Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

növényvédelem, kiskert, pók-háló   2023. június 7. Hír

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA!

Ökológiai szemléletű növényvédelmi sorozatot és részvételi kutatást indított az ÖMKi hobbikertészeknek - bárki bekapcsolódhat!

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet legújabb filmes, cikkes sorozata most a hobbikertészeket szólítja meg növényvédelmi jótanácsokkal. A videókban McMenemy Márk kalauzolja a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereivel együtt megmutatja, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe. A hazai kertek biológiai sokszínűségének feltérképezésére pedig elindult a Pók-Háló - egy önkéntes alapon működő közösségi kutatás -, ahol a pókok megfigyelésével a résztvevők aktívan hozzájárulhatnak a mindennapi életterünk természetközeliségéről alkotott tudásbázis bővítéséhez.

Az élelmiszerárak növekedésével és élelmiszer-biztonságunk, egészségünk érdekében egyre nagyobb szerep jut a saját kiskertben megtermelt zöldségnek és gyümölcsnek, újragondolt, ökológiai szemléletű kertészkedéssel. A művelt kiskertek jelentős nagyságú területté adódnak össze és nem csak élelmiszerellátási biztonságunkat növelik. Talajkímélő műveléssel és más agrárökológiai módszerekkel - például madár- és beporzóbarát megoldásokkal, valamint a tájfajták és a nagyüzemi termesztésből kiszorult régi fajták termesztésével - a kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak az agrárélővilág sokszínűségének megőrzéséhez. A biodiverzitás csökkenésének megállítása, kedvező esetben pedig növelése, mindannyiunk megfelelő életminőségének és egészségének záloga, amelyhez az ökológiai módon művelt kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak. Ebben a szellemben bővíti és fejleszti az ÖMKi legújabb, hobbikertészeknek felkínált tudástárát és hirdette meg a kertek biológiai sokféleségét vizsgáló közösségi kutatást, a Pók-Hálót.    

Ami a biogazdaságban működik, az a hobbikertészeknek is hasznára válik 

Az ÖMKi növényvédelmi felhívásai 2020 óta támogatják a biokertészeket és az ökológiai szántóföldi termesztést folytató gazdákat. 2023 tavaszától a dm drogérialánc támogatásának köszönhetően újulhatott meg a hasznos ismeretek átadása a kiskertek hobbikertészei számára. Az ÖMKi minden hónap elején aktuális növényvédelmi hírlevelet küld a feliratkozóknak, amelyben a várható növényvédelmi teendőket összegzik az olvasók számára. A gyümölcsöket károsító legfontosabb rovarok elleni védekezés időzítéséhez tavasztól őszig a rajzási adatokat is közzéteszik weboldalukon, hogy hatékonyabbá tegyék a kártevőkkel szembeni beavatkozást. Ehhez ökológiai gazdálkodásban engedélyezett, kiskertesek számára is elérhető növényvédő szereket, technológiákat is megadnak. 

A közelmúltban izgalmas, tíz részes sorozatot indítottak, amelyben kisfilmekkel és részletekbe menő írásos háttéranyaggal járják körbe a biokertek növényvédelmi témáit, szakértők segítségével. A sorozatban az almatermésűek, csonthéjasok, héjasok (dió, mogyoró) és zöldségnövények növényvédelme mellett a biokert tervezéséről, a saját magfogásról, a gyomnövények szerepéről, a talajegészségről és a Pók-Háló citizen science részvételi kutatási programról is szó esik.

„Immáron több mint egy évtizede nyújtunk a biogazdák számára gyakorlati ismeretanyagot a kutatásainkkal, amelyből a hobbikertészek eddig is gazdagon meríthettek. Új növényvédelmi sorozatunkkal most leginkább az ő munkájukat szeretnénk támogatni és abban bízunk, hogy a tudástár segítségével egyre többen mozdulnak el a vegyszermentes kertművelés irányába.” - hívta fel a figyelmet az új növényvédelmi sorozatra Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője „A videókkal és legújabb cikkeinkkel arra buzdítjuk a hobbikertészeket, hogy bátran vágjanak bele, és próbálják ki az ökológiai kertművelés módszereit. Bár az ökológiai gazdálkodás rendszerszemléletet és odafigyelést igénylő művelési módszer, a tudás meghozza a gyümölcsét!”

Kezdd kicsiben!

Melyek az első lépések egy ökológiai művelésű kertben? Mi mindent figyeljünk meg a kertünkben és a környezetében, hogyan kezdjünk neki a kertészkedésnek? A videósorozat első része elárulja, mik azok a védőnövények, miként jutalmazhatjuk a talajt, mint kulcsszereplőt, és miért jó, ha van a kertünkben rovarhotel, valamint egész évben pompásan virágzó növények. 

A vegyszermentes biokert kialakításának legfontosabb tényezőit online elérhető háttéranyagban gyűjtötték össze részletesen az ÖMKi szakemberei. A talajtakarásról, a növénytársítások fontosságáról és a vegyszermentes, hatékony növényvédelem fortélyairól lépésről lépésre tanulhatnak a téma iránt érdeklődő olvasók. 

A sorozat második része kedvenc gyümölcsünket, az almát állítja a középpontba: milyen fajtákat válasszunk, milyen a jó metszés és hogyan védekezhetünk vegyszermentesen a kártevők ellen, hogy egészségesen fejlődjön a gyümölcsfáink termése; mikor és hogyan érdemes végezni a lemosó permetezéseket; hogyan küzdjünk meg eredményesen a fő kártevő, az almamoly ellen? 

A csonthéjasokról szóló epizód a napokban jelent meg, amely főként az őszibarack, a kajszi, a cseresznye és a meggy vegyszermentes növényvédelméről szól. 

Hagyd magad behálózni: csatlakozz a Pók-Hálóhoz! 

Egy biokertész számára elengedhetetlen, hogy odafigyeljen a biológiai sokszínűség támogatására és megőrzésére. A bio szemlélet alapelve, hogy miközben magunkat élelmiszerrel látjuk el, a környezetünk se lássa kárát tevékenységünknek, sőt, támogassuk a természetes ökoszisztémákat. 

A pókok kiváló indikátorai egy élőhely állapotának, a pókfajok nagy száma ugyanis a biológiai sokféleség magas szintjére utal. Hazánkban több mint 800 pókfaj található meg, melyek közül egyetlen kertben is akár több tucat faj lehet jelen. Az ÖMKi által útjára indított, Pók-Háló névre keresztelt kutatás a kertek biológiai sokféleségét vizsgálja önkéntes résztvevők segítségével. A közösségi kutatáshoz bárki csatlakozhat és a kertjében végzett megfigyeléseivel, fotóival aktívan hozzájárulhat a hazai tudásbázis bővítéséhez.

volt látni, hogy milyen sokan regisztrálták a kertjüket már az első napokban, amikor elindult a felhívás a kutatáshoz. Nagyon örülünk, hiszen szeretnénk, ha minél több emberrel ismertethetnénk meg ezeket a nélkülözhetetlen és érdekfeszítő élőlényeket. Kutatóink különös fajokkal, ritka példányokkal is szeretnék megismertetni a kerttulajdonosokat. Nem titkolt szándékunk, hogy a pókokat, mint oly hasznos élőlényeket, jobban megszerettessük a világgal.” - utalt a kutatás sokféle hozadékára Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. augusztus 7.

Növényvédelem
Kertészeti növényvédelmi felhívás augusztus

Tisztelt Kertbarátok!

Az idei év időjárása sok szempontból megkönnyítette a növénytermesztők helyzetét, a tavaszi és a nyári időszakban is jóval több csapadék hullott, mint az elmúlt években, de a több csapadék kedvezett a gombabetegségek és a gyomnövények fejlődésének is. Ráadásul a következő időszakban is 4–5 naponta várhatunk újabb csapadékkal érkező hideghullámot, majd hőhullámot, így a továbbiakban is kedvező körülmények várhatók a gombabetegségek fertőzése szempontjából.

Részletek
2023. június 7.

Média
Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! - sajtóközlemény

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet legújabb filmes, cikkes sorozata most a hobbikertészeket szólítja meg növényvédelmi jótanácsokkal. A videókban McMenemy Márk kalauzolja a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereivel együtt megmutatja, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe. A hazai kertek biológiai sokszínűségének feltérképezésére pedig elindult a Pók-Háló - egy önkéntes alapon működő közösségi kutatás -, ahol a pókok megfigyelésével a résztvevők aktívan hozzájárulhatnak a mindennapi életterünk természetközeliségéről alkotott tudásbázis bővítéséhez.

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen