Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Nemzetközi agrárszakpolitikai KFI projektek támogatása - MNVH

Nemzetközi agrárszakpolitikai Kutatási, Fejlesztési és Innovációs projektekben (Agroökológiai Partnerség, BIOEAST) való részvétel, koordinációs feladatok támogatása

Az Európai Bizottság működteti a világ legnagyobb pályázati alapú kutatás-fejlesztési programját, a Horizon kutatási keretprogramot. A mezőgazdaság fenntarthatóságának fokozása, mint kiemelt szakpolitikai cél elérése érdekében a Horizon program jelentős forrásokat allokál az agroökológiai átállás, valamint az ökológiai gazdálkodás kutatás-fejlesztésére. Az úgynevezett , mint új kutatás-finanszírozási együttműködés keretében a tagállamok in-cash és in-kind hozzájárulásait a Horizon program 50% társfinanszírozással egészíti ki, így közel 300 millió eurós pályázati keretet létrehozva a következő hét évre, 2031-ig. A Partnerség pályázati kiírásaira nemzetközi kutatói konzorciumok jelentkezhetnek az EU bármely tagállamából. Kiemelt jelentőségű, hogy a Partnerség forrásaiból a magyar agrárkutatás-fejlesztés szereplői is részesüljenek, a nemzetközi tudományos tevékenységekben minél nagyobb aktivitással részt vegyenek.

A tudásalapú mezőgazdaságért, akvakultúráért és erdőgazdálkodásért a biomassza-alapú gazdaságban néven létrehozott közép- és kelet-európai kezdeményezés, röviden a BIOEAST, egy közös kutatási és innovációs stratégiai keretrendszert biztosít a fenntartható biomassza-alapú gazdasági rendszerek kidolgozásához a közép- és kelet-európai országok számára. A nyitott kezdeményezésnek Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Lettország, Litvánia, Észtország, Románia, valamint Szlovénia is a tagja. A BIOEAST keretében 7 olyan makrorégió szintű konkrét tématerületet azonosítottak, amelyeknél tematikus munkacsoportokat (erdészet, fenntartható élelmiszer-rendszerek, bioenergia, édesvízi gazdálkodás, bioanyagok, agroökológia és oktatás) hoztak létre a közös kutatási és innovációs prioritások meghatározása, valamint a kutatási és innovációs stratégiai program kialakítása érdekében. Ezek közül az Agroökológia és fenntartható hozamok tematikus munkacsoportot irányítja az ÖMKi közösen az Agrárminisztérium-mal már 2019 óta. A munkacsoport 2021 végén sikeresen bemutatta az agroökológiai témájú makro-regionális kutatási és innovációs stratégiáját (SRIA), ami az egységes BIOEAST-szintű keretrendszer része lett 2023 elején. A Kezdeményezés és így a munkacsoport 2024-től tovább fejlődik és folytatja a munkáját a BOOST4BIOEAST EU-finanszírozású hároméves projekt keretében (ÖMKi koordinátor) most már a nemzeti szintű biomassza-alapú cselekvési tervek kidolgozására, kapcsolódó szereplői hálózatok (HUB-ok) kialakítására és az agroökológiai témájú makro-regionális kutatási és innovációs stratégia megújítására fókuszálva.

Tevékenységek

  • Az ÖMKi szerepet vállalt az Agroökológiai Partnerséget megvalósító nemzetközi projekt előkészítésében 2023-ban.
  • Munkacsomag vezetőként ráhatásunk van a Partnerség végleges formájának kialakítására, valamint koordináljuk a Partnerség legfontosabb eredményeként számon tartott európai 2024-2031 között. Ezenbelül, az ÖMKi felelős az európai hálózat operatív megszilárdításáért, az új tagok beléptetésének és a közös hálózati tevékenységek szervezéséért is.
  • BIOEAST Kezdeményezést támogató BOOST4BIOEAST projektet koordináljuk 2024-2027 között.BIOEAST Agroökológiai munkacsoport tagjainak frissítése, 4 éves tevékenységi tervének kialakítása és hazai BIOEAST HUB szakértői támogatása.
  • Új kutatási prioritások és témák mentén, a munkacsoport összeállít egy frissített agroökológiai SRIA-t és kialakít egy rendszert, ami hosszú távon biztosítja a SRIA korszerűségét.

Várható eredmények

  • Stratégiai szerepvállalásunkkal jelentős hatást gyakorlunk az Agroökológiai Partnerség megvalósítására, meghatározó lehetőségünk nyílik a Partnerség kétévente frissülő munkaprogramjának (tartalmi fókuszának) formálására.
  • Hazai tájékoztatási és előkészítő munkánk által növeljük a magyar agrárkutatás-fejlesztési szereplők felkészültségét és sikerességét a pályázati források lehívásában.
  • Az európai Agroökológiai Élő Laboratóriumok és Kutatási Infrastruktúrák hálózatának koordinátoraiként központi pozícióba hozzuk Magyarországot az agrár KFI területén.

Kontakt személy

Varga Korinna

Szakpolitikai csoportvezető, Projektvezető kutató

Agrármérnök, környezetpolitikai MSc
Szakterület: agroökológia és agrár-szakpolitika

korinna.varga@biokutatas.hu
+36 30 171 8291


Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen