Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Védekezés monília, cseresznyelégy, lisztharmat ellen a biokertben

2021. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

 Még sohasem láttam az ideihez mérhető nagyságú monília fertőzést az Óbudai Megfigyelőkert kajszifáján és meggyfáján. Lásd a fotókat. Lehet-e még permetezni valamivel? - kérdeztem Pénzes Béla professzor úrtól. „Véget ért a kórfolyamat, már nincs értelme permetezni” - válaszolta. A virágzásban lehetett volna megmenteni a fákat. Sajnos sejtettem a válaszát, de azért bizakodtam, hogy talán már talált és kipróbált egy olyan bioban is engedélyezett készítményt, amely még megállítaná a vesszőkben terjedő gombát. Sajnos nincs ilyen. Egyetlen lehetőségünk maradt, a metszés, a száradó virágcsomók alatt az egészséges részekig „visszacsípni” a vesszőket. Minél gyorsabban kezdjenek hozzá, a vesszőkben a vázágak és a törzs felé halad a gomba! Az eltávolított részeket - bár ez nem igazán kedvelt eljárás- érdemes elégetni. A kertünkben megmaradó beteg növényi részek, később a másodlagos hajtásokat is fertőzhetik, illetve a következő tavaszon a felületükről, elindíthatják az újabb virágfertőzést. 

Képkivágás_3

A hirtelen emelkedő nappali hőmérséklet a talaj melegedését is gyorsítja. Így számíthatunk a cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) és keleti cseresznyelégy (Rhagoletis cingulata) megjelenésére és rajzására. Tehát itt az ideje a csapdák kihelyezésének a meggy és cseresznyefák lombkoronájának napos oldalán olyan magasságban, hogy napi kerti sétánk során könnyen szemrevételezhessük a csapdák fogását. Ha csak néhány cseresznye vagy meggyfánk van, akkor sokszor elegendő minden fára további 2-3 db egyszerű ragacsos sárga lapot kifüggeszteni. Ez a tömeges csapdázás gyakran elegendő. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a sárga lapok könyörtelenül odavonzzák a hasznos élőlényeket is, ezért a rajzás végeztével azokat távolítsuk el. Ha a csapdákon hirtelen 4-5 db cseresznyelégy jelenik meg, ez jelzi a rajzás intenzív indulását. Jobb megoldás, ha a sárga lapok helyett varsás csapdát használunk. A csapdatest maga több évig használható, csak a megfelelő csalétek, csalogatóanyag pótlásáról kell gondoskodni. Fokozható a csalogató hatás, ha a csapdába bomló hidrolizált fehérjét helyezünk, ez ugyanis különösen vonzó a számukra. Kontakt készítmények közül a Pyregard sikerrel alkalmazható és egy hét múlva használhatunk nyári hígítású olajat (pl. narancsolaj). Csapdákról részletes információ megtalálható a www.csalomoncsapdak.hu honlapon.   

 A virágzás végéhez közelednek az almatermésűek. Megérkezett az eső is. (Óbudán inkább csak esőcske volt.) A talajból felszálló pára a hétvégére ígért melegben, berobbanthatja a varasodást a fogékony alma és körtefajtákon. Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára.  
 
A 8. felhívásban lefotóztam egy fertőzött almarügyből betegen kitörő lisztharmatos levélcsokrot. Ez volt az idei elsődleges (primer) fertőzés. Ezek a levélkék már tovább fertőzték az egészséges leveleket is, ezt láthatják a mai fényképen. Sziromhullás után a lisztharmat és varasodás ellen is indítani lehet a kontakt szerekkel egy jól felépített szerrotációt. Az ökológiai termesztésben engedélyezett kénes és a rezes, illetve olajos kombinált készítményekkel (pl. Vegasol eReS) is lehet hatékony védekezési programot felépíteni. Újdonság, hogy engedélyt kapott a szódabikarbóna „testvére”, mint gombaölőszer. Varasodás és lisztharmat ellen tehát lehet használni a VITISAN SP készítményt, amelynek hatóanyaga a kálium-hidrogén-karbonát. Azonban ezekkel ismételni kell a kezeléseket, mert az eső lemoshatja, illetve a növények „kinőhetik” a növényvédő szeres burkot.

Továbbra is látok fantáziát az egyszerű anyagok használatában. A fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna a varasodás ellen engedélyezett az almában. https://portal.nebih.gov.hu/ oldal jobb felső sarkában az „egyszerű anyagok”-ra keresve, eljutnak a részletes technológiai ajánlásokhoz. Mike Gyula budai kertbarát leveléből idézek: „szőlő, cukkini, csicsóka, petrezselyem lisztharmatra a csalán+lecitin jó.” Köszönöm, hogy megosztotta a tapasztalatát velünk.  

A felhíváshoz kapcsolódó videó:

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

2021.május.04

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. április 14.

Növényvédelem
Aktuális az alma lisztharmat és varasodás elleni védekezés

2022. évi 6. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. június 3.

Növényvédelem
Levéllyukacsosodás, monília elleni védelem

2021. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. április 16.

Növényvédelem
Öko védelem a kertben: lisztharmat, almalevél-pirosító levéltetű, rezisztens almafajták

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai kertészeti műhelymunka - mikrobiológiai készítmények és tápanyag-utánpótlási szoftver

Részletek

Rendezvény
Kertészeti műhelymunka

Tápanyag-utánpótlás és palántanevelés az ökológiai zöldségtermesztésben

Részletek

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen