Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az agroökológiai átmenet előmozdítása Európában - Agroecology-TRANSECT

Támogatás: Az Európai Bizottság Horizont Európa programja által finanszírozva

Koordináló szerv: INRAE, Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet (Franciaország)

Időtartam: 2022 szeptember - 2026.

Konzorciumi partnerek: A konzorcium 12 európai ország 19 partneréből áll, amelyek közül két ország, az Egyesült Királyság és Svájc nem tagja az EU-nak.

Transzdiszciplináris megközelítések a rendszerszintű gazdasági, ökológiai és éghajlatváltozási átmenetekhez.      

Az Agroökológia-TRANSECT célja, hogy a gazdálkodók és tanácsadók tudásbázisának megerősítésével és a döntéshozók támogatásával hozzájáruljon az európai mezőgazdaságban rejlő teljes potenciál felszabadításához. Célja, hogy szilárd bizonyítékokat szolgáltasson az agroökológia előnyeiről az éghajlatváltozás mérséklése, a biológiai sokféleség és a gazdaságok társadalmi-gazdasági ellenálló képessége tekintetében. E célok elérése érdekében az Agroecology-TRANSECT támogatja az agroökológiára való áttérést a közös innováció dinamikáján keresztül, beleértve a kutatók (agronómia, állattudományok, ökológia, fenntarthatósági tudományok, társadalmi-gazdasági és politikai tudományok) és az érdekelt felek közötti transzdiszciplináris együttműködést, valamint a tudás és a szakértelem mozgósítását 11 többszereplős innovációs központban (IK), amelyek már több éve foglalkoznak az agroökológiai átállással. A kiválasztott IK-k a növénytermesztési, állattenyésztési és integrált növénytermesztési-állattenyésztési rendszerek, biogeográfiai területek és társadalmi-gazdasági európai tájak sokféleségét tükrözik.

Az Agroecology-TRANSECT célja

Az Agroecology-TRANSECT

  • olyan eszközt fog nyújtani, amellyel az agrárökológia előnyei jobban számszerűsíthetők az éghajlat, a biológiai sokféleség és a gazdaságok ellenálló képességének szempontjából;
  • azonosítja az agroökológiai elvek elfogadását elősegítő mozgatórugókat, akadályokat - beleértve a társadalmi normákat -, lehetőségeket és megoldásokat; és
  • kialakít egy eszköztárat, amely pragmatikus ajánlásokat kínál az agroökológiai gyakorlatok elsajátításához és kiterjesztéséhez a gazdálkodók, a tanácsadók, a politikai döntéshozók és az értéklánc egyéb szereplői számára.

A projekt keretében felmérik, hogy a szakpolitikai eszközök hogyan segítik vagy korlátozzák az agroökológia elterjedését, és átfogó, lépték-specifikus szakpolitikai ajánlásokat fogalmaznak meg az agroökológiában rejlő lehetőségek kibontakoztatására regionális és uniós szinten.

A jelenlegi biotechnológiai, társadalmi és politikai korlátok leküzdésével az Agroecology-TRANSECT támogatni fogja a kulcsfontosságú uniós politikák - például a Közös Agrárpolitika, a Zöld Megállapodás és a "Farm to Fork" stratégia - vonatkozó célkitűzéseinek elérését.

Az ÖMKi a következő feladatokban vesz részt:

Az ÖMKi közösen vezeti a projekt Transzformatív tanulási platformját (WP3) a Wageningen Egyetemmel, ami a 11 európai innovációs központot koordinálja, továbbá nyomon követi és kiértékeli a 11 innovációs központ agroökológiai potenciáljának kibontakozási folyamatát a társadalmi-technikai rendszereik részeként. Emellett, az ÖMKi a ’ Fajgazdag sorköz-gyepesítés” élő laboratóriumi projektjével egy magyar innovációs központot is képvisel a TRANSECT-ben.

Az ÖMKi kommunikációs feladatot is vezet a projektben, melynek középpontjában az EU-szintű szerepvállalás, rendezvények, webinárok szervezése, valamint az Agroecology-TRANSECT mesterkurzusok kialakítása is áll.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. október 25.

Hír
ELFELEDETT GYEPTERÜLETEINK ÚJRA FELFEDEZÉSE

Részletek
2019. augusztus 8.

Lezárt nemzetközi projektek
Öko vetőmag - LIVESEED

A négyéves Európai Uniós kutatási projekt célja, hogy az ökológiai vetőmaghasználat és növénynemesítés fellendítésével fokozza az ökológiai mezőgazdaság teljesítőképességét és fenntarthatóságát.

Részletek
2019. október 2.

Hír
Több mint 200 résztvevő Európa első növényi diverzifikációról szóló konferenciáján

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS - Ágazati konferencia 2020

Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban

Részletek

Rendezvény
Szári Szántóföldi Szakmai Nap 2023

Részletek

Kiadvány
Szántóföldi kutatások az ökológiai gazdálkodásban - 2015

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák szántóföldi fajtatesztelése 2013-ban kezdődött. Az ÖMKi kutatásai jellemzően „on-farm” típusúak, azaz üzemi kísérleteken alapulnak, ezért a kutatási témák kialakításának, a kísérletek megválasztásának egyik fontos szempontja az egyszerű kivitelezhetőség. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen