Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kertészeti növényvédelmi felhívás augusztus

Tisztelt Kertbarátok!

Az idei év időjárása sok szempontból megkönnyítette a növénytermesztők helyzetét, a tavaszi és a nyári időszakban is jóval több csapadék hullott, mint az elmúlt években, de a több csapadék kedvezett a gombabetegségek és a gyomnövények fejlődésének is. Ráadásul a következő időszakban is 4–5 naponta várhatunk újabb csapadékkal érkező hideghullámot, majd hőhullámot, így a továbbiakban is kedvező körülmények várhatók a gombabetegségek fertőzése szempontjából.

Kertészeti növényeink teremnek, így a vegyes kertekben csak olyan növényvédelmi beavatkozásra van lehetőség, amelyik esetén tartható a rövid 1–2 napos élelmezésegészségügyi idő.

A szőlőben jelenleg minden jelentős hagyományos és új kórokozó is előfordul: peronoszpóra, lisztharmat, szürkerothadás és feketerothadás is. Korábbi növényvédelmi felhívásunkban részletesen írtunk valamennyi kórokozóról, a védekezési javaslataink ma is aktuálisak. Az ajánlott kálium-hidrogén bikarbonát hatóanyagú növényvédőszer használatának egyik előnye a nagyon rövid, 1 napos várakozási idő. A szőlőben is használható, már ismert Vitisan mellett megjelent az ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó Kumar és ennek származtatott engedéllyel forgalmazható terméke a Karma. A Kumar szőlőben nem, de almában ventúriás varasodás és kiskultúrákban (bogyósokban, zöldségfélékben) elsősorban lisztharmat ellen használható, felhasználhatóságáról részletesen lásd a linkelt engedélyokiratokban.

ÖMKi hírek fejléce (55)

Kalciumhiány kezelése

A növényeinken előforduló betegségnek tűnő tünetek nem mindig kórokozóknak köszönhetők. Ilyen a paradicsomon, paprikán, cukkinin előforduló csúcsrothadás, amely a kalcium felvételének akadályoztatása miatt lép fel. A paradicsom köt, rengeteg termést találunk a növényen, de a termések csúcsi része besüpped, sötétbarna, később fekete lesz. Egyes fajták hajlamosabbak a csúcsrothadásra, de több más tényező is okozhatja a csúcsrothadás megjelenését, például, ha a légköri aszály következtében leáll a paradicsomnövények anyagcseréje. Mivel az idei nyár nem annyira forró és száraz, talán kevesebb kertben fordul elő. A korábban írottak itt is aktuálisak. Egy másik elem, a kálium hiánya okozza a zöldtalpasságot, amikoris a paradicsom kocsányhoz közeli részén elmarad a paradicsom színesedése. Ilyenkor gyökéren keresztül már nem tudjuk a káliumot hatékonyan pótolni, ehhez káliumtartalmú lombtrágyákat ajánlunk. A honlapunkon elérhető Ökológiai gazdálkodásban használható anyagok 2022 kiadványban áttekinthetők, kereshetők a különböző célból használható lombtrágyák.

ÖMKi hírek fejléce (56)

Palántakori kártevők

Még nem késő őszi kiültetésű palánták nevelését elkezdeni. Több éve folynak kísérleteink tőzegmentes vagy csökkentett tőzegtartalmú palántanevelő közeg vizsgálatával, ahol a tőzeget érett zöldkomposzttal (kizárólag növényi alapanyagokból készült komposzttal) cseréltük le. Kutatásunk új fázisba jutott, kizárólag falevelekből készített lombkomposztot vizsgálunk, önkéntes amatőrök bevonásával. A nyári időszakban árnyékos helyen – a tűző naptől védve – könnyen nevelhetők egészséges palánták, de ilyenkor a palántakorban jellemző kórokozók és kártevők (palántadőlés, levéltetvek, tripszek) megjelenése mellett más kártevők, így a lombkárosító hernyók, például a gamma-bagolylepke vagy a dudvarágó aranybagoly araszolóhernyójának a megjelenésével is találkozhatunk. Több faj is károsíthatja a szabadban nevelt palántáinkat, a levelek hámozgatásával, a gyökérnyaki rész elrágásával, napról-napra egyre több palánta szik- és lomblevelét tüntetve el. Ha csak saját célra nevelünk kis mennyiségű palántát, célszerű rovarháló alatt nevelni őket, vagy ha ezt elmulasztottuk, nagyon alaposan vizsgáljuk át a növényeket, és valamennyi hernyót szedjük össze. A legtöbb esetben a lepke a petéit csoportosan helyezi el, tehát ha 1 hernyót találtunk a palántákon, valószínűleg több is van.

ÖMKi hírek fejléce (58)

Honlapunkon továbbra is folyamatosan frissítjük a házikerti csapdahálózatból származó fogási eredményekkel a legfőbb rovarkártevők rajzásával kapcsolatos adatokat. A dióburok-fúrólégy csapdák a Budakalász-Pomáz-Üröm határában lévő kertben igen magas egyedszámban (40), a debreceni csapdában (14), a győri csapdában (15) mérsékelt mennyiségben, Maroslelén, Siklóson vagy nagyon alacsony számban, vagy egyáltalán nem fognak a rajzó egyedeket. A dióburok-fúrólégy elleni védekezési stratégiákról 2021-ben írtunk.

Ajánlat

Ajánljuk meghallgatásra dr. Tóth Ferenc kertészeti csoportvezetőnk részvételével készített Hektár podcast Így neveld a gilisztádat adásának meghallgatását, amelyet dr. Simon Barbara egyetemi docens és Bakocs Marcell növényvédelmi szakmérnök részvételével készített Gribek Dániel újságíró. A podcastban említett Földigiliszták - A termékeny talajok építészei kiadványunk a FIBL egy kiadványának felhasználásával készült, elérhető ingyenesen a webshopunkon keresztül, akárcsak többi tájékoztató anyagunk.

Ajánljuk továbbá a Kezdd kicsiben, neveld nagyra sorozatunkban megjelent legújabb videókat, Gyöngyösi Emese kutatónkkal készített Tavaszi zöldségek növényvédelme a biokiskertben és Allacherné Szépkuthy Katalin vezető szaktanácsadónkkal készített Komposzthasználat és talajművelés a kiskertben adásait.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. június 13.

Általános
Komposzt térkép

Részletek
2023. június 29.

Növényvédelem
Mi fán terem? A tavaszi zöldségek környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 5. rész 

Részletek
2023. június 7.

Hír
Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA!

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet legújabb filmes, cikkes sorozata most a hobbikertészeket szólítja meg növényvédelmi jótanácsokkal. A videókban McMenemy Márk kalauzolja a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereivel együtt megmutatja, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe. A hazai kertek biológiai sokszínűségének feltérképezésére pedig elindult a Pók-Háló - egy önkéntes alapon működő közösségi kutatás -, ahol a pókok megfigyelésével a résztvevők aktívan hozzájárulhatnak a mindennapi életterünk természetközeliségéről alkotott tudásbázis bővítéséhez.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Kiadvány
Földigiliszták – A termékeny talajok építészei

A földigiliszták jelentősége és ajánlások a mezőgazdasági területeken való elterjedésük támogatásához.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai zöldségpalánta-előállítás

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen