Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Komposzt térkép

Komposzt térkép

Az alábbi térképen azokat a komposzttelepeket jelöltük meg, amelyeken kizárólag lakossági és települési gyűjtésből, esetleg növényi termékek feldolgozásából származó anyagokból készülő komposztot állítanak elő. Csak olyan telepeket jelöltünk meg, amelyek a NÉBIH nyilvántartásában szerepelnek és a termékük rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel. Ezek a komposztok a biokertekben használhatók. Nem mind szerepel jelenleg a NÉBIH ökológiai termelésben felhasználható termékek listáján, ezért a tanúsított termelők előzetesen mindenképpen egyeztessenek tanúsító szervezetükkel!

 

Az ökológiai gazdálkodásban a tápanyag utánpótlásnak az egyik legfontosabb formája a komposzt, amely sokféle alapanyagból készülhet. A zöldkomposztot kiemelve ajánljuk kertészeti és szántóföldi növénytermesztésre is. A komposzt felhasználásával lassú tápanyag-felszabadulást biztosítunk növényeink számára, továbbá nagyon gyorsan lehet így a talaj szervesanyag-tartalmát emelni, és ezáltal annak szerkezetét és víztartó képességét javítani.

Az ÖMKi-nél kísérlet is folyik a nagyüzemi zöldkomposztok alkalmazásával kapcsolatban, amely már az első években kifejezetten bíztató eredményeket hozott. A cél, hogy palántaneveléshez tőzegmentes közeget ajánlhassunk a zöldségtermesztők számára. A zöldkomposzt olyan hazai alapanyag, amely fenntartható, hiszen zöldhulladékból állítják elő, ráadásul jellemzően viszonylag közelről beszerezhető.

Nézd meg videónkat, amiben kutatásaink rövid ismertetése mellett megtudhatod, hogyan készül a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divíziójának keresztúri úti komposztáló telepén a zöldhulladékból kiváló minőségű, kertészeti felhasználásra is alkalmas komposzt, és mi az előnye a nagyüzemi komposztálásnak a házikertihez képest:

 

 

Kutatásainkról bővebben a 2022 decemberi online kertészeti műhelymunkán volt szó. Hallgasd meg kutatónk előadását a tőzeg kiváltását célzó, zöldkomposztot használó kísérletekről:

 

 

Töltsd le pdf formátumban ingyenesen elérhető szakmai kiadványunkat az ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagokról:

Kiadvány terv

 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen