Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Cseresznyelégy emlékeztető és néhány fontos apróság

2021. évi 12. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

A csapdákban megjelentek a gyümölcsmolyok és néhol, már a cseresznyelegyek is rajznak! A felsőbb szintre kihelyezett csapdákat figyeljük elsősorban. A hirtelen meleg után beköszöntött csapadékos és hidegebb időjárás miatt számítani lehet a rajzás elhúzódására és a szerlemosódásra, ezért lehet, hogy az olajos védekezést többször kell ismételni a cseresznye és meggyültetvényekben. A 11. számú felhívást kiegészítve a mellékelt fényképpel segít a cseresznyelégy azonosításában, szárnymintázata alapján könnyen megkülönböztethető más legyektől. Fontos tudni, hogy a zöldborsó méretű pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja mindkét cseresznyelégy faj, tehát a csapdák kihelyezésének időpontjára is igaz: jobb előbb, mint később! 

Nagyobb méretért kattints a képre!

►Gyakran előfordul, hogy kertünk, gyümölcsösünk szegélyében a közterületen – de akár a kerten belül is - vadgesztenye fasor, esetleg a kerten belül szoliterként ültetett színes virágú változat (Aesculus carnea, Aesculus pavia) található. Nem mindegy, hogy ezek egészségéről miként gondoskodunk. Ezért érdemes rápillantani a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzási táblázatára. Az adatok jól mutatják, hogy mennyire eltérően alakulhat ugyanannak a fajnak a rajzása és az egyedszáma az ország különböző pontjain. A múlt héten aknázómolyok esetében 0 és 2600 között, míg a tarka szőlőmoly esetében 0 és 222 között változott ez a szám. Több évre visszamenően is megtalálják a táblázatokat, ide kattintva. El lehet kezdeni a védekezést. Tavaly már június 8-án így néztek ki a kezeletlen levelek. 

ömki_növényvédelem

Használható a szabadforgalmú Neemazal-T/S és a névváltozata, professzionális felhasználóknak II kategóriás szerként nagy kiszerelésben forgalmazott (közterületi felhasználásra ajánlott) a Camohrex Neem. Folynak kísérletek a Camohrex Neem injektálással történő felhasználására is, ami jó hír, mert azért lássuk be, injektálással sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a nagyméretű fákat kezelni, mint a permetezéssel.

► Almamoly ellen a fák törzsére most lehet kihelyezni a hernyófogó öveket. Az első nemzedék lárvái költöznek alájuk, bábozódni. A szüretig 10-14 naponta cseréljék és semmisítsék meg, így lehet megakadályozni a saját kertünkben a további nemzedékek felszaporodását. (Hajdan jogszabályok kötelezték a kertészeket a használatára, almára és körtére, még a cseréjüket is ellenőrizték.) Megvásárolhatóak, de házilag is elkészíthetőek. Szárazon kell tartani az öveket, érdemes egy körgallérral lefedni a búvóhelynek szánt kötelet, papírtekercset. Leleményes kertészek gondosan félrerakják a csomagoláshoz használt hullámpapírt, az ebből készült öv kedvelt bábozódó helye több kártevőnek is. 

► Károsítja-e a fát a törzsön és az ágakon megtelepedő zuzmó? - kérdezte egy kolléganő. A gombafonalak és a moszatsejtek szimbiózisából jönnek létre a telepek. A gomba szállítja az ásványi sókat és a vizet, a moszat mindezt tápanyaggá alakítja. Önmagában nem káros a zuzmó, nem a fából szívja a táplálékát, pl. sziklákon is megtalálhatóak. Néha kártevők bújnak meg a fodros szegélyei alatt, ekkor érdemes eltávolítani. A díszfákon inkább esztétikai problémát jelent. Leszárad, ha réztartalmú gombaölővel ecseteljük a zuzmófoltot, de mivel nem károsítja a fát, eltávolítása nem szükséges.  

A felhíváshoz kapcsolódó videó:

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

2021.május 15.

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. május 14.

Növényvédelem
Védekezés monília, cseresznyelégy, lisztharmat ellen a biokertben

2021. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2022. március 8.

Növényvédelem
A talaj ökoszisztéma jelentősége növényvédelmi szempontból

2022. évi 2. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. augusztus 4.

Növényvédelem
Új veszély a kalászosokban a fekete rozsda megjelenése

2021. évi 15. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
On-farm kutatás 2013

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2019

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen