Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Fenntartható megoldások az AGROmash Expon

2020. január 22-25 között újra megrendezték a magyar agrárágazat egyik legjelentősebb szakmai rendezvényét, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-t, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. 

A telt házas rendezvényen, a közel 350 kiállítónak köszönhetően többek között mezőgazdasági gépeket, szolgáltatásokat, input anyagokat és technikai innovációkat ismerhetett meg a nagyközönség. Az ÖMKi csapatából többen is részt vettek az eseményen, hogy feltérképezzék az ökológiai gazdálkodásban is használható legújabb eszközöket és technológiákat.

Frissítő volt látni az egyre nagyobb számú agrárdigitalizáció, agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás, precíziós gazdálkodás és robotizáció témakörét képviselő kiállítókat. A kifinomult mezőgazdasági mérőműszerek (Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.) és drónok (Agrobot Kft.), környezetvédelmi és talajvizsgáló laboratóriumok (HL-LAB Környezetvédelmi és Talajvizsgáló Laboratórium) és termesztés felügyelő rendszerek (Sys-Control Informatikai Kft.) jelenléte erősítette a trendet és azt az egyre elterjedtebb gondolkodásmódot, hogy az előző évtizedekben folytatott mezőgazdasági normák nem folytathatók, és hatékonyabb, fenntarthatóbb módszerek alkalmazására lesz szükség a jövőben.

Ökológiai szempontok az expón

A fenntarthatóság egyik kulcsa az input anyagok használatának csökkentése, illetve azok hatékonyabb felhasználása. A tápanyaggazdálkodás terén például észben tartva nemcsak a manapság legnagyobb mennyiségben alkalmazott nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K) elemeket, hanem egyéb, hasonló fontossággal bíró mikroelemek szerepét is. A K+S Minerals and Agriculture GmbH standnál erre egy találó Liebig minimum törvényét szemléltető vizes hordócskával hívták fel a figyelmet mely jól szemléltette, hogy a növények növekedését mindig az igényekhez képest legkisebb mennyiségben lévő tápanyag korlátozza. A cég többet között olyan ásványi trágyákat is forgalmaz melyek az EK 834/2007 és 889/2008-as rendeletek értelmében ökológiai gazdálkodásban is alkalmazhatóak, és lehetővé teszik, hogy a sokszor figyelmen kívül hagyott tápelemek, mint például a magnézium, mangán, a cink, és a bór újra visszakerülhessenek a talajba és támogathassák az egészséges növekedést.

Az ökológiai gazdálkodás egy másik szempontja a gyomirtók és szintetikus növény-védőszerek használatának kizárása, mely több módon elérhető. Erre a kiállításon is volt több példa. Például a Glyphoroller (Auditker Kft.) egy mechanikus egyoldalas gyomirtó soralj-, és sorközművelő, mely a világszerte használt totális gyomirtó szert, a glifozátot hivatott kiváltani. A Glyphoroller-egy csillaghengerrel lazít és egy csillagkerékkel gyomtalanít miközben a talaj hajtja, így külön szén-dioxid kibocsájtása sincs.

Egyre nagyobb számban voltak jelen kiállítók (Natur Agro Hungária Kft., BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft. stb.) mikrobiológiai talajoltó készítményekkel, melyek a talajélet és talajegészség célirányos gazdagítását és megőrzését hivatottak segíteni. A talaj szerves részét képező, növényeinkkel szorosan együttműködő baktériumok és gombák nemcsak a károsító szervezetek által okozott betegségek elkerülésében nyújthatnak segítséget, hanem a tápanyag utánpótlásban és az ideális talajszerkezet kialakulásában is.

Alkalmunk volt elbeszélgetni a Holland Alma Kft. kiállítóival, akik büszkén meséltek sikeres rezisztens és így ökológiai gazdálkodásban is használható alma és szilva fajtáikról, mint például az Allegro poligén alma fajta vagy a Topend Plus szilva fajta.

Bízunk benne, hogy az itt megfigyelt mezőgazdasági trendek, a fent említett termékek és technológiák tovább erősödnek és jövőre ugyanitt még több érdekes, ökológiai mezőgazdaságban használható termékkel és innovációval ismerkedhetünk meg!

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen