Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényvédelem

Növényvédelmi felhívásainkkal 2020 tavasza óta támogatjuk a biokertészeket és az ökológiai szántóföldi termesztést folytató gazdákat. 2023 tavaszától a dm drogérialánc támogatásának köszönhetően átalakítottuk a növényvédelmi felhívásaink struktúráját, ezzel támogatva a sikeres ökológiai növénytermesztést, elsősorban a hobbikertészek számára.

 

Növényvédelmi hírlevelünkre feliratkozva minden hónap elején felhívjuk Olvasóink figyelmét az adott hónapban várható növényvédelmi teendőkre. A korábbi évek felhívásai közt most is böngészhettek a jobb oldalon található szabadszavas keresés segítségével. A gyümölcsfákat károsító rovarok elleni védekezés időzítéséről pedig a Rajzási adatok aloldalon tájékozódhattok tavasztól őszig.

 

Videósorozatunkban McMenemy Márk kalauzolja a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereivel együtt megmutatja, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe. A sorozatban az almatermésűek, csonthéjasok, héjasok (dió, mogyoró) és zöldségnövények növényvédelme mellett a biokert tervezéséről, a saját magfogásról, a gyomnövényekről, a talajegészségről és a citizen science részvételi kutatási programunkról is szó lesz. Kövessétek YouTube csatornánkat és Facebook oldalunkat, hogy az elsők között értesülhessetek a legújabb epizódokról és cikkekről!

2023. augusztus 17.

NövényvédelemA dió növényvédelme vegyszermentesen

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 7. rész 

dióburok-fúrólégy, dió

Részletek
2023. augusztus 7.

Növényvédelem
Kertészeti növényvédelmi felhívás augusztus

Tisztelt Kertbarátok!

Az idei év időjárása sok szempontból megkönnyítette a növénytermesztők helyzetét, a tavaszi és a nyári időszakban is jóval több csapadék hullott, mint az elmúlt években, de a több csapadék kedvezett a gombabetegségek és a gyomnövények fejlődésének is. Ráadásul a következő időszakban is 4–5 naponta várhatunk újabb csapadékkal érkező hideghullámot, majd hőhullámot, így a továbbiakban is kedvező körülmények várhatók a gombabetegségek fertőzése szempontjából.

palántanevelés, feketerothadás, szőlő lisztharmat, feketetalpúság, zöldtalpasság

Részletek
2023. július 26.

Növényvédelem
Lesajnált növények dicsérete

A hazai gyümölcsösökben, de a rovarporozta szántóföldi kultúrák szinte mindegyikénél évről évre problémát okoz a beporzást végző rovarállomány biztosítása, illetve maga a beporzás. A háttérből ide sejlik már a vadul szkeptikus olvasók hangja, mely szerint a mézelő méhek pusztulása után pár évvel az emberi faj a civilizációjával együtt ki fog halni. Szerencsére nem ilyen egyszerű a képlet, de a beporzás fontossága, az ebben résztvevő, számunkra mindenképpen hasznos rovarpopulációk védelme egyre inkább elsőrendű fontosságúvá válik mind a környezetvédelem, mind pedig a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat területén

beporzók, biodiverzitás, aljnövényzet

Részletek
2023. július 24.

Növényvédelem
Egy fontos polifág szántóföldi károsító: A gyapottok-bagolylepke

A kukorica-, szója-, cirok- és magkender-termesztők számára ezt a veszélyes kártevőt nem igazán kell bemutatni. A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) szinte minden növényt károsíthat, amelyen a peterakás idején generatív szervek (bimbók, virágok, termések) találhatóak. Gyomokon, kertészeti kultúrákon épp úgy képes kifejlődni, mint a fontosabb szántóföldi növényeken. Ellene mind konvencionális, mind pedig biotermesztésben védekezni kell, különben súlyos közvetlen és közvetett károkat képes okozni szinte valamennyi, általa megtámadott növényen.

ökológiai gazdálkodás, szántóföldi növényvédelem, gyapottok bagolylepke

Részletek
2023. július 21.

Növényvédelem
Komposzthasználat és talajművelés a kiskertben

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 6. rész 

biokertészkedés, talajápolás, talajegészség

Részletek
2023. július 13.

Növényvédelem
Júliusi kertészeti növényvédelmi felhívás

Júliusban, a napokban elért minket az év idei első hőhulláma.

lisztharmat, paradicsomvész, zöld vándorpoloska, ázsiai márványospoloska, szőlőperonoszpóra, almavarosodás

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen