Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Hogyan védekezzünk levéltetvek ellen öko módszerekkel?

2020. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

► A korábbi hetek szárazsága ellenére - vagy éppen amiatt - a levéltetvek nagyon elszaporodtak. A néhány milliméteres esők a növényeket egy kicsit felfrissítették, a pára viszont újabb lökést adott a levéltetveknek. Több faj gazdacserés, elhagyja a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költözik. Tehát ott is megjelenhetnek, ahol eddig nem volt fertőzés! Ökológiai gazdálkodásban ellenük felhasználható az egyszerű anyagok közül a csalán kivonat. A növényvédőszerek közül alkalmazható a vegetációs időben 1,5-2%-os töménységben a napraforgó olaj tartalmú Biola-agro és a Vektafid 0,5-1%-os töménységben. A koncentráció betartása nagyon fontos, mivel ezek a készítmények ilyenkor már könnyedén perzselhetik a növényeinket. A perzselés esélyének csökkentése érdekében érdemes továbbá a kora reggeli vagy esti órákat választani a permetezésre. Ezen kívül a Biosol-káliszappan 1-2,5 %-os koncentrációban is alkalmas lehet a kártevők lemosására a lombozatról. A levéltevek akár nagynyomású vízzel (slaggal) is eltávolíthatók a levelekről.  Bármelyik védekezési módot is választjuk, törekedjünk arra, hogy a permet vagy lemosó víz a levelek fonákára kerüljön, mivel a levéltetvek is ott vernek tanyát. Ezen kívül tovább ronthatjuk a levéltetvek károsításának esélyeit, ha az őket fogyasztó ragadozó szervezeteket segítjük. Ezt úgy érhetjük el, ha a tetveket oltalmazó hangyákat távol tartjuk a levéltetű-telepektől. A hangyák ugyanis nem önzetlenül védik a tetveket, hanem az általuk ürített mézharmatért cserébe. Egyes fajokat, mint például a fekete cseresznye és meggy levéltetűt sajnos nehezen érhetjük el, mivel a szívogatásuk hatására a levelek összepödrődnek, emiatt ellenük leghatékonyabban a vegetáció előtti olajos lemosópermetezéssel védekezhetünk.  

► Szinte mindenhol esett annyi, ami elegendő a varasodás beindulásához a fogékony almatermésűeknél. Az OMSZ szerint a jövő hét csapadékos lesz, ha a meleg is megérkezik, akár járvány is kialakulhat. Érdemes a védekezésről elolvasni korábbi felhívásunkat (10. felhívás).

► Az előrejelző hálózatunk sárgalapjai már fogják a cseresznyelegyet. A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki ragacsos sárgalapokat. A lombkorona déli oldalára és a felső szintjére függesztve jelzik a legpontosabban a rajzás indulását. Sajnos létrázni kell. A kutatók csigával mozgatják le és fel a lapot. Az alsóbb ágra akasztva csak egy-két héttel későbben fogják az első egyedeket. Ekkor már késő, a termés nagyobb részét már „beköpték” a legyek. Bioban sajnos nincs engedélyezett növényvédőszer kifejezetten a legyek ellen, így csak egyéb alternatív módokon védekezhetünk. Egyesek házikertben a legyek tömegcsapdázását javasolják a sárga ragacslapokkal. Egyéb védekezési lehetőség a talaj felásása és tömörítése, vagy ha van rá mód, baromfik legeltetése a területen, amik előszeretettel csipegetik a talajban sekélyen telelő bábokat. Nagyon hatékony, bár költséges módja még a védekezésnek a talaj takarása és a növények hálózása sűrű (0.8 x 2 mm-es) hálóval.

► Többen megkerestek a cseresznyén, meggyen található „fekete lyukakkal” kapcsolatban. Ez már a cseresznyelégy? - kérdezték. Még korai lenne és nem is így néz ki a tojásrakás miatt megszúrt termés. Ormányosbogár fúrására gondoltam, de megkérdeztem Pénzes Béla professzor urat is. Idézek a leveléből: „A képek alapján aranyos eszelény/vagy valamelyik hozzá közelálló faj. A mostani a fő kártételi időszaka, amikor a gyömölcsöket tojásrakás céljából megfúrja az imágó. Házikertben, ahol nem használnak vegyszereket, gyakran nagy számban fordulnak elő. Kopogtatással (a fákat így megmozgatva, a lehulló rovarok megfigyelésével - szerk.) könnyen begyűjthető azonosítás céljából. A rajzó imágók ellen kontakt hatású, ingerületvezetést gátló növényvédőszerek hatásosak (ilyen pl. a természetes piretrin - szerk.). Az eddigi rekord nálam Érdi bőtermő meggyen közel 40 %-os kártétel nagyüzemben. Cseresznyén is gyakori.” Köszönöm professzor úrnak a választ! A természetes piretrin (Pyregard) bioban is használható, de nem szelektív hatású rovarölő, így a vele érintkező hasznos szervezeteket is károsítja. Ha őket is védeni szeretnénk, akkor a legtöbb, amit tehetünk, ha egy ernyőt terítünk a korona alá és abba rázzuk bele a bogarakat. A csonthéjasok ökológiai növényvédelmi lehetőségeiről bővebben az ÖMKi kiadványában olvashatnak.

► Beindult a vadgesztenyelevél-aknázómoly is, a tojását április 28-án fotóztam az ötforintos mellett. Ismerjük a parazitáit, de még nem szaporodtak fel. Ellenük bioban is engedélyezett az azadirachtint tartalmazó Neemazal-T/S nevű készítmény, ennek alkalmazásánál is fontos az időzítés, akkor érhetjük el a kellő hatékonyságot, ha még az aknák kialakulása előtt juttatjuk ki a szert.

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai


Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek szőlő levélatka és poloskaszagú szilvadarázs ellen

2020. évi 7. felhívás növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 30.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek varasodás és selyemfényű puszpángmoly ellen

2020. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen