Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

NEMZETKÖZI KITEKINTÉS – A globális mezőgazdaságot az ökológiai gazdálkodás vezeti a fenntarthatóság felé

A jelenlegi élelmiszer-termelési rendszerünk megváltoztatásához az ökológiai gazdálkodást kell követendő példaként tekintenünk – nyilatkozta 11 nemzetközi szakértő idén áprilisban, a megújult Nature Sustainability tudományos folyóiratban. A szakemberek következetes szakpolitikákat sürgetnek, melyek támogatják a fenntartható élelmiszer-termelési rendszereket, ösztönzik a helyes gazdálkodási gyakorlatok elterjedését, és meghatározzák, hogy mely módszerek tekinthetőek elfogadhatónak a 21. században.

Széleskörű az egyetértés abban, hogy a jelenlegi élelmiszer-termelési és -fogyasztási gyakorlatunkat sürgősen meg kell változtatnunk, hiszen csak így kezelhetőek a globális kihívások, mint például az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség elvesztése vagy az éhezés. Ennek ellenére a cél elérésének módja a mai napig heves vitákat vált ki: vajon az a jobb megoldás, ha az uralkodó mezőgazdálkodási gyakorlatot fokozatosan fenntarthatóbbá tesszük, vagy pedig ha az ökológiai gazdálkodáshoz hasonló alternatív rendszereket támogatjuk?

A szakértők szerint mindkét megközelítés kéz a kézben haladhat előre, és kölcsönösen erősítheti egymást. Ez a nézőpont lehetővé teszi, hogy a szakpolitikák azokra a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzésekre (Sustainability Development Goals, SDGs) koncentráljanak, melyeket korábban már valamennyi nemzet elfogadott. „Túl sokáig vitatkoztunk azon, hogy mely technológia képes ellátni a világot élelmiszerrel. Túllépve az ideológiai korlátokon és az anyagi érdekeltségeken most mindenekelőtt azzal kell foglalkoznunk, hogy felgyorsítsuk a szükséges változást” – mondta Frank Eyhorn, a cikk első szerzője, a Helvetas nemzetközi fejlesztési együttműködésekkel foglalkozó szervezet munkatársa.

A paradigmaváltás már folyamatban van: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrég elismerte az olyan agro-ökológiai rendszerek, mint például az ökológiai gazdálkodás fontosságát a jelenlegi élelmiszer-termelési rendszerünk előtt álló hatalmas kihívások kezelésében. Számos ország kormánya, köztük a magyarországi is, olyan szakpolitikákat és akcióterveket valósít meg, amelyek támogatják az ökológiai gazdálkodást. Mindazonáltal a kutatók, gazdálkodók, döntéshozók, vállalatok és civil szervezetek esetében is még el kell érnünk azt a kritikus tömeget, amely lehetővé teszi, hogy jelentős léptékű változás történjen a fenntartható élelmiszer-termelés és fogyasztás irányába.

További információ

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen