Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az ökológiai átállás gazdaságtana - MNVH

Az ökológiai átállás gazdasági vonatkozásainak, költséghatékonyságának feltárása, üzemre szabott felmérési módszertan kialakításával

Az ökológiai átállás adott üzemre vonatkozó gazdasági hatásainak, költséghatékonyságának feltárása alapvető fontosságú ahhoz, hogy a termelő megalapozottan tudjon dönteni a technológiaváltás mellett. Ma még elenyésző számú agrárgazdasági felmérés készül itthon, amely az üzem adottságaihoz igazodóan áttekinti a várhatóan fölmerülő költségeket és jövedelmet, és mindezek alapján ad javaslatot az átállás ütemezésére és módjára. Hiányoznak azok a megalapozó adatok is, melyeket a már átállt, vagy éppen átállás alatti gazdaságok szolgáltathatnak a fölmerült költségeikről és bevételeikről. Ugyanakkor ahhoz, hogy a területalapú támogatásokkal együtt a hazai öko élelmiszertermelés volumene is arányosan növekedjen, fontos, hogy üzleti szemlélettel, gazdasági alapokon dönthessenek a termelők, olyan ágazatokban is előmozdítva ezzel az átállást, melyekben a fenti gazdasági alapadatok nélkül túl kockázatos lenne a technológiaváltás.  

A munka célja, hogy növekedjen az átállási hajlandóság és sikeresség a gazdaságilag kockázatosabb ökológiai élelmiszertermelést biztosító ágazatokban is, ezáltal nő az itthon megtermelt bio élelmiszerek mennyisége. Mindez hozzájárul a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai gazdálkodás Fejlesztéséért c. stratégiai anyagban lefektetett célértékek eléréséhez. 

technical

Tevékenységek

  • A rendelkezésre álló nemzetközi gyakorlatokat áttekintjük, és az átállási felmérések módszertanát adaptáljuk a hazai mezőgazdasági üzemek adottságaihoz és feltárt piaci lehetőségeihez.  
  • Az átállási felmérés hazai módszertanát on-farm hálózatunkban teszteljük, és közösen véglegesítjük a termelőkkel. A kész módszertant átültetjük a gyakorlatba, szaktanácsadók által végzett átállási felmérések formájában.  
  • Továbbá az Agrárközgazdasági Intézettel együttműködésben, az AKI módszertani javaslatait követve, adatgyűjtő hálózatot szervezünk az átállás alatti, illetve már átállt ökológiai gazdálkodók önkéntes részvételével, hogy aktuális és valós költség-jövedelem adatokkal is megalapozzuk az átállási felméréseket.  

Várható eredmények

  • A hazai körülményekhez adaptáljuk és kidolgozzuk a részben vagy teljesen átállt üzemek gazdálkodási adatainak gyűjtésének módszertanát.  
  • Képzési anyagot és segédletet készítünk szaktanácsadók részére a gazdálkodók ökológiai gazdálkodásra történő átállását megalapozó felméréshez 
  • Továbbképzéseket tartunk az felmérések gyakorlati megvalósításáról, bevonva a szaktanácsadókat konkrét üzemi felmérésekbe 
  • Hálózatot hozunk létre az ökológiai gazdálkodók költség-jövedelem viszonyainak monitorozására.  

Kontakt személy

Dr. Jobbágy Péter

Projektvezető kutató

Okleveles vidékfejlesztési agrármérnök, Ph.D., német-magyar és angol-magyar szakfordító

peter.jobbagy@biokutatas.hu


Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen