Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

biokertészkedés, zöldségtermesztés   2023. június 29. Növényvédelem

Mi fán terem? A tavaszi zöldségek környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 5. rész 

Az egyre népszerűbbé váló közösségi kertekben ma már számos társasházi lakosnak nyílik lehetősége parcellát művelni, és ezáltal megtapasztalni, milyen a saját magunk által termelt, napsütötte zöldségek és gyümölcsök íze. Kisfilmünk helyszínéül éppen ezért választottuk Zugló első közösségi kertjét, a ZugKertet, ami idén ünnepli fennállásának 10 éves évfordulóját. A kertben több mint 60 környékbeli család, valamint óvodás csoportok kertészkednek, akik örömmel és szép eredményekkel, ökológiai módon termelnek friss, egészséges élelmiszert. nyári szezonban akár 40 kg termés is összegyűlhet mindössze 10nm-en! A termesztett haszonnövények diverzitása, a virágos sávok sokszínűsége szemet gyönyörködtető látványt nyújt minden arra járónak. Bár a kártevők ill. a kórokozók itt is megjelennek, számos lehetőségünk van az ellenük való védekezésre, bio módszerekkel. Utóbbiakat mutatjuk be kisfilmünkben, a tavaszi növények példáján keresztül.

A házikertekben a kertészkedési szezon az első tavaszi napsugarak érkezésével indul. Februárban és márciusban olyan hidegtűrő növények magjait vethetjük el, mint a borsó, a lóbab, a hónaposretek, a sárgarépa vagy éppen a spenót és a saláta. A vöröshagymát vethetjük és duggathatjuk is. A tavaszi zöldségvetemények esetében inkább az időjárás viszontagságaitól és a kártevőktől kell védenünk a növényeinket, mint a növénypatogén kórokozóktól. A védekezés több lépcsőből áll, aminek alapja a károk megelőzése. Már a vetésnél érdemes figyelni a megfelelő fajtaválasztásra (pl. korai fajták), az ideális növénytársításokra, valamint a megfelelő sor- és tőtávolságokra. Aranyszabály, hogy minél nagyobb a fajok diverzitása a kertben, annál kisebb a valószínűsége, hogy jelentős lesz a kártevők okozta terményveszteségünk. A védekezés második lépcsőfoka a növényeink fizikai védelme. Tavasszal még gyakoriak a fagyos éjszakák, a fátyolfóliás takarás azonban megvédi a növénykultúrát a korai, illetve késői talajmenti fagyoktól, és az erős szél káros hatásait is hatékonyan csökkenti. A megfelelő lyukméretű rovarháló távol tartja a haszonnövényeken lakmározó ízeltlábúak jelentős részét, és a nagyobb csigákat is. 

Milyen növénycsaládokból szemezgessünk tavaszi vetésre? 

  1. Káposztafélék (pl.: retek, mizuna, rukkola) 

  2. Pillangósvirágúak (pl.: zöldborsó, lóbab) 

  3. Fészkesvirágúak (pl. fejes- és tépősaláták) 

  4. Hagymafélék (pl.: vöröshagyma, metélőhagyma, fokhagyma) 

  5. Zellerfélék (pl.: zeller, petrezselyem, sárgarépa) 

  6. Disznóparéjfélék (pl.: spenót, mángold) 

A káposztafélék tavaszi növényvédelme

Vállfoltos bödice (Scymnus interruptus) - Kép forrása: izeltlabuak.hu

Ragadozó poloska faj (Orius laevigatus) - Kép forrása: ukrbin.com

A korai vetésű káposztafélék közül leggyakrabban a hónapos- vagy a jégcsapretekkel találkozhatunk a kertekben, de már sokan próbálkoznak különböző ázsiai levélzöldségekkel is, mint amilyen a mizuna vagy a pak choi. Ezek a növények jól tűrik a hideget, és már alacsony hőfokon csírázásnak indulnak.  
Meleg és száraz tavaszokon igen korán megjelennek a káposztabolhák, kártételük apró köralakú lyukak formájában jelenik meg a növények levelein. Ellenük hatékonyan védekezhetünk fátyolfóliás vagy rovarhálós (kisebb, mint 1mm-es lyukméret!) takarással, kalapcsapdával, de a rendszeres öntözés is lassítja a kártételüket.  
A másik gyakori probléma a káposztalegyek lárváinak kártétele: a nyüvek járatokat rágnak a retek gumójába, és ürülékükkel szennyezik. Az ellenük való védekezésél elengedhetetlen a rovarháló alkalmazása, és a vetésforgót is érdemes betartanine termesszünk két egymást követő évben káposztaféléket, ha van rá lehetőségünk! A lárvákkal szemben rovarpatogén gombák kijuttatásával is védekezhetünk (pl: Artis Pro nevű mikrobiológiai készítmény), melyet egyszerűen, a vizes oldat beöntözésével tudunk megtenni. Amennyiben káposztaféléket a nyári szezonban is termesztünk (pl. fodroskel, bimbóskel), további veszélyforrást jelent a kerti liszteske, és az általa ürített mézharmat nyomán fellépő másodlagos kártételt okozó korompenész megjelenése. A molytetű, vagy más néven liszteske természetes ellenségei közé tartoznak a ragadozó poloska fajok, a bödicék, valamint a fürkészdarazsak. Házikerti léptékben a liszteske ellen a leghatékonyabb megelőző jellegű védekezési módszer a rovarhálós takarás.

Földibolha és csiga kártétele pak choi levelén

Káposztalégy lárvájának kártétele - Kép forrása: fatudor.hu

A pillangósvirágúak tavaszi növényvédelme 

A borsón és lóbabon leggyakrabban a levéltetvek kolóniáival találkozhatunk, melyek elsősorban a legfrissebb, csúcsi hajtásokon táplálkoznak. Súlyos kártétel esetén a növény kevés virágot hoz és apró hüvelyeket nevel. A levéltetveket a katicabogarak, a zengőlegyek és a ragadozópoloskák lárvái gyérítik. A katicabogarak egyedszámát azzal növelhetjük a kertünkben, ha figyelünk telelőhelyeik megóvására, így számíthatunk arra, hogy segítőink hamarabb megjelennek az ágyásunk környezetében. Jelentős levéltetű-fertőzés esetében, ha már elegendő virág található a növényünkön, a zsenge, csúcsi hajtások visszacsípésével is csökkenthetjük a kártétel mértékét. A levéltetvek ellen ökológiai gazdálkodásban használhatunk káliszappant (pl.: Biosol Káliszappan) vagy narancsolaj-alapú növényvédőszert, (pl.: Prev-Gold) ami a rovarokra kerülve azok kültakaróján megbontja a kiszáradás ellen védő viaszréteget, így az állatok a kiszáradás miatt elpusztulnak. További megoldás lehet a Neem olaj alapú készítmények valamelyikének (pl.: Neem Azal T/S) használata, ami a levéltetvek bélcsatornájába kerülve gátolja a kitinszintézist, blokkolja a táplálkozásukat és szaporodásukat lassítja. A kezelés után is megtalálhatjuk a levéltetű telepeket a növényeken, de figyeljük meg, hogy egyedszámuk növekedése jelentősen lelassul, így a katicabogarak, zengőlegyek és fátyolkák már hatékonyan tudják a megmaradó telepeket kontrollálni.  
A lóbab- és borsóhüvelyeken látható ezüstös színű, később parásodó foltok a borsótripsz jelenlétére utalnak. A kártétel a száraz, meleg években lehet jelentős. Megelőző céllal érdemes korai fajtákat és vetésforgót alkalmazni. A korai fajták hidegtűrők, így előző év végén, úgynevezett tél alá vetéssel jelentős koraiságot érhetünk el. Erre alkalmas borsófajták: Rajnai törpe, Debreceni korai velőborsó. A borsó levelein jól észrevehető fehéres, kacskaringós járatok az aknázólegyek valamely fajára utalnak. Szerencsére a kártétel inkább látvány szempontjából jelentős, kiskertben nem okoznak akkora kárt, ami bármilyen védekezést indokolttá tenne.

Fekete répalevéltetű (Aphis fabae) - Kép forrása: ukrbin.com

Aknázólégy faj kártétele borsón

A saláták tavaszi növényvédelme 

A különböző fejesedő és tépősaláták legnagyobb ellensége a kiskertben a csiga. A védelem egyik alapja, hogy próbáljuk meg csökkenteni a csigák búvóhelyeinek számát (nyirkos, sötét helyek a zsákok, cserepek alatt). A tavaszi időszakban a mulcs alatt sokáig megmarad a nedvesség, ezért a vastag mulcsot próbáljuk meg minél később, a fővetemények érkezésekor kiteríteni. A magaságyásokban való termesztés szintén enyhítheti a csigák okozta károkat, de védekezhetünk ellenük sörcsapdával, tejsavó-csapdával, adott esetben oltatlan mészpor, fahamu, vagy ha van, ásványi anyagból, kőporból készült macskaalom talajra szórásával is. Ezek mind nagyon erős nedvszívó anyagok, a csigák ezeket elkerülik. Jelentős csigainvázió esetén az esti órákban történő kézi begyűjtés is sokat segíthet, a spanyolcsigákat pedig előszeretettel fogyasztják az indiai futókacsák. A különböző csigaűző virágmag-keverékek hatása nem bizonyított, de ártani nem tudunk velük, így érdemes az ágyások közé kísérletképpen ezekből is vetni. Ugyanakkor fontos azt is tudni, hogy nem minden csigafaj egyedei hajlamosak a vetemény károsítására. Az igen gyakori, nagyra növő, “leopárdmintás” óriás meztelencsiga például kifejezetten a pusztulófélben lévő, vagy már elpusztult szöveteket, növényi és állati maradványokat takarítja el a kertből éjszakánként, így ezeket a hasznos csigákat érdemes megkímélnünk. 

A hagymák tavaszi növényvédelme

A hagymák gyakori kártevője a dohánytripsz, amelyet a szívogatott hagymalevél ezüstös csillogásáról ismerhetünk fel. A fiatal levelek a kártétel nyomán fejletlenek maradnak. Az áttelelő imágók tavasszal keresik a tápnövényüket, hogy petéjüket azok bőrszövete alá rakják. A károsítást a lárvák okozzák, ami jelentősebb száraz, meleg időjárás esetén. Ellenük a ragadozó ízeltlábúak (ragadozóatkák, ragadozópoloskák, ragadozó tripszek) valamint a rovarpatogén gombák (pl. Beauveria, Entomophthora nemzetség) nyújtanak védelmet. A hagymalégy lárváinak kártétele nyomán a fertőzött növények levelei torzulnak, csavarodnak, sárgulnak, a hagymafej pedig rothadásnak indulhat. Kisebb parcellákon fátyolfóliás vagy rovarhálós takarással tudunk védekezni az imágók ellen, amelye így nem képesek majd a petéiket a növények közelébe tenni.  
A lárvákat a rovarpatogén gombák is gyérítik, de több tanulmány szerint érdemes a hagymát a répával társítani vetés idején, így a répa illata a hagymalégy imágóját megzavarja, ahogy a hagyma illata a répalégyét. Ez a két növény így kölcsönösen védi egymást. Az egyszerű anyagok közül használhatunk hagymaolajat a sárgarépalégy ellen. Esősebb, párásabb időjárás esetén gyakran előbukkanó kórokozó a hagymarozsda. A fertőzött növények levelein apró, kissé kidudorodó, rozsdaszínű foltok jelennek meg (ezek a gombaspórák), az erősen fertőzött levelek elsárgulnak, majd elszáradnak. A védelem alapja a megelőzés: ne alkalmazzunk permetező öntözést, próbáljuk meg szellősen tartani az állományt, ám ha a problémát nem sikerült elkerülni, mindenképp gondoskodjunk a fertőzött növényi maradványok mielőbbi eltávolításáról.

A hagymarozsda spórái apró sárga, majd barna pöttyökként jelentkeznek a fertőzött leveleken 

A zellerfélék tavaszi növényvédelme 

A gyökerek elágazása gyakran agrotechnikai eredetű probléma, kötött és/vagy köves talajokon jellemző, ezért érdemes laza talajon vagy magaságyásban termeszteni a karógyökerű zöldségeinket. A sárgarépalégy lárvái a gyökerekben járatokat fúrnak, a fertőzött zeller és petrezselyem levelei idővel elsárgulnak. Az imágók árnyék- és nedvességkedvelők, így egyedszámuk csökkentését elősegíthetjük azzal, ha napos, kitett területre vetjük a sárgarépát. A hagyma közelsége szintén segítheti a répalégy elleni küzdelmet. A kártétel kockázatának a csökkentése érdekében fontos a vetésforgó, a kisebb parcellákon pedig a növények rovarhálós takarása is eredményes. Homoktalajok gyakori kártevője a szabadföldi gyökérgubacs-fonálféreg. Hatására a karógyökerek szakállasodnak, elágaznak, gubacsosak lesznek, rövidek maradnak. Házikertben érdemes rövid tenyészidejű répafajtákat választani, amelyek a nagyobb melegek beállta előtt felszedhetők. Egyes antagonista gombákat tartalmazó készítmények (pl.: Trifender Pro, Artis, Artis Pro) használata javasolt fonálféreg-fertőzés esetén, de a 3—4 éves vetésforgó betartása a répa esetében mindenképpen ajánlott! Fonálféreggel súlyosan fertőzött területen pár évig érdemes mellőzni a zöldségnövények termesztését, helyettük vessünk mézontófüvet, rozst, mustárt. 

A disznóparéjfélék tavaszi növényvédelme 

Ebből a családból a leggyakoribb kora tavaszi zöldségeink a spenót és a mángold. A spenótot már igen korán, az előző év ősz végén elvethetjük, így több hetet is nyerhetünk a betakarítással, és a korai kártevők miatti termésveszteséget is csökkenteni tudjuk. Erre kiválóan alkalmas a Matador fajta, mely rendszerint kiválóan áttelel. Az egyik leggyakoribb kártevőnek a fekete répa-levéltetű számít, ami a tenyészőcsúcsokon képez kolóniát, károsítása nyomán a levelek torzulnak, a termés fogyaszthatatlanná válik. Jelentős gyérítői a levéltetveknek a katicabogarak, ezért mindig gondoljunk azok védelmére, támogatására. További gyakori kártevők az aknázólegyek, melyek imágói április-májusban rakják le petéiket a spenót, a mángold, vagy akár a cékla levelére. A kórkép fehéres, kacskaringós járatként jelentkezik az érintett leveleken. Ezeket a leveleket megjelenésükkor érdemes eltávolítani, ezzel a nyüvek továbbfejlődését megakadályozhatjuk. A spenóton gyakran szabad szemmel is könnyen látható trichómákat sokan valamilyen kártevő petéjeként, vagy gombás betegségként azonosítják. Ezek az apró fehér gömbök azonban ártalmatlan levélszőrszálak, melyek megjelenése természetes, a termés fogyasztható. 

További hasznos információk a témában:  

A növényvédelmi sorozat a dm drogérialánc támogatásával jött létre. 

dm logo

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. május 5.

Növényvédelem
Hogyan védekezzünk levéltetvek ellen öko módszerekkel?

2020. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2023. augusztus 7.

Növényvédelem
Kertészeti növényvédelmi felhívás augusztus

Tisztelt Kertbarátok!

Az idei év időjárása sok szempontból megkönnyítette a növénytermesztők helyzetét, a tavaszi és a nyári időszakban is jóval több csapadék hullott, mint az elmúlt években, de a több csapadék kedvezett a gombabetegségek és a gyomnövények fejlődésének is. Ráadásul a következő időszakban is 4–5 naponta várhatunk újabb csapadékkal érkező hideghullámot, majd hőhullámot, így a továbbiakban is kedvező körülmények várhatók a gombabetegségek fertőzése szempontjából.

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Ökológiai zöldségpalánta-előállítás

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen