Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Burgonyabogár és aszály is nehezíti a kertészeti munkákat - hogyan védekezhetünk ezek ellen?

2020. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

► A szárazságtól szomjazva és a fagyos éjszakáktól vacogva, de azért fejlődnek a krumplibokrok is. Rajtuk párzanak a burgonyabogarak, vasárnap már a tojáscsomókat is megtaláltam a levelek fonákján. Gyerekkorunkban kézzel dörzsöltük le a petéket és petróleumot tartalmazó üvegekbe szedtük a lárvákat. Derült napok délelőtti óráiban sokat összegyűjthetünk így ma is. Két nemzedékes faj, a bogarak hosszú életűek, ezért a két generáció egybeolvad (pl. anya és lánya akár egyszerre is petézhet). Nem tudjuk egyetlen permetezéssel elintézni őket, együtt él a tojás, a lárva és az imágó. A fiatal lárvák ellen használható biológiai növényvédőszer a Bacillus thuringiensis var. tenebrionis egy törzsét tartalmazó Novodor FC, a kifejlett bogarak és a lárvák ellen is használható a szintén baktérium eredetű spinozád tartalmú Laser és a Laser duplo. A kártevő biológiájából következik, hogy a vetésváltás (az áttelelő imágók gyérítése miatt) és a gyommentesítés (a burgonyafélék családjába tartozó, táplálékforrásként szolgáló gyomok, mint pl. a fekete csucsor megszüntetése) is fontos a kolorádóbogár elleni küzdelemben. A peték lárvák és imágók kézi összegyűjtése, megsemmisítése házikerti megoldásként szintén beválik. Ha már a burgonyabogarat gyűjtjük, érdemes figyelni, hogy lassan előjönnek rejtekükből az ázsiai márványpoloskák és a zöld vándorpoloskák is. Növényápolási munkák közben már most jelentősen gyéríthetjük e kártevők számát is az egyedek összegyűjtésével.

► Az ormányos bogarak csoportjába tartozó barkók, eszelények és bimbólikasztók többsége kifejlett (ún. imágó) alakban telel át. Az enyhe tél nem gyérítette a társaságot. Tavasszal éhesen, rágásra készen bújtak elő. Találó a magyar neve: borsó-csipkézőbarkó. Valóban kicsipkézi a borsó levélszélét, vasárnapi a fotó. Általában jelentős kárt nem okoznak, így külön védekezni nem szükséges ellenük.

► Az aszály miatt sok helyen a víz és a vízben oldható tápelemek felvétele is akadályozott, lombtrágyázással pótolhatók a mikroelemek. Ezekből ugyan kevés kell az egészséges növényi életműködéshez, de mindezek ellenére nagy az élettani jelentőségük. Már többször írtam a szárazságstressz kivédésére is ajánlott biostimulátorokról, növénykondicionálókról. Ezeknél a készítményeknél kiemelt szerepük lett az algáknak. A NÉBIH termésnövelő adatbázisában kereshetnek ökogazdálkodásban engedélyezett növénykondicionáló készítményeket. Az aszály elleni védekezés egyik legjobb módja, ha takarjuk a talajt, legjobb, ha legalább 10 cm vastagon, növényi maradványokkal (szalmával, fűkaszálékkal, levágott növényekkel) tesszük ezt meg. Az így takart talaj kevesebb vizet veszít párolgással, a mikrobiológiai élet, a tápanyagok felszabadulása folyamatos. Leglátványosabb pozitívum a talajszerkezet morzsalékossá válása, és a földigiliszta járatok sokasága. Hátránya lehet a tarackos gyomok előretörése, ezt a kellően vastag takarás fenntartásával előzhetjük meg.   

► A kertbarátköri előadásokban gyakran megemlítem a munkavédelem jelentőségét. A koronavírus elleni küzdelemben többször is feltűnt az a plexi arcvédő, amit én praktikus védőeszköznek tartok a permetezéseknél is. A hirtelen feltámadó szelekkel az arcunkba csapódó finom permetcseppektől jobban megvéd, mint a szemüveg. A fa tetejéről lecsöpögő permetlé is az átlátszó arcvédőn landol és nem az arcunkon csorog le. Most néhány százforintos változatban és drágábban, a fejünkre szorítható, felhajtható előlappal is kaphatóak. Arcvédő plexi pajzs, felhajtható plexi rostély stb. nevek alatt is forgalmazzák, illetve házilag is elkészíthetőek.

► És végül: a borsóágyás szélén, az aszály dacára is folyamatosan kelnek és „szépen” növekednek a parlagfüvek! Ne felejtsük el tövestől eltávolítani őket!

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai


Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. január 8.

Hír
Folytatódnak a bioburgonya termesztési kísérleteink

Részletek
2020. május 18.

Hír
Újra a boltokban az ÖMKi hazai, tájfajta paradicsompalántái

Ezúttal is országosan, a Lidl áruházaiban, újdonságként pedig - korlátozott számban - több budapesti átadóponton is be lehet szerezni a gasztronómiai különlegességeket.

Részletek
2020. május 21.

Hír
Bio burgonya kísérletek - második év

Második éve folynak SolACE projektünk burgonyatermesztési kísérletei. A projekten belül két fő kísérlet zajlik, Papp Orsolya és Ganszky Dániel kutatóink vezetésével.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen