Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

burgonya, on-farm, SolACE   2020. május 21. Hír

Bio burgonya kísérletek - második év

Második éve folynak SolACE projektünk burgonyatermesztési kísérletei. A projekten belül két fő kísérlet zajlik, Papp Orsolya és Ganszky Dániel kutatóink vezetésével.

On-farm burgonya

A gazdákkal együttműködésben zajló kísérletben kereskedelmi forgalomban is kapható termékek hatásait vizsgáljuk. Az egyik készítmény az Esstence, egy gilisztahumusz alapú, komplex talaj- és növénykondicionáló termék, a másik pedig a VízŐr, egy víztartó hatású talajkondicionáló. Az on-farmkísérlet négy helyszínen zajlik, minden helyszínen négyféle kezelést alkalmazunk. A kontroll parcellára csak a kezelésekkel azonos mennyiségű vizet juttatunk ki (1), beállítunk egy VízŐr  (2) és egy Esstence kezelést (3), illetve a két terméket kombinálva is vizsgáljuk (4).

Az Esstence egy szilárd halmazállapotú készítmény, melyet felhasználás előtt feloldottunk, majd 24 órás folyamatos keveréssel levegőt juttatunk a folyadékba. Az előkészítést követően a készítmény a burgonyagumóra, a vetőárokba vagy a bakhátra is kijuttatható. Mi a nagyobb lémennyiséggel végzett bakhát-kezelést vizsgáljuk.

A VízŐr egy magas szervesanyag tartalmú készítmény, amely csökkenti a talajban lévő víz párolgását, így az öntözéshez használt víz jobban hasznosulhat és kiegyensúlyozottabb talajnedvesség biztosítható. A készítmény a szárazságstressz enyhítésében játszhat szerepet. A kísérlethez választott burgonyafajta a Hópehely, amely az előző évek fajtatesztjeiben kiválóan szerepelt.

Tápanyag, vízhiány és oltóanyagok

A Szent István Egyetem Kísérleti Üzem és Tangazdaság Ökológiai Gazdálkodási Ágazatában már elültettük az idei burgonya gumókat. Ebben a komplex kisparcellás kísérletben a burgonyát különböző tápanyag- és vízellátottság mellett neveljük, valamint hét, hasznos baktériumokat és gombákat tartalmazó oltóanyag kezelés hatását is vizsgáljuk. A kísérlet másik felében pedig az elővetemény hatását mérjük a növények kombinált stressztűrésére: itt rozs illetve szója után kerültek a földbe a különböző fajtájú burgonya gumók. A betakarításkor mért hozamon, termés frakciókon, nitrogén, foszfor és keményítő tartalmon kívül kórtani és fenológiai felméréseket is végzünk.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Lezárt on-farm kutatások
Burgonya termesztési kísérletek

Az ÖMKi bioburgonya programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző és szakigazgatási szervezetekkel együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és kísérleti eredményekkel, rendezvényekkel, kiadványokkal hozzájáruljon a hazai bioburgonya ágazat fejlődéséhez.

Részletek
2020. január 8.

Hír
Folytatódnak a bioburgonya termesztési kísérleteink

Részletek
2020. május 19.

Növényvédelem
Burgonyabogár és aszály is nehezíti a kertészeti munkákat - hogyan védekezhetünk ezek ellen?

2020. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen