Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Pillangós növények termesztéstechnológiai vizsgálata - MNVH

Pillangós növények termesztéstechnológiai vizsgálata ökológiai kertészeti termelésben

A kutatás legfőbb célja

A klímaváltozás egyre inkább hatással van a kertészeti termesztés gyakorlatára, többek között egyes növények különösen érzékenyen reagálnak a környezeti feltételek változásaira.  A veteménybab termesztése például - a közelmúlt tapasztalatai alapján - egyre bizonytalanabb, ezért szükségessé vált alternatív pillangós (hüvelyes) fajok és fajták termesztésbe vonása, melyeknek magasabb a termésbiztonsága a megváltozott körülmények között. A hüvelyesek termesztése azért is fontos, mert ezek a növények képesek a biológiai nitrogénkötésre, ezzel segítve az ökológiai gazdálkodás fenntartható szemléletű nitrogén-utánpótlását. Az (EU) 2018/848 rendelete kifejezetten előírja a pillangósok termesztését a termesztő berendezésekben, illetve szántóföldi vagy kertészeti vetésforgóban is, zöldtrágyázással, kettős termesztéssel, takarónövények használatával. Az alternatív pillangós növények termesztése szélesíti az élelmiszergazdaság termékkínálatát, és a fogyasztók számára is egészséges, változatos növényi fehérjeforrást kínál.

Az ÖMKi-ben célunk, hogy a gazdálkodókkal közösen ezen alternatív és kevéssé ismert pillangós növények termesztéstechnológiáját jobban megismerjük, az egyes problémákra a termesztési gyakorlatba bevezethető megoldásokat találjunk. A gasztronómiai tesztelések keretébenséfek segítségével vizsgáljuk ezen kevéssé ismert növények konyhai felhasználási lehetőségeit, és ötletes, újszerű receptekkel szolgálunk.

edamame      green-beans      green-beans (1)

Tevékenységek

Három termesztési évben (2024-2026) 8-9 pillangós faj termesztéstechnológiai vizsgálatát végezzük on-farm kutatási rendszerben, 11 együttműködő ökológiai gazdálkodóval az ország több termesztőkörzetében. A legtöbb esetben fajtákat tesztelünk (pl. cukorborsó, lóbab, étkezési szója), de vizsgálunk levéltetű elleni védekezési módszereket, köztes vetést (lóbab) és különböző vetési időpontokat (cukorborsó, lóbab), továbbá kevéssé ismert fajok technológiájával is ismerkedünk (pl. szegletes lednek).

A kutatásokat az Agri Kulti munkatársaival együtt végezzük. Az Agri Kulti a termesztési kísérletekben szereplő fajok és fajták terméseiből recepteket fejleszt a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjeivel közösen, illetve a fogyasztók körében is teszteli a terményeket a Tudatos Vásárlók Egyesületével együttműködésben. A konyhai és fogyasztói teszteket a DIVINFOOD projekt finanszírozza.

Várható eredmények

  • Kevésbé ismert, illetve kevésbé hasznosított pillangós növények termesztéstechnológiáját bemutató kiadvány
  • Ökológiai kertészeti termesztésre alkalmas fajták kiválasztása
  • Változatosabb termékkínálat a résztvevő termesztők fogyasztói számára
  • Érdekes, ízletes új receptek

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Kontakt személy

Papp Orsolya

Vezető kutató

Okleveles kertészmérnök

orsolya.papp@biokutatas.hu


Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen