénti eredményeket az alábbi linkre kattintva lehet letölteni:

Az ÖMKi-VSZT-NÉBIH Öko Őszi Kalászos Posztregisztrációs Fajtakísérletek Eredményei -2021

 

Az ÖMKi-VSZT-NÉBIH Öko Őszi Kalászos Posztregisztrációs Fajtakísérletek Eredményei - 2022

 

Az ÖMKi-VSZT-NÉBIH Öko Őszi Kalászos Posztregisztrációs Fajtakísérletek Eredményei - 2023

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen