Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2023. május 11. Hír

Pók-Háló, avagy több szem többet lát: kertünk hat- és nyolcszemű lakói

Vegyél részt az ÖMKi biológiai sokféleséget vizsgáló kutatásában!

Megfigyelted már, mennyi különböző élőlénynek ad otthont a kerted? Talán nem meglepő, hogy kertművelési szokásaink nyomán mi is formálói vagyunk a közvetlen környezetünk biológiai sokféleségének. A Pók-Háló névre keresztelt kutatásunk ezt a témát járja körbe önkéntes kutatók segítségével!

Miért éppen a pókokat vizsgáljuk?

A pókok kiváló indikátorai egy élőhely állapotának, a pókfajok nagy száma ugyanis a biológiai sokféleség magas szintjére utal. Hazánkban több mint 800 pókfaj található meg, melyek közül egyetlen kertben is akár több tucat fajuk lehet jelen.

Bár sokan nem tudják, számos pókfaj háló segítsége nélkül ejti el zsákmányát. Ilyenek például a fürgekarolópókok (baloldalt - közönséges fürgekarolópók), ugrópókok (középen - rozsdás ugrópók) vagy a karolópókok (jobbra - alakoskodó karolópók).

Itt a lehetőség, kapcsolódj be egy olyan közösségi kutatásba, ahol megfigyeléseiddel aktívan hozzájárulhatsz a hazai tudásbázis bővítéséhez! Ha szeretsz fotózni, és időnként szívesen körbejárnád a kertedet pókok után kutatva, csatlakozz!

Mit kell tenned?

Ha még nem rendelkezel ÖMKi felhasználói fiókkal, hozz létre egyet, majd a bejelentkezést követően regisztráld a kertedet az alábbi űrlapon (kert, hétvégi telek, nyaraló és közösségi kert is regisztrálható). Egy felhasználó több kertet is regisztrálhat!

Az adatgyűjtés lezárult, köszönjük a részvételt!

Az adatgyűjtés során 2023. május és november között tetszőleges időközönként tölts fel képeket a kertedben és a kertben található épületeken, vagy épp a házon belül megfigyelt pókokról! Amennyiben a pókot nem sikerül lefotózni, de a hálója jól látható, a hálóról készült képek is hasznos információval szolgálhatnak, így ezeket is feltöltheted. Fontos, hogy egy alkalommal ugyanarról a pókról (vagy hálóról) csak egy fotót tölts fel! A fényképek feltöltési gyakorisága nem meghatározott, de javasoljuk, hogy legalább havi egy alkalommal járd körbe a kertedet, és örökíts meg minden találatot!
Amennyiben több kertet regisztráltál, figyelj arra, hogy a megfelelő kert mappájába töltsd fel az elkészült fotókat. A véletlenül rossz helyre feltöltött kép törölhető a mappából.

A képek rendszeres feltöltése ide kattintva érhető el bejelentkezés után:

Kertlista

Amire szükséged lesz:

  • megfelelő fényképezőgép, vagy telefon, amivel éles képeket tudsz készíteni,
  • egy vízzel töltött permetező flakon, amennyiben csak pókhálót találsz (a pókhálót vízzel enyhén megspriccelve még jobban láthatóvá és fényképezhetővé tehető a háló szerkezete).

Facebook bejegyzéseinkben részletes útmutatót adunk ahhoz, hogy érdemes megtalálni és lefotózni a kertben található pókokat.

Kertészkedési szokásaink és kertünk/otthonunk "természetességi foka" komoly hatással van a kertünkben kialakuló életközösségekre. Forrás: Magyar Rovartani Társaság

A kép feltöltői legkésőbb a projekt végén információt kapnak arról, hogy pontosan milyen pókfajokkal találkoztak kertjükben. A feltöltött találatok segítségével egy-egy faj elterjedési területéről is részletesebb ismeretekkel gazdagodhatunk. Projektünk célja azonban az, hogy a pókok csoportján keresztül megmutassuk, hogy kertészkedési szokásaink és kertünk/otthonunk “természetességi foka” milyen nagy hatással van a kertünkben kialakuló életközösségekre. Egy olyan kert, ahol megőrizzük a természetes vegetáció elemeit, különféle virágos növényeket telepítünk, számos más élőlénynek is életteret biztosít, így hozzájárulva az értékesebb és fenntarthatóbb környezet kialakításához.

Köszönjük, hogy részvételeddel Te is támogatod a hazai közösségi kutatások sikerét!

A kertek tulajdonságaira vonatkozó kérdőívünk összeállításánál Varga-Szilay Zsófia és csapata által, a magyarországi kertészkedési szokásokat vizsgáló kutatásuk (https://vargaszilay.hu/hu/2024/01/08/kerteszkedes-magyarorszagon/) szolgált inspirációként.

A Pók-Háló kutatás a dm drogérialánc támogatásával jött létre.

dm logo

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen