Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényvédelem

Növényvédelmi felhívásainkkal 2020 tavasza óta támogatjuk a biokertészeket és az ökológiai szántóföldi termesztést folytató gazdákat. 2023 tavaszától a dm drogérialánc támogatásának köszönhetően átalakítottuk a növényvédelmi felhívásaink struktúráját, ezzel támogatva a sikeres ökológiai növénytermesztést, elsősorban a hobbikertészek számára.

 

Növényvédelmi hírlevelünkre feliratkozva minden hónap elején felhívjuk Olvasóink figyelmét az adott hónapban várható növényvédelmi teendőkre. A korábbi évek felhívásai közt most is böngészhettek a jobb oldalon található szabadszavas keresés segítségével. A gyümölcsfákat károsító rovarok elleni védekezés időzítéséről pedig a Rajzási adatok aloldalon tájékozódhattok tavasztól őszig.

 

Videósorozatunkban McMenemy Márk kalauzolja a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereivel együtt megmutatja, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe. A sorozatban az almatermésűek, csonthéjasok, héjasok (dió, mogyoró) és zöldségnövények növényvédelme mellett a biokert tervezéséről, a saját magfogásról, a gyomnövényekről, a talajegészségről és a citizen science részvételi kutatási programunkról is szó lesz. Kövessétek YouTube csatornánkat és Facebook oldalunkat, hogy az elsők között értesülhessetek a legújabb epizódokról és cikkekről!

2023. június 29.

NövényvédelemMi fán terem? A tavaszi zöldségek környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 5. rész 

biokertészkedés, zöldségtermesztés

Részletek
2023. június 9.

Növényvédelem
Növényvédelmi felhívás 2023. június

2023 időjárása egészen másképpen alakult, mint az előző évek tavasza, hűvösebb volt, több csapadékot kaptunk, és sajnos több hullámban hűlt fagypont alá a hőmérséklet.

Sok helyen emiatt egyáltalán nem lehet termésre számítani, a kajszitermést a márciusi fagyok, a cseresznyetermést az áprilisi fagybetörés tette tönkre, olyannyira, hogy még a házikertekben, a lakóházak közötti védett területeken sincs termés. Ennek ellenére nem szabad elhanyagolni a termés nélkül maradt fák növényvédelmét, mivel a lombozatot számos kórokozó, kártevő támadhatja.

növényvédelem, növényvédelmi felhívás, növényvédőszer

Részletek
2023. június 7.

Növényvédelem
Mi fán terem? A csonthéjasok környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 3. rész 

biokertészkedés, csonthéjasok, ökológiai növényvédelem

Részletek
2023. június 6.

Növényvédelem
Amit a fuzariózisról tudni érdemes

A kalászos gabonákat a bio és a konvencionális termesztési környezetben is rengeteg betegség képes megtámadni. A lombozatot megfertőző kórokozók mellett – sajnos – vannak olyan betegségek is, amelyek a kalászt, illetve a termést adó gabonaszemeket betegítik meg. Ezen betegségek közül a kalászfuzariózis az, amely messze a legnagyobb problémát okozza.

ökológiai gazdálkodás, szántóföldi növényvédelem, fuzariózis

Részletek
2023. június 6.

Növényvédelem
Szántóföldi károsítók természetes ellenségei

A biotermesztési környezetben levő szántóföldi növénykultúrákat ugyanazok a kártevők fenyegetik, amelyek a konvencionális termesztési környezetben is veszélyeztetik az adott kultúra termését. A kártevők elleni küzdelemben ugyanakkor a konvencionális termesztést folytató gazdák szinte kizárólag csak a kémiai növényvédelemre támaszkodnak. Még akkor is, ha ez egyre költségesebb és egyre több technológiai „lyuk” van a betiltott, illetve engedély-megújításban nem részesült készítmények miatt.

biogazdálkodás, szántóföldi diverzifikáció, szántóföldi növényvédelem

Részletek
2023. május 16.

Növényvédelem
Mi fán terem? Az almatermésűek környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 2. rész

Almatermésűek, bio alma, bio körte

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen