Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ÖMKi tudástár, szakmai kiadvány   2022. december 5. Hír

Ajándékozz tudást karácsonyra!

Lepd meg szeretteidet nyomtatott kiadványainkkal és ingyenesen elérhető tudásbázisunkkal, aminek segítségével jövőre sikeresen próbálhatjátok ki az ökológiai gazdálkodás gyakorlatait.

Összegyűjtöttük ajándékötleteinket, amit ökogazdálkodás iránt érdeklődőknek adhattok idén. Az élelmiszer árak emelkedése és az ellátási lánc bizonytalansága miatt egyre többen fordulnak a saját élelem megtermelése felé, amihez az ökológiai gazdálkodás gyakorlatait sikerrel alkalmazhatják, akár kis területen is. Az élelmiszer-önellátás mellett fontos földjeink fenntartható művelése, és a szükséges input anyagok, mint a vetőmag vagy a talaj tápanyag-utánpótlására alkalmazott komposzt előállítása is, melyhez szintén találhatsz szakmai anyagokat tudástárunkban.

Az ÖMKi tudásbázisát alkotó 51 kiadvány, 205 videó, rendszeres növényvédelmi felhívások, szakmai cikkek, rendezvények és hírlevelek segítik a professzionális ökogazdálkodókat és a házikertészeket egyaránt, hogy sikerrel termelhessenek magas minőségű, ökológiai élelmiszert.

Tudástár biokertészeknek

Magtermesztők kézikönyve - A díjnyertes könyv végigvezeti olvasóját a kultúrnövények sokféleségének jelentőségétől a zöldségvetőmagok termesztéséhez szükséges biológiai háttértudáson át a konkrét növényfajok részletes bemutatásáig. Célunk, hogy a kiskerttulajdonosok, hobbikertészek, gazdálkodók és gasztronómiai szereplők ismét kezükbe vegyék a vetőmagok sorsát, ezzel a jövő élelembiztonságát és sokszínűségét biztosítva. Reméljük, hogy e könyv hazai megjelenése is hozzájárul ahhoz, hogy a
kiskerttulajdonosok, kertészek, gazdálkodók újra felfedezzék a termesztett növények sokféleségét és vállalják a hozzájuk kapcsolódó, sok évszázad folyamán felhalmozott tudás megőrzését és továbbadását, amelyre az emberiség élelmezése épül.

Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások - Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak. Veteményesünk megtervezésénél különösen hasznos ez a gyakorlati kiadvány, ezért minden házikertésznek javasoljuk!

Ökológiai zöldségpalánta-előállítás - Ez az útmutató elsősorban olyan termesztőknek szól, akik palántáikat az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint szeretnék megnevelni, akár saját gazdaságuk számára, akár kisléptékű értékesítéshez; részben pedig olyan kertészkedőknek, akik kezdőként szeretnék megismerni az ökoszemléletű palántanevelés fogásait.

A paradicsom ökológiai termesztése - Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Kiadványunkban a professzionális ökológiai paradicsomtermesztést segítő legfontosabb termesztéstechnológiai és minőségbiztosítási információkat foglaltuk össze.

Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében - A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához.

Bio burgonya termesztés - Videós lejátszási lista az ÖMKi YouTube csatornáján

Kertészet - Videós lejátszási lista az ÖMKi YouTube csatornáján

Komposztálás és komposzt használata ökológiai gazdálkodásban - Videós lejátszási lista az ÖMKi YouTube csatornáján

Tudástár és ajándékok szőlészeknek

Talajápolás a szőlőben - fókuszban a fajgazdag sorköztakarás - Kísérleti tapasztalataink alapján egy 5-7 fajt tartalmazó keverék nagy biztonsággal megállja a helyét borvidékeink legtöbb ültetvényében. Kiadványunkban ismertetjük kutatásunk módszerét és eredményeit a sorköztakarás gyakorlatáról.

ÖMKi Élő Sorköz Magkeverék - Évelő sorköztakaró keverék honos fajokból, amely nem csak a szőlő talaját védi, hanem az ültetvény biodiverzitására is pozitívan hat.

Szőlészet - Videós lejátszási lista az ÖMKi YouTube csatornáján

Tudástár gyümölcstermesztőknek

Ellenálló fajták gyümölcs-termesztők részére – Almatermésűek - Ebben a kiadványban almatermésű fajok (alma, körte, birs, naspolya és ázsiai körte) biotikus és abiotikus stresszel szemben valamilyen módon ellenálló fajtáiról olvashat. Olyan termesztőknek szól ez a gyűjtemény, akik minél kevesebb növényvédőszer felhasználásával igyekeznek minőségi gyümölcsöt termeszteni.

Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében - Kiadványunk célja, hogy áttekinthetően és gyakorlatiasan mutassa be azokat a lehetőségeket és termesztési fogásokat, amelyek segítségével ökológiai almatermésű ültetvényben minőségi és egészséges gyümölcsöt állíthatunk elő.

Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében - Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban - Négy éves kutatás eredményeinek összefoglalásán túl átismételjük a cseresznyelégy életciklusával kapcsolatos fontosabb ismereteket és összefoglaljuk az erre épülő ökológiai védekezési módszereket is.

Tudástárunk további témái

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnél nem csak kertészeti, hanem számos más agrár kutatási téma kapcsán találsz tudásanyagot, amit minden gazdálkodó hasznosíthat. 

Szántóföldi gabona, tönke és alakor fajtahasználatról és termesztésről, talajvédelemről, bio szójatermesztés, ökovetőmagról, takarónövényekről, állattenyésztésről, méhészetről, gyepgazdálkodásról, és általánosságban a fenntartható mezőgazdaságról is találsz forrásokat az ÖMKi tudásbázisában.

Összes kiadványunk megtalálható honlapunkon: biokutatas.hu/kiadvanyok

Böngéssz lejátszási listáink közt YouTube-on: youtube.com/omki 

Növényvédelmi felhívásainkra itt tudsz feliratkozni: biokutatas.hu/novenyvedelmifelhivas (Itt ki kell pipálni az "Értesítést szeretnék a heti rendszerességgel megjelenő növényvédelmi felhívásokról!" boxot.)

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, amiben tudományos eredményeinkről, az ökogazdálkodás híreiről, aktualitásairól, szakmai videókról, rendezvény meghívókról, nyitott pozícióinkról értesülhetsz: biokutatas.hu/hirlevel 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 6.

Hír
Online tudástár a jövő gazdálkodóinak

Számos magyarázat látott már napvilágot a világjárvány kitörésének eredőiről. Közös bennük, hogy az okozati összefüggésekből többnyire nem mellőzik a természeti erőforrásokat pusztító emberi tevékenységet.

Részletek
2020. november 20.

Hír
Elindult a szakmai Facebook csoportunk!

A csoport célja, hogy hozzájáruljon a hazai ökogazdálkodási ágazat fejlődéséhez aktuális szakmai és gyakorlati információk megosztásával, az ágazatban érintett szereplők összekötésével és ezáltal egy országos szakmai hálózat megerősítésével.

Részletek
2020. december 2.

Hír
Válaszd a BIO-t és a hazait!

Kiváló magyar termelők és termékek a biogazdálkodás szolgálatában

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen