Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

levéltetű, dióburok-fúrólégy, rajzási adatok   2021. július 2. Növényvédelem

Dióburok-furólégy: védekezési lehetőségek bioban

2021. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Az előző felhívást követően gyökeresen megváltozott az időjárásunk. Szárazságtól és rendkívüli melegtől szenvedünk mi is, akár csak a növények. A klímaváltozás egyik következménye a szélsőséges időjárási jelenségek megjelenése, a gyakoribb hőhullámok, növekvő szélerősség, gyakoribb és nagyobb erejű viharok, mindezek nem kímélik sem a szabadföldön termelt növényeket, sem a termesztőberendezéseket. Éppen ezért sürgető, hogy mindent megtegyünk a mezőgazdaság és kertészet területén is a fosszilis energiák használatának csökkentéséért és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséért. Takarjuk a talajt mindenhol, ahol lehet, vastagon természetes anyagokból álló mulcsréteggel, fűkaszálékkal, szalmával, komposzttal.  

Mindenesetre az erős felmelegedés nem kedvez a levéltetvek és egyes betegség terjedésének, de nagyon erős stresszt okoz a növényeknek. Azokról a gyümölcs és díszfákról, amelyek korábban levéltetvesek voltak, ahogy a borítóképen szereplő utcai hársfa leveleiről is szinte eltűntek a levéltetvek. A levél színén látható a mézharmatos bevonat, a beleragadt virágokkal a korábbi nagyon erős levéltetű fertőzésre utal, míg az alatta lévő levél fonákja teljesen tiszta. tetűmentes. Most már levéltetvek ellen felesleges lenne permetezni. 

molyok a megszokott ütemben rajzanak, az országos hálózat múlt heti adatai szerint a molyokat és a cseresznyelegyet nem gátolta az extrém meleg a rajzásban.  

A kertben ropognak a talpunk alatt a lehullott zöld diószemek. A szakemberek szerint a virágzás környéki fagyoktól sérülhettek a rügyalapok, ennek a hatását látjuk most. A dióburok-fúrólégy, amely már az egész országban megjelent, mostanában kezdi rajzását. Németországban üzemi szinten használják, Nyugat -Dunántúlon kísérletekben használtak csalétekkel kombinált rovarölőszeres kezeléseket, bíztató eredményekkel dióburok fúrólégy ellen. Combi-protec csalétek és rovarölőszer hatásjavító segédanyag hazai forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik, ugyan jelenleg még nincs fent az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növényvédőszerek listáján, de az összetétele alapján a termék használható (Ausztriában, Németországban, Hollandiában ökológiai termesztésben is használható). A termék maga csalétek, mindenképpen kombinációban kell használni, akár piretrin (Pyregard) vagy spinosad (Laser vagy Laser duplo) növényvédőszerekkel. Jelenleg dióban egyik sem engedélyezett, de a késő nyári védekezésekhez használt szükséghelyzeti engedélyek még nem jöttek ki. Nagyobb ültetvény (vagy más úgynevezett kiskultúra esetén célszerű a termelőnek magának kérnie a szükséghelyzeti engedélyt.  

20180829_074059 (1)

Kedden kifüggesztettük a sárgalapokat a diófákra is, őszig Önök is követhetik a dióburok fúrólégy rajzását a fent említett rajzási információkat tartalmazó linken. A rajzás pontos követése lehetővé teszi, hogy az egyébként nem olcsó védekezést jól időzítsük. Nagyobb ültetvények számára kiváló technikai megoldást nyújt olyan gép, amelyet rendszerint parkok, fasorok magas fáinak védelmére használnak a parkfenntartók (leginkább platán és vadgesztenye károsítói ellen). A finom porlasztású permetlé „sugár” könnyedén és ködszerűen eléri az akár 15-20 méter magas fák csúcsát is és biztosítja az akár 100 %-os lombfedettséget is. Érdemes lehet a gépet vagy a szolgáltatást kölcsönkérni a városgazdáktól. Biztos vagyok abban, hogy a megfelelő új készítmények engedélyezése és a technika sikeresen megállíthatja a fúrólégy ámokfutását dióültetvényeinkben. 

A felhíváshoz kapcsolódó videóban a feromonos rovarcsapda használatáról számolunk be:

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György NMNK és az ÖMKi csapata

Borítóképen: 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. április 16.

Növényvédelem
Öko védelem a kertben: lisztharmat, almalevél-pirosító levéltetű, rezisztens almafajták

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. május 5.

Növényvédelem
Hogyan védekezzünk levéltetvek ellen öko módszerekkel?

2020. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. április 23.

Növényvédelem
Védekezés a szántóföldi kultúrák fiatalkori kártevői ellen

2021. évi 5. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kátrtevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebbn a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarírtók, gyomírtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés- technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermelése 2016-ra meghaladta a 320 millió tonnát, amelynek csak mintegy 20%-a tekinthető génmódosítás-mentesnek, tanúsítással pedig ennek a mennyiségnek csak alig egyötöde rendelkezik. Ezen belül is egy kisebb részarányt képvisel az ökológiai tanúsítású szója. 

Részletek

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen