Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kiadvány

ÖMKi szántóföldi on-farm kutatás - Ősgabona fajtatesztek első öt éve 2016-2020

Nyomtatott verzió ára: 0 Ft + ÁFA / db

Elektronikus formátum
PDF

Jellemzők
Színes

Oldalszám
24


Letöltés elektronikus formátumban

 OMKi szántóföldi on-farm kutatások - Ősgabona fajtesztek első öt éve 2016-2020.pdf


Általános szerződési feltételek

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Régmúlt időkben eleink több száz (világszerte több ezer) növényfajt fogyasztottak. Az ausztráliai gyűjtögető törzsek még napjainkban is több mint 400 fajt használnak fel étkezésre. Ez a változatosság azonban a mai modern társadalmak táplálkozásáról már egyáltalán nem mondható el. Mindössze 30 faj fedezi a világ kalória és fehérjeigényének 95%-át. A probléma nem merül ki ennyiben; az intenzív termesztési rendszerek miatt a mai élelmiszerekben a makro és mikro tápelemtartalom lecsökkent, kevesebb bioaktív komponens és vitamin található meg bennük. Számos krónikus betegség egyre szélesebb körű elterjedését is
összefüggésbe lehet hozni a modern étrenddel.

A csökkenő terménydiverzitás egyúttal nagyobb termesztési kockázatot is jelent. A genetikai változatosság drasztikus csökkenése fajon belül is tapasztalható, ennek következménye a növénytermesztés növekvő érzékenysége a klímaváltozással, extrémitásokkal szemben, az alkalmazkodás, adaptációs képesség csökkenése, a kórokozókkal, kártevőkkel szembeni fokozott kitettség. A diverzitás „szántóföldtől az asztalig” történő növelésének egy lehetséges módja az olyan rég elfeledett gabonafajok újbóli termesztésbe vonása, amelyek megállják a helyüket gyengébb termőterületeken, akár extenzív termesztési körülmények között is, és beltartalmi sajátosságaik alkalmassá teszik őket egészséges, bio élelmiszerek készítésére. Ennek megfelelően az ÖMKi célul tűzte ki, hogy kísérletekben vizsgálja két ősgabona faj, a tönke (Triticum turgidum subsp. dicoccum Schrank) és az alakor (Triticum monococcum L. subsp. monococcum) ökológiai termesztésben való alkalmazhatóságát, minőségi jellemzőit.

A 2015/16-os tenyészidőszaktól kezdve három évig, a DIVERSIFOOD Horizon 2020 projekt keretében, kisparcellás fajtatesztekben vizsgáltunk európai génbankokból származó ősgabona tájfajtákat és kereskedelmi fajtákat. Majd ezt követően, a magyarországi termesztésre alkalmasabbnak bizonyult tájfajtákat üzemi, on-farm körülmények között is teszteltük. A kísérletek folytatását a LIVESEED és a Farmer’s pride Horizon 2020 Európai Uniós projektek, valamint az On-farm hálózat fejlesztését támogató MNVH kiemelt projekt tették lehetővé. Ebben a kiadványban a kísérletek eddigi öt lezárt évének eredményeit összegezzük.

ÖMKi szántóföldi on-farm kutatás - Ősgabona fajtatesztek első öt éve 2016-2020

0 Ft + ÁFA / db

A termék jelenleg nem rendelhető

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen