Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kutatásainkról közérthetően - tőzegmentes palántanevelő közeg vizsgálata

Paradicsom tájfajták termesztés-technológiai optimalizálása ökológiai palánta-termesztésben (1. rész)

A magvetési időszak beköszöntével minden gazda és hobbitermesztő számára aktuálissá válik a palántanevelő termesztőközeg beszerzésének kérdése. Ehhez sokan kereskedelmi termékeket használnak, mások azonban saját receptúrára esküsznek, és házilag összeállított keveréket alkalmaznak. Noha számos palántanevelő földkeverék érhető el a piacon, ezek nagyja ökológiai termesztésben (a hozzáadott műtrágyák miatt) nem alkalmazható, így az ökogazdák számára kisebb kihívást jelenthet a megfelelő termesztőközeg kiválasztása.

Milyen a jó palántanevelő közeg?

Az ideális ültetőkeverék jó vízmegtartó képességgel rendelkezik, pH-ja kiegyenlített, porózus, biológiailag aktív („jó” mikroorganizmusok túlsúlya jellemzi), kiegyensúlyozott tápanyag-ellátottságú, valamint mentes a különböző károsító szervezetektől és idegen anyagoktól. E szempontok mellett fontos azonban a gazdasági és ökológiai tényezőket is számításba venni, a palántanevelő közeg beszerzése ugyanis tetemes kiadást jelenthet, miközben egyes alapanyagok túlzott mértékű kitermelése jelentős természeti károkat okoz.

Mi a baj a tőzeggel?

A palántanevelő keverékben egyaránt találhatóak szerkezetalakításért felelős anyagok, valamint tápanyagszolgáltató célú komponensek. Napjainkban a legtöbb földkeverék tőzegalapú, melyet különböző lazító, pH-kiegyenlítő, ill. nedvesítő adalékokkal és trágyákkal egészítenek ki. A sík- és felláptőzegek közül is elsősorban az utóbbit használják előszeretettel kertészeti célokra, annak előnyösebb fizikai tulajdonságai miatt. A tőzeg felhasználása az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen növekedett, mivel a tőzeg a palántanevelő közegek és cserepesen értékesített növények, dísznövények termesztőközegének fő összetevője. A tőzeg vizes élőhelyeken keletkezik, éppen ezért a bányászata az értékes vizes élőhelyek pusztulásával jár. Világszerte egyre több cég és gazda fordul a tőzegmentes technológiák irányába, ahol a tőzeg kedvező fiziko-kémiai tulajdonságait más, alternatív anyagok bekeverésével próbálják biztosítani.

Tudj meg többet: https://www.globalpeatlands.org/

Tőzegmentes palántanevelő közegek vizsgálata

MNVH projektünk keretében könnyen beszerezhető, hazai alapanyagokból összeállított közegekkel végzünk vizsgálatokat ökológiai paradicsompalánta-termesztésben, melyekkel tőzeghasználat nélkül is eredményesen nevelhetőek egészséges palánták. A kísérlet első szakaszában különböző faipari és egyéb mezőgazdasági melléktermékek, valamint a komposztok és állati trágyák különböző arányú keverékét vizsgáltuk szabályozott körülmények között, fitotronban és növénynevelő sátorban.  A kutatás jelenlegi szakaszában az eredményesnek bizonyult keverékeket fűtetlen fóliasátorban  alkalmazzuk paradicsompalánta-termesztésre, majd a palántanevelés végeztével a kísérleti növényeinket a teljes termesztési időszakban, szabadföldi körülmények között vizsgáljuk tovább.  A termesztőközegeinkben kiemelt figyelmet kap a professzinális komposztelőállító telepről származó zöldkomposzt-komponens, mely kísérletünk egyik alappillérét képezi. Kutatásunk keretében öt különböző hazai komposzttelepről származó, felhasználásra kész, érett komposztot használunk palántanevelő közegeinkben, melyek hatását külön és egymáshoz viszonyítva is értékeljük a hajtatás hathetes időszakában, valamint kiültetés után, szabadföldi termesztésben.

A komposztok jelentőségét, fajtáit és előállítási technológiáját a következő kapcsolódó bejegyzésben részletesen ismertetjük, ugyanis ezen anyagoknak kiemelt jelentősége van a körforgásos mezőgazdaságban.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. június 13.

Általános
Komposzt térkép

Részletek
2023. június 8.

Hír
Növényvédelem, komposzthasználat és palántanevelés témában tartottunk szakmai napot Zsámbokon

2023. május 31-én tartotta meg zöldségkertészeti témájú szakmai napját az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Zsámbokon. A rendezvény fókuszában az ökológiai zöldségpalánta előállítás, a komposzthasználat és a növényvédelem állt.

Részletek
2021. április 28.

Hír
Ismét a boltokban az ÖMKi hazai, tájfajta paradicsompalántái

Ezúttal is országosan, a Lidl áruházaiban, és korlátozott számban - több budapesti átadóponton is be lehet szerezni a gasztronómiai különlegességeket.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen