Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kiadvány

ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Nyomtatott verzió ára: 0 Ft + ÁFA / db

Elektronikus formátum
pdf

oldalszám
19


Letöltés elektronikus formátumban

 Kertészeti
on-farm kutatások -
Burgonya 2020


Általános szerződési feltételek

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya - a közhiedelemmel ellentétben - víz- és tápanyagigényes növény, így a kombinált víz- és tápanyaghiányra érzékeny. Szerény körülmények között is képes gumófejlesztésre, de gazdaságilag jövedelmező termésmennyiséget csak tápanyagban jól ellátott, öntözött körülmények között ad.

A burgonya 5 kg nitrogént (N), 2 kg foszfort (P) és 9 kg káliumot (K) vesz fel 1 tonna betakarított gumóterméssel. A burgonya kálium felvétele mennyiségben megelőzi ugyan a nitrogén és a foszfor felvételét, a termésmennyiség szempontjából mégis a nitrogéné a meghatározó szerep (1). Amennyiben 20 t/ha terméssel számolunk, akkor 100 kg nitrogénre van szükség hektáronként.

Az ökológiai gazdálkodásban műtrágya nem használható, azonban komplex, szerves formában történő tápanyagutánpótlással nem könnyű biztosítani a szükséges nitrogénmennyiséget. Ezért különösen fontos minden olyan kutatási irány, amely a szerves nitrogénformák hatékonyabb mobilizálódását és felvételét vizsgálja. A burgonya gyökérzónájával kapcsolatban álló mikroorganizmusok vizsgálata is ehhez kapcsolódó terület, egyes baktériumok ugyanis direkt módon serkentik a növényi növekedést, például az elbontott vagy oldhatóvá tett anyagok által, mások pedig közvetve, indirekt módon, a talaj-eredetű kórokozók vagy patogén mikroorganizmusok szaporodásának gátlása által.

ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

0 Ft + ÁFA / db

A termék jelenleg nem rendelhető

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen