Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Nitrogén-körforgás javítása kertészeti termesztésben - MNVH

Tenyészedényes kísérlet beállítása a modern termékformák nitrogén-feltáródási ütemének vizsgálatára

A tenyészedényes kísérlet aktualitása

Az ökológiai gazdálkodásban a talaj természetes tápanyagszolgáltató képessége és élővilágának tápanyagátalakító tevékenysége áll a középpontban, mivel a tápanyagutánpótlásra nem használunk a növények számára közvetlenül felvehető, szintetikus műtrágyákat. Az ökológiai gazdálkodás a talajból feltáródó tápanyagkészletre alapoz. 

Napjainkban még aktuálisabb a szerves trágyák előnyben részesítése a műtrágyákkal szemben. A “Termőföldtől az asztalig stratégia” (EP, 2020.5.20.) célul tűzte ki az ökológiai gazdálkodás fejlesztését úgy, hogy 2030-ig legalább 20%-kal csökkenteni kell a műtrágyák használatát. A jelen gazdasági helyzet (műtrágyahiány, energia- és műtrágyaárak emelkedése) miatt is megfelelő alternatívát tud nyújtani a szerves trágyák alkalmazása.

A tenyészedényes kísérlet célja

Megismerni a különböző, kereskedelmi forgalomban is kapható, egyszerűen adagolható, pelletált tápanyagok feltáródását a különböző fizikai féleségű talajokban.

A nitrogén feltáródását és hasznosulását nyomon kövessük, a veszteségek kockázatának minimálisra csökkentésének érdekében.

A termelési gyakorlat számára naprakész adatokat szolgáltatni a modern termékformák tápanyag-feltáródását illetően.

fertilizer

Tevékenységek

A kutatásban különböző termesztési körülményeket szeretnénk modellezni különböző fizikai féleségű talajok használatával.

Legalább négy magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható és a termesztésben gyakran használt vagy új, de általunk potenciálisnak tartott termésnövelő anyagot fogunk használni. A kiválasztott termékek különböző eredetűek – baromfi, nagytestű állat és nem emésztőrendszeri eredetűek – ezért különböző formákban van tárolva a nitrogén.

Várható eredmények

  • Naprakész ismeretek a különböző ökológiai gazdálkodásban alkalmazható termésnövelő termékformák tápanyag-feltáródását és optimális alkalmazási technológiáját illetően.
  • Javaslatok kidolgozása az ökológiai tápanyag-utánpótlás módszereire a kereskedelemben kapható termékek alkalmazására vonatkozóan.
  • A kutatás eredményeként várhatóan fokozódik az ökológiai kertészeti művelés termelékenysége és az ökológiai rendszerbe újonnan bekapcsolódó termelők sikeressége.

Kontakt személy

Milibák Flóra

Kutató

Mezőgazdasági mérnök, Okleveles növényorvos, Agrármérnöktanár

flora.milibak@biokutatas.hu


Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen