Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

biokertészkedés, csonthéjasok, ökológiai növényvédelem   2023. június 7. Növényvédelem

Mi fán terem? A csonthéjasok környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 3. rész 

A jó növényvédelem már a telepítés előtt kezdődik 

Gyümölcsfák telepítésekor az első és legfontosabb szabály: az adott termőhelyhez illő fajt és fajtát válasszunk! A növények tűrőképessége eltérő karakterű termőhely-választást lehetővé tesz, de ha eredményesen szeretnénk termeszteni ökológiai körülmények között, akkor kiemelkedően fontos eltalálni az adott gyümölcsfaj legkedvezőbb, optimális körülményeit. Ugyanis az a fa, ami alapvetően jól érzi magát a kérgében, sokkal jobban ellenáll bármilyen jellegű stresszhelyzetnek, ezáltal könnyebb is megvédeni, segíteni.

A növények ugyan valamennyire képesek alkalmazkodni a termőhelyhez, de az alkalmazkodó képességük nem határtalan. Az a fa, amelyik nem érzi jól magát egy adott helyen, vontatottan fejlődik, szenved, folyamatos növényápolást, növényvédelmet igényeal, míg az a fa, ami l érzi magát a helyén, kevésbé vonzó a kártevők és kórokozók számára.

Az őszibarack és a kajszi napsütötte, reggel gyorsan melegedő helyet igényelnek, nem valók párás, mélyfekvésű völgyekbe. A legjobb hazai barackosok klimatikus adottságai az olaszországi baracktermő vidékek éghajlatához állnak közelebb. A szilva – fajtakörtől függően, – sokkal alkalmazkodóbb: a hazánkban termesztett fajták és tájfajták között jó eséllyel találunk olyat, amely a mi kertünk adottságaihoz illeszkedni tud. A cseresznye és a meggy hazánk sok területén jól érzi magát, hűvösebb területeken is, bár a meggyet olyan helyre ne ültessük, ahol virágzás és termésérés idején sokáig megül a pára vagy a hajnali harmat. 

Gyümölcsfák telepítésénél kritikus tényező a talaj. A zöldségeknél jóval mélyebben gyökereznek, évelő kultúrák, ráadásul a talaj paramétereire, a talajvíz magasságára különböző módon igényesek. Telepítés előtt tájékozódjunk arról, hogy milyen mély a talaj termőrétege, hány méteren van a talajvízszint (ezt legkönnyebben kutakban tudjuk nyomon követni), van-e időszakos vízborítás és belvíz, és ha van rá mód, végezzünk talajvizsgálatot. A legkritikusabb paraméterek a mésztartalom, a kémhatás (pH), a só- és humusztartalom. Amennyiben nincs lehetőségünk ilyen adatokat gyűjteni, egyszerűen csak nézzünk körbe a szomszédoknál: a környező kertekben álló idősebb gyümölcsfák jelzik, mi érzi jól magát abban a tájban. 

A gyümölcsfa-oltvány úgy keletkezik, hogy a gyökérrendszert adó alanyra oltják a törzs- és koronarészt adó nemest. A nemes, vagyis maga a fajta megválasztása szintén alapvetően meghatározza a termesztés sikerét: ha az alanyt vagy a termőhelyet nem jól választottuk, a kis fácska vagy nem hajt ki, vagy a következő pár évben elpusztul, ha a fajtát nem jól választjuk, akkor ugyan életben maradhat a fa, de vagy nem ad termést, vagy csak gyenge minőségben, kis mennyiségben. 

A fajták válogatása első körben fogyasztói vagy értékesítési szempontokat követ. Tetszetős-e a termése, jó ízű, eltartható? Megfelelő-e arra a célra, amire szükségünk van? A katalógusokban látható, gyönyörű termésekkel gazdagon berakódott fák fotói megvezethetik a választásunkat, de legyünk résen: más szempontokra is oda kell figyelnünk. 

Az első fontos dolog az adott faj termékenyülési módja. Az öntermékenyülő fajtákból elég csak egy fát telepítenünk, mert a virágaik képesek megporozni egymást és termést fejleszteni. Viszont a részben öntermékenyülő vagy az önmeddő fajtákból már minimum két fával kell számolnunk: kelleni fog egy porzófajta is. A termékenyülési viszonyok nagyon eltérőek a meggy, kajszi, szilva és őszibarack esetében, a teljesen önmeddőtől az öntermékenyülőig minden átmenet előfordulhat, a cseresznyék többsége önmeddő, de terjedőben vannak az öntermékenyülő fajták. A szakirodalom sokat segít ezt a tulajdonságot ellenőrizni, de a faiskola szokott ajánlani porzófajtát is, ha szükség van rá. 

A második fontos dolog a fajta ellenálló-képessége. Egy fajta valamely betegségre lehet rezisztens, toleráns vagy fogékony. A rezisztens ellenállót jelent, a toleráns pedig azt, hogy ugyan megfertőződik, de képes kiheverni, túlnőni. Az ökológiai termesztésben a rezisztencia igazán értékes tulajdonság, a nemesítők és a kutatók nagy erővel igyekeznek azonosítani és a nemesítésben felhasználni a rezisztenciáért felelős géneket.  

Tévhit, hogy a régi és tájfajta gyümölcsök sokkal ellenállóbbak a mai, modern fajtáknál. A hagyományos fajtáknak megvan a maga szépsége, fontos szerepük van a mezőgazdasági sokféleségben, csodálatos forma- és ízgazdagságot, változatos felhasználási lehetőségeket kínálnak. Keletkezésük idejében más volt a növényeket érő fertőzési nyomás, eltérő környezetben szelektálódtak, így a rezisztenciájuk a mai környezetben más képet mutathat. Házikertben jó és hasznos dolog régi fajtákat ültetni, de telepítés előtt tájékozódjunk a tulajdonságaikról. 

A rezisztencia kérdésével el is érkeztünk a növényvédelem témájához. A csonthéjasokat vírus, baktérium, gomba s számos rovar károsíthatja, ezek közül csak néhányra létezik rezisztens vagy toleráns tulajdonsággal rendelkező fajta, - viszont nagyon sokat segíthetünk magunkon, ha kifejezetten az ellenálló fajtákat keressük és választjuk, hiszen több olyan kórokozó van, amely teljesen tönkreteheti a termést és fát is, ha a fajta nem ellenálló.

Ha már telepítés után vagyok, milyen más lehetőségeim vannak a permetezés előtt? 

Egy ökoszemléletű kertben fontos a lehető legváltozatosabb élőlény-közösség létrehozása. Minél nagyobb felületet ültetünk be ugyanazzal a gyümölcsfajjal, annál vonzóbb lesz a kártevői számára és annál sérülékenyebb lesz, tehát célszerű vegyesen ültetni gyümölcsfáinkat, akár még díszfákkal, díszcserjékkel keverve is. A kert szélére, vagy csoportokban a fák közé érdemes minél több lágyszárú virágzó növény közösséget létrehozni, mert a tarkabarka virágrengeteg, a sokféle forma, illat és virágzási idő annál több hasznos rovart, beporzókat vonz a kertbe. Nem csak táplálékot, de búvóhelyet, életteret is szolgáltat egy vegyes virágágyás. A hasznos rovarok segítenek a kártevők populációit féken tartani, a beporzók pedig a rovarbeporzású gyümölcsfák virágait is megtermékenyítik. 

Ragadozó rovarokat és beporzókat csalogathatunk rovarhotel kihelyezésével  – fantáziadús felépítésével dísze is lehet a kertnek  – , illetve rovarokat fogyasztó énekesmadarakat madárodúk kihelyezésével. A kert végében felhalmozott metszési nyesedék, gallyak alatt pedig a sünök telelnek át, melyek táplálékai a hernyók, bogarak és csigák. És ha tudunk a kertben egy kis szabad vízfelületet biztosítani, az élővilág hatványozottan fog reagálni rá. Minél változatosabb termőhelyeket, növényközösségeket teremtünk a kertben, annál sokfélébb, ezáltal stabilabb lesz a kert ökoszisztémája, és annál kevesebb növényvédelmi munka vár ránk.

Hasznos videók a témához:  

A nyugalmi időszak teendői 

A fák nyugalmi időszakában végzett lemosópermetezés nagy jelentőséggel bírhat a problémák megelőzésében. Általában réz, kén és olaj keverékét szoktuk használni erre a célra, mert ez a koktél egyaránt gyérítő hatással van mind a kórokozók, mind a kártevők áttelelőképleteire (monília, sztigmina, polisztigma, lisztharmat, molyok, lepkék, levéltetű, pajzstetű, takácsatka). Teljesen sajnos nem tudjuk elejét venni a kialakuló fertőzésnek, de a fertőzés nagyságát csökkenthetjük. 

A leggyakoribb gombás fertőzések és a védekezési módok 

A leggyakrabban a csonthéjasok moníliás betegségével találkozunk a kertben, elszáradt virágok és hajtások, valamint gyümölcsmúmiák formájában. Mindegyik csonthéjasunkat fertőzi, de leginkább a meggy és a kajszi szenved tőle, ezért telepítés előtt mindenképp tájékozódjunk a fajta fogékonyságát illetően! Kevésbé érzékeny a Pipacs, a Csengődi meggyfajták, a cseresznyék közül a Bigarreau Burlat, János, Valerij Cskalov. Virágzáskor történik a fertőzés, amely továbbhalad a virágkocsány, hajtás és ág felé. Előrehaladott fertőzésnél már az ágakon és a törzsön is látszanak a gyantacseppek. A fertőzött gyümölcsök beszáradnak, megkeményednek, és gyümölcsmúmiákként a fán maradnak vagy lehullanak. A legfontosabb fertőzési forrás a gyümölcsmúmia, de a sok eső, erős harmat és hűvös időjárás a virágzás idején kedvez a virágfertőzés kialakulásának.

Csonthéjasok moníliás betegsége

Szintén tavasszal, a rügyfakadás utáni időszakban fertőz a csonthéjasok sztigminás betegsége. Levéllyukacsosodást okozó gomba, 1 –5 mm nagyságú, barnás foltokat képez a leveleken, melyek később kihullanak. Fajták között van különbség fogékonyságban, például a Debreceni muskotály és a Tuelu gras szilvák kevésbé fertőződnek. 

Csonthéjasok sztigminás betegsége

Nagyon feltűnő az őszibarack tafrinás levélfodrosodásának tünete: a levéllemez egyes részei buborékszerűen felhólyagosodnak, színük megváltozik, később a fertőzött levelek lehullanak. Fő fertőzési időszaka február vége felé kezdődik, amit a párás idő elősegít, és már a rügyből kibújó kis leveleket is képes megfertőzni. 

Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása

Májustól, meleg nedves időjárásban fertőz a másik, levélfoltosodást okozó gomba, a cseresznye és meggy blumeriellás levélfoltossága. A lyukacsos levelek fotoszintetizáló képessége csökken, ezek a levelek idő előtt lehullanak, így nem tudnak teljes értékű rügyek berakódni a következő évre. A fajták eltérő mértékben fogékonyak: például a Csengődi és Akasztó meggyek részlegesen ellenállnak, a cseresznyék közül a Germensdorfi óriás az egyik legkevésbé fogékony.  

A cseresznye és meggy blumeriellás levélfoltossága

A nyár derekán a szilva levelein is megfigyelhetünk sárga foltokat, melyek a fonákon barna színűek – ezek a levelek szilvarozsdával fertőzöttek, idő előtt elszáradnak és lehullnak.

Szilvarozsda

A szilvafák hosszabb időn át tartó folyamatos leromlásáért a szilvahimlő-vírus (plum pox potyvirus) a felelős. A legfeltűnőbb a jellegzetes, gyűrű alakú világos körök megjelenése a leveleken – ha már ezt a tünetet látjuk, a vírus már benn van a fa nedvkeringésében, az ilyen növényegyedet többé nem tudjuk meggyógyítani. A vírus oltással vagy levéltetvek útján terjed, ezért nagyon fontos a minősített, vírusmentes oltvány telepítése. A fajták eltérő mértékben fogékonyak: a régi magyar fajták, tájfajták sajnos általában érzékenyek, a balkáni és nyugat-európai fajták toleránsak vagy rezisztensek. 

Szilvahimlő-vírus

Egyes megelőző módszerekkel mérsékelhetjük a fertőzés kialakulását. Távolítsuk el a moníliás gyümölcsmúmiákat, és a fertőzött hajtásrészeket metsszük le (a fertőzött rész alatt 20 –30 cm-rel vágva), illetve a lehullott beteg leveleket távolítsuk el vagy forgassuk a talajba. A fa kondícióját, immunrendszerét erősíthetjük csalánkivonattal vagy más, biostimuláló hatású készítménnyel.  

Réz hatóanyagú permetezéssel védekezhetünk rügypattanás előtt és után a tafrina, rügyfakadás után a sztigmina, virágzás előtt és után pedig a monília ellen (itt vigyázzunk az adagolással, mert a réz perzselheti a virágokat!), illetve 3– 4 héttel az elvirágzás után a blumeriella ellen, ha az időjárási viszonyok indokolják. A június-júliusi rezes permetezéssel a szilvarozsda ellen védekezhetünk. 

A lombos állapotban végzett kezelések során legyünk figyelemmel arra, hogy a fák virágzáskor érzékenyek a réz és kén hatóanyagokra: perzseléses tüneteket okozhatunk a helytelen dózissal és időzítéssel, ezért mindig olvassuk át alaposan a címkén látható felhasználási utasításokat! 

A leggyakoribb kártevők és a védekezési módok 

A cseresznye és a meggy legközismertebb kártevője a cseresznyelégy. Magával a léggyel általában nem találkozunk, mert apró, és a fa koronájában rajzik; sokkal inkább a nyűvel, ami a termésben nő fel (ez az ún. „kukacos cseresznye”). A legyek májustól rajzanak, és nagyjából a cseresznye színeződésével egyidőben rakják le petéiket a gyümölcs héja alá. A lárvák befúrják magukat a gyümölcshúsba, később a terméssel együtt lepottyannak, a talaj felső rétegébe befúrják magukat, és télre bebábozódnak. 

Cseresznyelégy

A fejlődésmenetből következik, hogy a legjobb megelőző védekezési módszerek a fertőzött gyümölcsök azonnali eltávolítása vagy a talaj bolygatása (ásás, kapálás), netán baromfi tartása a fa alatt a gyümölcsszedés utáni időszakban. A légy elleni permetezés házikertekben nehézkes a nagy lombkorona miatt, mert az általánosan használt háti permetezőgépek teljesítménye túl alacsony a fa méretéhez képest. Gyérítő hatása lehet kisméretű korona esetén az illatcsalétkes sárga színcsapdáknak, ámbár tudnunk érdemes, hogy ezek a csapdák sok más, ártatlan rovart is vonzanak. Házilag is készíthető csak a legyek számára vonzó és hatékon cseresznyelégy-illatcsapda, melynek leírását megtalálják itt. 

A poloskaszagú szilvadarázs a szilva jelentős kártevője. Ugyan a darazsak rajzása virágzás idején zajlik, a kártételt sokszor csak úgy vesszük észre, hogy a fiatal, 1– 3 cm-es termések tömegesen hullanak. A fertőzött terméseken a lárva befurakodásának helyén kis, fekete lyuk látható, és ha szétnyitjuk a gyümölcsöt, láthatjuk a jellegzetesen poloskaszagú lárvát és ürülékét. Ahogy a cseresznyelégy esetén, itt is nagyon sokat segít a fertőzött termések (gyakorta ismételt!) összegyűjtése és megsemmisítése, a talaj bolygatása, és ahol van, baromfik, elsősorban kapirgáló tyúkok beengedése a fák lombkoronája alá. A baromfik a lehulló gyümölcsöket, rovarokat és lárvákat felszedik, ezzel megakadályozzák a további szaporodásukat. A rajzás nyomon követhető fehér színű ragacsos lappal. A permetezéshez van ugyan engedélyezett hatóanyag, de házikertben nem javasoljuk használatát, mert azzal egyben a kártevő természetes ellenségeit is és sok beporzó rovart is elpusztítanánk.

Poloskaszagú szilvadarázs

Gyakran felbukkanó, közismert kártevők a levéltetvek. A csonthéjasokon számos fajuk található meg az egyes gyümölcsfajokra specializálódva: fekete cseresznye- és meggy-levéltetű (cseresznye-meggy), sárga szilva-levéltetű (szilva), hamvas szilva- és őszibarack-levéltetű (szilva-barack), zöld őszibarack-levéltetű (barack). Amennyiben gyenge a fertőzés, az érintett hajtásokat lecsipegethetjük, kisebb fákon erős vízsugárral leveretjük és hagyjuk, hogy a természetes ellenségeik felszaporodjanak, és szabályozzák a levéltetveket (a hangya nem ellensége a levéltetveknek, hanem segítője!). Sok levéltetű-ragadozó és -parazitoid szaporodik el a virágos sorközökben, cserjéken, például a katicabogár, levéltetűfürkész és fülbemászó. 

Nagyobb fertőzés esetén csalánlével permetezhetünk, vagy napraforgóolaj, narancsolaj, káliszappan, azadirachtin hatóanyagú készítményekkel. Permetezés esetén figyeljünk arra, hogy a fertőzés korai szakaszában védekezzünk, mert a bepöndörödött levelek fonákán nem érhetők el permetezéssel a levéltetvek.

A gyümölcsfák környékén meglehetősen sokféle lepke és moly fordulhat elő. Ezek közül a kártevőnek számító fajok rajzását könnyen nyomon követhetjük különböző típusú csapdák alkalmazásával: a palástcsapdák inkább előrejelzésre, a varsás csapdák gyérítésre is alkalmasak. Ezeket a csapdákat valamilyen illatforrással látják el, ami vonzó hatást gyakorol a rovarra – a feromonokkal általában a lepkéket-molyokat csapdázzák, a táplálék illatát utánzó csapdákkal jellemzően a bogarakat, darazsakat, legyeket gyűjthetjük be. 

Sokféle gyümölcsfa virágjában tobzódik kora tavasszal a bundásbogár. A nagy kapacitású varsás csapda eredményesen vonzza mind a nőstény, mind a hím bogarakat – ha találkozunk a bogárral, akkor a gyümölcsösben az alsó ágakra, a napos oldalakra helyezzük ki a kék fedlapos csapdát. 

Bundásbogár

A csonthéjasok lepkekártevői közül a szilvamoly emelhető ki. A szilvamolynak évente 3 nemzedéke fejlődik, tehát egész nyáron át számíthatunk megjelenésére. Jelenlétét arról vesszük észre, hogy a zöld gyümölcsön a lárva berágásának helyén mézgacsepp válik ki, ez a szilva hamarosan lehull. Megelőző módszer a madarak vonzása és virágzó sávok telepítése a kertbe, a hasznos ellenségek bevonzása céljából. Amennyiben a feromoncsapdákban nagy mennyiségű moly jelenlétét észleljük, a Bacillus thuringiensis var. kurstaki hatóanyagú Dipel készítménnyel történő permetezés csökkentheti a lárvák számát. 

Szilvamoly

Feromon- és más csalogató csapdák 

További információkat az alábbi kiadványokban találsz: 

Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében 

Susceptibility of apricot cultivars to blossom brown rot ( BIOFRUITNET Practice Abstract) A kajszi fajták monília érzékenysége

Apricots cultivars suited for organic production in the Mediterranean region (BIOFRUITNET Practice Abstract) - Ökológiai termelésre ajánlott kajszi fajták a Mediterrán régióban (Biofruitnet Practice Abstract) 

A növényvédelmi sorozat a dm drogérialánc támogatásával jött létre.

dm logo

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 25.

Növényvédelem
Monília ellen az öko termesztésben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 3. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagok 2022.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Sorköztakaró aljnövényzet létesítése virágzó évelőkből

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen