Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Válaszd a BIO-t és a hazait!

Kiváló magyar termelők és termékek a biogazdálkodás szolgálatában

Készülődünk az adventi időszakban, előkerülnek kedvenc ünnepi ételeink receptjei. Nagymamánk főztjéből tudjuk, és amióta hódít a magyar gasztronómia, hogy csak igazán jó alapanyagokkal főzhetünk tápláló és ízletes ünnepi menüt. Mi kerüljön a terített karácsonyi asztalra, ha egészséges élelmiszerekre és különlegesen finom ízekre vágyunk? Csaknem egy évtizede foglalkozunk a hazai fenntartható mezőgazdaság kutatásával, vizsgálati hálózatunkba az ország minden részéről és határon túlról is csatlakoznak a legkiválóbb magyar biogazdák. Tapasztalatuk, elkötelezettségük és hitvallásuk méltán mondatja velük, hogy ünnepekre, de hétköznapokra is érdemes a garantált bio minősítésű, magasabb kvalitású hazai alapanyagokat és élelmiszereket vásárolni. A kutatás-fejlesztés során megismert partnereink a termőföld, a természet és a földművelés szeretetével gazdálkodnak. Az Új Mezőgazdasági Magazinnal együttműködésben elkészített hétrészes kisfilm sorozatunk megmutatja, kik ők és miért választották hivatásuknak, hogy a legjobb hazai alapanyagokat termeljék meg ökológiai gazdaságukban.

A bioélelmiszerek értékesebbek, mert előállításukhoz nem használnak kémiai növényvédő szereket és műtrágyákat, feldolgozásuk kíméletes, az adalék- és segédanyagok használata pedig korlátozott.
Több átfogó kutatás is kimutatta, hogy a bio alapanyagokban több a mikroelem, a vitamin és az antioxidáns. Azt azonban kevesebben ismerjük, hogy a magasabb beltartalmi értéket az ökogazdálkodás úgy éri el, hogy az értékes tápanyagokat rendszeresen, például szerves trágyákkal és pillangós növényekkel visszatáplálja a talajba. A Vértes lábánál gazdálkodó Csoroszlya Farmon a terület negyedén bíborherét vetnek, ami tápanyagforrás a talajnak, miközben a méhek pompás mézgyűjtőhelye. A farmon elsősorban bio gabonát termesztenek, valamint burgonya beszállítói a budapesti csúcsgasztronómiának.


Harmóniában a természettel: értékes tápanyagok visszatáplálása a talajba a Csoroszlya Farmon

Az ökológiai gazdálkodás és a biotermékek fogyasztása nemcsak az emberi egészség szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenységnek is tekinthető. Hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fokozza a talaj termékenységét, valamint takarékosan bánik a nem megújuló erőforrásokkal. A biológiai sokféleség pedig mára szinte elsőszámú meghatározójává vált földi jólétünknek, ahogy arra bölcs környezetvédőink, – Sir David Attenborough, a közelmúltban megjelent, Egy élet a bolygónkon című filmjében, és Jane Goodall  az idei Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállítás megnyitóján – nagy hangsúllyal hívták fel a figyelmet.

„A bölcsesség itthon is megtalálható azoknál a gazdáknál, akik szívből, tapasztalattal és kitartó munkával, nap mint nap kimennek a földekre, etetik és gondozzák az állataikat ökológiai gazdaságukban. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerjék jó példájukat, személyiségüket és munkájukat. Kisfilm sorozatunk megmutatja, kik ők és miért választották hivatásukat." – számol be a hazai helyzetről Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet azzal támogatja munkájukat, hogy hazánkban egyedülálló módon, hálózatot hozott létre a fenntartható gazdálkodási technológiák megosztására és továbbfejlesztésére, a tudományos kísérletek eredményeinek elterjesztésére. – tette hozzá a szakember.

A Dezsény család meggyőződésből, városból költözött a Cserhát lankáira, Terénybe. Sokféle növényt termelnek: az 50 zöldségfaj 150 fajtájával dolgozó ökogazdaságban – ahogy a kisfilmben is fogalmaznak - vannak bevált fajtáik, bőtermőek, betegségekkel szemben ellenállóak, jó ízvilágúak és „szerelemfajták”, a gazdálkodásról pedig elmondható, hogy habár néha küzdelemmel jár, mégis most érzik magukat leginkább a helyükön.  A megtermelt portékát annak a zöldség-közösségnek a tagjai kapják meg, akik finanszírozzák a gazdaság tevékenységét. A tagok zöldségrészesedés formájában jutnak hozzá a friss, ropogós, egészséges vegyszermentes bio terményekhez.  


A MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot egy-egy szezonra elköteleződő tagok finanszírozzák, akik heti rendszerességgel részesülnek a terményekből

Bio borok a karácsonyi terítéken

Hazánk borválasztéka igencsak bőséges és sokszínű, sőt a bioborok között is egyre többfélét találunk. Ki hinné, hogy a Somlói Borvidékről a boltok polcaira lassan több ökológiai művelésű szőlőből készült bor érkezik, mint konvencionális? Videónkban a Kreinbacher birtok turisztikai vezetője, a Nagy-Somló Borvidék Hegyközség elnöke meséli el álmát, miként szeretnék a borvidék minél nagyobb területét átállítani az öko szőlőtermesztésre és borkészítésre, és ehhez hogyan támogatják a környékbeli gazdákat.  
Hazánk méltán kiemelt borvidékén, Tokajon is találunk számos olyan termelőt, ahol a vidékre jellemző furmint minden egyes palackja bio művelésből származik, derül ki a Hétszőlő-birtokról készített kisfilmből.


A Tokaj-Hétszőlő szőlőbirtokon 2009-ben változtattak a szőlő termesztéstechnológiáján és álltak át a bio
művelésre

Legyen szó bio pirospaprikáról, GMO-mentes, ökológiai szójatermesztésről vagy a bugaci homoktalajok állattartással kombinált javításáról, a bemutatott hazai termelők mind-mind megfelelnek az ökológiai termékelőállítás hazánkban is alkalmazott európai mércéjének.

A magyar gasztrokultúra fejlődésével a gasztro médiumok hasábjai is bőven foglalkoznak a hazai kiválóságokkal.  „A napokban jelent meg a Magyar Konyha kiadásában, TOP 100 Termelő címmel az a kis könyv, ami szintén olyan gazdákra hívja fel a figyelmet, akik szívós munkával a legjobb minőséget állítják elő. Büszkén olvastuk, hogy több korábbi és jelenlegi partnerünk is szerepel a kiadványban, valamint a videóink között látható Csoroszlya Farm is bekerült a könyvbe.” – hívta fel a figyelmet Dr. Drexler Dóra

Miért bízhatsz a bioban?

Az ökológiai gazdálkodásra való átállás több éves folyamatát és a kötelező előírások betartását hazánkban szigorúan ellenőrzik és tanúsítják. Minden növénytermelésre használt földterület esetében legalább két évig tart az átállás ökológiai gazdálkodásra. Ebben az időszakában is be kell tartani minden vonatkozó szabályt. A „várakozási idő” biztonságot ad afelől, hogy a biotermékekben már kevésbé fordulnak elő a korábbi időszakból származó növényvédőszer-maradványok. Az átállási időszakban lévő üzemek termékeit elkülönítve kezelik, és leginkább takarmányként használják fel. Az állati termékeket is csak az adott fajra és termékre jellemző átállási idő eltelte után lehet öko termékként jelölni. Az ökológiai gazdaságok minősítését és ellenőrzését arra hivatott, elismert hazai szervezetek, a Hungária Öko Garancia Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzik, amelyeknek működését a NÉBIH ellenőrzi. 

Ami jó a környezetnek, az jó Neked is!

Az ökológiai gazdálkodás lényegesen több, mint vegyszermentesség. Alapelve, hogy a növények termesztése összhangban álljon a termőhely adottságaival, az állatok tenyésztése pedig ne gátolja a természetes mozgás és viselkedés-igényeik kielégítését. Az ökogazdálkodók alapelvei közé tartozik a környezet és az egészség megóvása, így nem használnak fel például génmódosított szervezeteket, vagy azok származékait (a takarmányozásban sem). A biotermékeket előállító ökológiai gazdaságok termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását, és a kémiai alapú mezőgazdaságnál jóval kisebb környezeti terheléssel járnak. Az ökológiai termelés hozama ágazattól függően alacsonyabb a kémiai alapú mezőgazdaságénál, a 10-20%-os különbséget azonban ellentételezi a magasabb minőség, és az európai keresleti piacból eredő magasabb értékesítési árak. Közvetlenül a termelőtől beszerezve, vagy akár saját magunknak megtermelve szerencsére már itthon is egyre többeknek érhetőek el az ökológiai élelmiszerek.

Hogyan keresd?

Magyarországon a hivatalos megnevezés az „ökológiai gazdálkodásból származó termék”, amely egyenértékű a köznapi nyelvben használt öko/bio/ökológiai/organikus kifejezésekkel. A csomagoláson található egységes európai jelölés pedig a zöld alapon fehér csillagokból kirakott levél, amelyet ki kell egészíteni a termék tanúsítását végző tanúsító szervezet kódjával. A hazai tanúsítók a HU-ÖKO-01 kóddal jelölt Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a HU-ÖKO-02 kóddal jelölt Hungária Öko Garancia Kft. Az ökológiai élelmiszer előállítás és forgalmazás valamennyi gazdasági szereplője tanúsított vállalkozás, azaz az említett szervezetek valamelyikének tanúsítványával rendelkezik. Piacokon a bio élelmiszernek érvényes termékkísérő bizonylatokkal (tanúsítvány) kell rendelkeznie. Az ökopiacon a termelőnek ezzel kell igazolnia a termékét.

Ki van a BIO mögött? // Termelők és termékek a hazai biogazdálkodás szolgálatában

Az Új Mezőgazdasági Magazinnal együttműködésben elkészített videósorozatunk

Csoroszlya Farm, Szár, Fejér megye

Somló-hegy, Somló, Veszprém megye

Magosvölgyi ökogazdaság, Terény, Nógrád megye

Gál Tanya, Bugac, Bács-Kiskun megye

Organic Food Kft., Tornyiszentmiklós, Zala megye

Tokaj Hétszőlő-szőlőbirtok, Tokaj, Borsod-Abaúj- Zemplén megye

Bio Berta, Fajsz, Bács-Kiskun megye

A videó sorozat elkészítését lehetővé tette: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)

MNVH_logo_RGB_H

Borítókép forrása: MagosVölgy Ökológiai Gazdaság

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. március 1.

Hír
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország a világ legdinamikusabban fejlődő országai között

A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarország az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülését tekintve a tizedik legdinamikusabban fejlődő ország a világon.

Részletek
2023. szeptember 18.

Hír
Öt jótanács a fenntartható mezőgazdaság támogatására

Európa szerte rendezvényekkel és ismeretterjesztő kampányokkal ünneplik az Ökogazdálkodás Napját a biomozgalom képviselői és támogatói. Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hívja fel ismét a vásárlók figyelmét a bio termelés és fogyasztás előnyeire. Nemzetközi adatok szerint a biogazdaságokban átlagosan 30%-kal több faj él, jobb a talaj minősége és vízmegtartó képessége. Bár a biotermékek előállításához sok tudásra és tapasztalatra van szüksége a gazdáknak, egy kilogramm bioélelmiszert átlagosan 15%-kal kevesebb energiával termelnek meg, mint a kémiai input anyagokat használó gazdálkodó társaik. 

Részletek
2020. november 20.

Hír
Elindult a szakmai Facebook csoportunk!

A csoport célja, hogy hozzájáruljon a hazai ökogazdálkodási ágazat fejlődéséhez aktuális szakmai és gyakorlati információk megosztásával, az ágazatban érintett szereplők összekötésével és ezáltal egy országos szakmai hálózat megerősítésével.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Szőlészeti szakmai nap

A sorköztakaró növényzet telepítésének hatásai az ültetvényre

Részletek

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Rendezvény
Hogyan neveljem? Kertészeti Szakmai Nap, Zsámbok

Növényvédelem, komposzthasználat és palántanevelés a biokertben

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen