Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Mezőgazdasági innováció mindenkinek - PHITO

Támogatás: Európai Bizottság, Európai Horizont program

Koordinátor: Wageningen University (WU)

Konzorciumi partnerek: Alerce Environmental, Alexandru Ioan Cuza University of Iasi A ssociação dos Produtores em Proteção Integrada de Trás-os-Montes e Alto Douro, Cambisol, Consorzio di bonifica Delta del Po Cooperativas Agroalimentares Valenciana, Corepage, ÖMKi, LVV-Bonaire, Qendra E Transferimit Te Teknologjive Bujqesore Fushe Kruje, Quadraat Global, SmartFarming, The International Soil Reference and Information Centre, United Farmers Aruba, Università degli Studi di Padova, Wageningen University

Időtartam: 2023 szemptember 1 - 2028 augusztus 31. 

http://phito.eu

A PHITO platform egy agrárdigitalizációt támogató közösségi csatorna, mely a digitális technológiák és adatok hozzáférése által egyenlő esélyekkel biztosít belépést kis- és közepes gazdaságok számára a mára már elengedhetetlen precíziós gazdálkodás területére.    

A technológia alkalmazása kulcsfontosságú a fenntartható mezőgazdaság szempontjából. A helyspecifikus gazdálkodástól az intelligens öntözésen át az adatvezérelt döntéshozatalig a technológia utat nyit a termelékenység növeléséhez, az erőforrások kihasználásának optimalizálásához és ezáltal a környezetvédelemhez.

A folyamatosan változó világban a mezőgazdasági termelők igényei sokfélék és dinamikusan igazodnak az újabb- és újabb kihívásokhoz. A PHITO csapata egy olyan alkalmazás kifejlesztését tűzte ki célul, amely e változó világ termelői - különösen a kis- és közepes méretű gazdálkodói - igényeknek kielégítésére szolgál. Egyedisége, hogy a tíz élelmiszer-rendszer (hazánkban a szántóföldi termelés) résztvevőinek bevonásával történik a fejlesztés, hogy biztosan a felhasználó igényeire nyújtson megoldást. A fejlesztés célja egy olyan egyszerű, használati kihívásoktól mentes, inkluzív és megfizethető alkalmazás létrehozása, amely a gyakran nehezen hozzáférhető térinformatikai- és egyéb adatokat egy helyen gyűjti össze és használható mezőgazdasági tanácsadássá alakítja. Inspirációt nyújt egy fenntarthatóbb termelésre való átállásra, virtuális környezetet teremt közösségek kialakulásához, segíti a piaci szereplők kapcsolódását, és a tapasztalat-megosztáson alapuló, fenntartható- és gazdaságos termelés jövője felé tart.

A platform három fő komponense:

Adatvezérelt gazdálkodói tanácsok - A gyakran ingyen elérhető nyers adatok nem könnyítik meg a gazdálkodók életét, sőt, a feldolgozás szaktudásigénye a bonyolultság érzetét erősíti, mely hamar a türelem és bizalom elvesztéshez vezet. A PHITO egy egységes platform, mely több adatforrás harmonizációját végzi el és az adatokból információt generál, ezáltal nagy terhet vesz le a gazdálkodó válláról, és segít felvenni a versenyt az információ erejét szolgáltatásokon keresztül könnyen kihasználó nagygazdaságokkal.

Piac és közösség – A helyi adottságok minden esetben egyedi igényeket támasztanak és lehetőségeket teremtenek a termelők számára. A tapasztalatok megosztása nem csak új kis- és közepes gazdaságok alakulását segíti, a klímaváltozásra való felkészülésben és arra adott reakcióban is nagy szerepe van. A PHITO közösségi funkciója a helyi piacok kialakulását és működését is támogatja, segítséget nyújt a szereplők egymásra találásában, miközben általános információszerzést és együttműködést egyaránt lehetővé tesz.

Átállási utak egy fenntarthatóbb termelésre – A környezetvédelem a mezőgazdaságban kulcsfontosságúvá vált, melyet egyre szélesebb körben ismernek fel. A klímaváltozás okozta szélsőséges – olykor kiszámíthatatlan – időjárási viszonyok mellett a termelés egyre nagyobb kihívást jelent. A PHITO platform piaci- és termelési jógyakorlatok gyűjteményét kínálja a termelő helyének, körülményeinek és adottságainak megfelelően. Az átállás különböző szintjein választott utak aztán újabb tapasztalatokat teremtenek, mely a közösség termelési hatékonyságát növeli, és az alkalmazkodni vágyó, átállást fontolgató résztvevők számára nyújt hasznos információkat.

A projekt célkitűzése

A projekt fő célja egy okostelefon applikáció létrehozása korábbi tapasztalatok és meglévő adatbázisok harmonizálása, kiegészítése által a felhasználók bevonásával. Ez a platform támogatja a kis- és közepes gazdaságok agrárdigitalizációs folyamatait és növeli versenyképességüket.

  • Precíziós gazdálkodást megalapozó adatokhoz való hozzáférés egyszerűsítése és széles körben elérhetővé tétele a platformon keresztül.
  • A digitális szakadék csökkentése az adatokhoz való hozzáférés és a helyi adottságoknak megfelelő információk automatikus előállítása által.
  • Esélyegyenlőség növelése, ingyenes adatokhoz és tanácsokhoz való hozzáférés által.
  • Helyi piacok és közösségek erősítése, üzleti lehetőségek feltárása és bemutatása.
  • A fenntartható termelés és környezetvédelem népszerűsítése jógyakorlatok és átállási útvonalak, valódi tapasztalatok bemutatása.

Az ÖMKi két kulcsfontosságú feladatban vesz részt. A "Transition Pathways" (Work Package 6) vezetőjeként az applikáció ezen moduljának megtervezéséért felel, a fenntartható gazdálkodás felé vezető utak feltérképezését és kijelölését szolgáló feladatokat vezeti. Ehhez a tíz "Food System Partner" egyikeként (hazánk szántóföldi növénytermesztését és sajátosságait képviselve) a résztvevőkkel közösen gyűjtött - területenként- és élelmiszer-rendszerenként eltérő - fenntartható gazdálkodási jógyakorlatok, átállási tapasztalatok és üzleti lehetőségek vizsgálatában vesz részt.

Ez a projekt az Európai Unió Horizon program támogatásával jött létre, GA 101084332 szám alatt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2024. június 7.

Hír
Gazdálkodói igényfelmérés a PHITO applikáció fejlesztéséhez

Segítsd az ÖMKi munkáját, és fejleszd velünk a PHITO applikációt!

Részletek
2023. január 20.

Nemzetközi projektek
Agroökológiát támogató digitalizáció - PATH2DEA

Az agroökológiát támogató digitalizáció előmozdítása Európában

Részletek
2023. december 15.

Hír
Digitális technológiák az agroökológia szolgálatában

Kutatóintézetünk a PATH2DEA (Paving the Way towards Digitalisation Enabling Agroecology for European Farming Systems) projekt keretében nyáron lezajlott kérőíves felmérés folytatásaként, a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesülettel közös szervezésben műhelymunkát tartott.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Digitális szenzorok használatának on-farm vizsgálata húshasznú szarvasmarha állományban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen