Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Őszi növényvédelmi teendők: lisztharmat szőlőben, dióburok-fúrólégy, gyümölcstárolás, madáretetés, díszfa védelem

2020. évi 23. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                   

Lassan véget ér a növényvédelmi szezon, de azért még vannak feladataink! A szeptemberi dióhullás oka a nyugati dióburok-fúrólégy jelenléte. Ez a kártevő is viszonylag új Magyarországon, Amerikából hurcolták be pár évvel ezelőtt. Egy nemzedéke van, de hosszasan, július közepétől szeptember végéig, akár október közepéig is rajzik. A kártevő a petéit a zöld dióra rakja, a kikelő lárvája berágja magát a zöld burokba. A rágás helyén, illetve ahol a nyű élt a burokban, a szövet elfeketedik, elhal, hozzátapad a dió héjához, megpenészedik. A nyüvek kifejlődésük után kiejtik magukat a burokból és a fa alatt, a talajban telelnek át, ezért folyamatosan szedjék össze a lehullott fekete termést és a fán se hagyjanak beteg szemeket. A legyek a talajból rajzanak ki jövőre. Ha az elfeketedett dió könnyű, „cinegés”, akkor gombás vagy baktériumos fertőzés történt, viszont a nyálkásan fekete-foltos héjburokban az említett nyugati dióburok-fúrólégy kártételét kell felismerni.

Néhol permetezésért kiált a csonthéjasok blumeriellás lombhullása (ld. 17. felhívás) és elkezdték a beköltözést, de még az ágyásokban, gyümölcsfákon is szívogatnak a poloskák (ld. 21. felhívás). A csigák sem alszanak még téli álmot (ld. 20. felhívás). A részletekért érdemes visszakattintani korábbi felhívásainkra!

► A jó szeműek szabad szemmel is felfedezhetik a szőlőleveleken a lisztharmat apró sárga göbeit, melyek belsejében bújnak meg a tavaszi fertőzést indító ivaros spórák. A göbök idővel vastag falúvá és feketévé alakulnak. Ezek már kibírják a hideget és a növényvédő szereket is, így tud áttelelni a gomba. A göböcskék (kazmotécium a tudományos nevük) az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, támberendezésre, és tavasszal innen lövik ki az első fertőzést beindító spóráikat.

Szüret után, még lombhullás előtt, a szőlősgazdáknak még egyszer érdemes felvenni a permetezőgépet és elvégezni a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást (olajos rézkén és a Vegesol eReS áll a biogazdák rendelkezésére), mellyel már tehát a jövő évi termést védik. Most még érzékenyek a kazmotéciumok, elpusztíthatjuk, szó szerint lemoshatjuk ezeket a gombképleteket. Ne feledjék, elsősorban a saját tőkénkről támad a lisztharmat, mindenki a saját lisztharmatáért felelős.

► Egyre nagyobb gondot okoznak a tárolási betegségek. Több permetszer is kapható melyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Antagonista gombát tartalmaz pl. a Blossom Protect. Bár 0 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkezik, használjuk körültekintően, az utasításoknak megfelelően.  

► Szeptembertől hozzá lehet kezdeni a madarak etetőhöz szoktatásához. Csak ott kezdjenek hozzá a téli etetéshez, ahol folyamatosan pótolni tudják az elfogyasztott tápanyagot. Amennyiben egy fagyos éjszaka után üresen találják a megszokott etetőt a madarak, keresgélésbe kezdenek. Ha néhány órán belül nem találnak eleséget, akkor pl. a kis testű cinkék, ebbe belehalnak. Tájékozódjanak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület www.mme.hu honlapjáról!

Képkivágás

► Több díszfának, díszbokornak van olyan károsítója, amelyek a házikertek gyümölcsfáit is megtámadhatják. A baloldali fotón az almalisztharmat primer tüneteit láthatják virágzó díszalmán. Középen az őszibarackon, orgonán is súlyosan károsító eperfa-pajzstetű telepe fehérlik szivarfaágon, míg a harmadik képen a kaliforniai pajzstetű lázfoltjait és egyedeit fényképeztem japánbirs almáján. Ez is a legtöbb gyümölcsfánkon károsít.

Az ország legnevesebb faiskolásai és kutatói az idén is megszerkesztették az utcai fásításra javasolt fafajok, fafajták jegyzékét. A növényvédelmi csapat egy újabb oszloppal is kiegészítette a füzet táblázatát, mely a fenti kérdésben próbál segíteni. Szerintem érdemes átnézni, mielőtt egy díszfa megvásárlásában döntenének. Megtalálják az alábbi oldalon.

Budapest, 2020. szeptember 22.                

Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György és az ÖMKi Csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. szeptember 23.

Hír
Napjaink kihívásai közt kell helyt állnia az öko gyümölcstermesztési ágazatnak

Beszámoló az ÖMKi Öko Gyümölcstermesztési Szakmai Napjáról

Részletek
2023. augusztus 17.

Növényvédelem
A dió növényvédelme vegyszermentesen

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 7. rész 

Részletek
2020. október 1.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: feketerothadás elleni védekezés és a lemosó permetezés jelentősége

2020. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen