Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Könyvek

Magtermesztők Kézikönyve

Szállítás
GLS futárszolgálat vagy személyes átvétel a Webshop Pont-ban: 1064 Budapest, Izabella utca 81., hétfőtől csütörtökig 12:00-18:00, pénteken 10:00-16:00 között.

Kiadó
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - ÖMKi

ISBN
978-615-81056-7-5

Oldalak száma
448

Magyar fordítás és átdolgozás éve
2021

Nyelv
magyar

Borító
keménytáblás


Általános szerződési feltételek

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

A könyv első megjelenése óta több mint 10.000 példányban kelt el, megjelent zsebkönyv változatban és több nyelvre is lefordították. A német Kertészeti Társaság (Gesellschaft für Gartenbau) könyvdíját is elnyerte. Egy szakkönyv esetében ez hatalmas siker, ami egyben a téma aktualitását mutatja: az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult, maradinak titulált kiskerti magfogás ismét sok lelkes követőre, sőt rajongóra talált Európa-szerte. Magyarországon is jelentős a tájfajták, régi fajták és fajtakülönlegességek iránti érdeklődés, elindult újrafelfedezésük, visszavezetésük kertészeti és gasztronómiai kultúránk élő hagyományai közé.

Mindez arra sarkallt bennünket, hogy magyar nyelven is közreadjuk a magfogás mára majdnem feledésbe merült tudását összefoglaló kézikönyvet, kiegészítve azt a hazai termesztők számára fontos szakmai tartalommal. Ez a majdnem feledésbe merült tudás ugyanis kinccsel felér, hiszen nélküle veszélybe kerülne a termesztett növények továbbfejlesztésének lehetősége. Minden egyes tenyerünkbe simuló borsószem sok évezredes, a magfogás, szaporítás, nemesítés láncszemeiből álló folyamat végeredménye. Ezt az egykoron széles körben gyakorolt körforgást mára a tudományos alapokon nyugvó, intézményesített nemesítés végzi, nagymértékben specializálódott eljárásokkal. Az így létrehozott, oltalom alatt álló fajtákat és hibrideket a „szokásos” kiskerti körülmények között már nem lehet szabadon továbbfejleszteni. Meggyőződésünk, hogy a szabadon szaporítható és alakítható fajtákat, tájfajtákat, agrárörökségünk mára legfőképp génbankokban őrzött értékeit a közösség számára újra hozzáférhetővé kell tenni. Ehhez elengedhetetlen a hozzájuk kapcsolódó tudás, így a magfogás ismereteinek átadása – az élelmiszer önrendelkezés zálogaként.

Jelen könyvvel ezért újra önbizalmat kívánunk önteni a vállalkozó kedvű kiskerttulajdonosokba, hobbikertészekbe, a változatosságra nyitott gazdálkodókba, vagy éppen gasztronómiai szereplőkbe.

Célunk, hogy a szó legszorosabb értelmében ismét kezükbe vegyék a vetőmagok sorsát, új sokféleséget teremtve, hogy alkotó tevékenységük révén segítsenek továbbfejleszteni az élelmezés alapját képező kultúrnövényeket, biztosítva a jövő sokszínűségét.

Reméljük, hogy e könyv hazai megjelenése is hozzájárul ahhoz, hogy a
kiskerttulajdonosok, kertészek, gazdálkodók újra felfedezzék a termesztett növények sokféleségét és vállalják a hozzájuk kapcsolódó, sok évszázad folyamán felhalmozott tudás megőrzését és továbbadását, amelyre az emberiség élelmezése épül.

Minden magtermesztőnek ezúton kívánunk eredményes és örömteli kísérletezést! És ne felejtsék: a saját fogású vetőmaggal másoknak is nagy örömet szerezhetünk!

Hock Zsófia
Drexler Dóra
ÖMKi, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Bartha Béla
Pro Specie Rara


SZÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓK

Hamarosan!

Magtermesztők Kézikönyve

12 200 Ft + ÁFA / db

A termék jelenleg nem rendelhető

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen