Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Almatermésűek, alma, tárolás, dióburok-fúrólégy   2021. szeptember 7. Növényvédelem

Tárolási betegségek

2021. évi 20. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                  

A kései szilva és őszibarack fajták és az almatermésűek még a szüretre várnak. Bár még rajzik az almamoly, a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly is, de már nem érdemes permetezni ellenük. (Talán a nagyon későn érő, kifejezetten tárolásra szánt almafajtáknál még lesz, aki felveszi a permetezőt). Bár egy-két hetes késéssel, de a szőlőszüret is elkezdődött. Az előző felhívásban írtam a szürkepenészről, erre még figyelniük kell a gazdáknak.

Egyre nagyobb gondot okoznak a tárolási betegségek. A gyümölcsök felületén vihetjük be azokat a gombákat, melyek rothadási folyamatokat indíthatnak be a tárolóhelyiségekben. A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista gombát tartalmaz a Blossom Protect „biológiai növényvédőszer” (jelölése: nk, azaz nincs korlátozás az é.v.i-ben). Az érés kezdetétől kell használni, és természetesen kerülni kell más gombaölő szerek használatát.

Alaposan takarítsák ki, akár meszeléssel, kénlap égetésével is fertőtlenítsék a tárolókat! A szakkönyvek szerint +2 C0 –os és 85-90% -os páratartalmú helyiségek az ideálisak. Ezt a tankönyvekben leírt ideális környezetet szellőztetéssel, időnkénti párásítással tudjuk megközelíteni. Csak a kellően érett (barna magvú, megfelelő nagyságú), betegségektől és sérülésektől mentes gyümölcsöket válogassanak be a megtisztított ládákba. A tél folyamán minél gyakrabban nézzék át az eltett terményeket! Folyamatosan el kell távolítani a tárolóból az érett gyümölcsöket: az érett gyümölcsök által kibocsátott etilén gyorsítja a többi gyümölcs érését.

A Magyar Nemzeti Galériában látható Karcsay Lajos Almaszüret című képe, 1885. körül festette. Érdemes elidőzni a részleteknél. A kitakarított, szellőztethető pincében az egészséges gyümölcsöket válogatja ki a fiatal lány, majd egymás mellé, a szalmaágyra helyezi az almákat. Tiszta ruhában, tiszta kézzel dolgozik. Az idős munkás kosárban, roggyantott lábbal óvatosan, rázkódásmentesen hozza be a következő adagot. Fagyos napokon biztosan begyújtották a kályhát. Ilyen tárolásnál, ezeket az almákat még húsvétkor is az asztalra tehették!

20210711_140454

Bizakodó üzeneteket kapok a kertbarátoktól. Az idén sokkal kevesebb, a diólégytől károsított termést látnak a fákon. Óbudán is ezt tapasztalom. Tavaly ilyenkor már feketéllett a fa a baktériumos, nyálkás szemektől, melyek a nyüvek rágása nyomán fertőzték meg a zöld szemeket.

Míg 2020-ban több csapdaponton is 100 fölé emelkedett a heti fogási szám, addig az idén eddig, egyedül Győrben lépte át a 70-et. Érdekes, hogy 2021-ben korábban jelentek meg a legyek, de talán az időjárás alakulása lelassította a felszaporodásukat. Pénzes Béla professzor úrhoz fordultam a kérdésemmel. „Valami nem tetszik a légynek” - zárta le a fejtegetését professzor úr. Örömmel fogadtam a válaszát!

Ne feledjék, hogy ez most a dió augusztus végi állapota és októberben szüretelünk! Addig még változhat a helyzet. Jelenleg a zöld héjon látható 2-3 mm-es, fekete foltok árulkodnak a légy jelenlétéről. Még érdemes permetezni! Korábbi felhívásunkban írtunk a diólégy elleni védekezésről: tudjuk, hogy ez a kártevő jelenti a legnagyobb kihívást a termelőknek. A dióbél már nagyra hízott, egészséges. A lehullott termés gyors megtisztításával, az idén több diót tudnak megmenteni, mint korábban. A fertőzött terméshéjat pedig semmisítsék meg, egy percig se hagyják a fa alatt!

Kapcsolódó videó:

Budapest, 2021. szeptember 1.                           

Üdvözlettel:                                               

Zsigó György és az ÖMKi csapata 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. szeptember 23.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: lisztharmat szőlőben, dióburok-fúrólégy, gyümölcstárolás, madáretetés, díszfa védelem

2020. évi 23. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. október 1.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: feketerothadás elleni védekezés és a lemosó permetezés jelentősége

2020. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. január 30.

Hír
Európai Ökológiai és Agroökológiai Kutatási és Innovációs Stratégia a fenntarthatóbb agrár- és élelmiszerrendszerért

Az Európai Ökogazdálkodási Technológiai Platform (TP Organics) 2019 decemberében tartotta az Ökológiai Innovációs Napok 2019 (Organic Innovation Days 2019) konferenciát Brüsszelben.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Kiadvány
Ellenálló fajták gyümölcs-
termesztők részére – Almatermésűek

Ebben a kiadványban almatermésű fajok (alma, körte, birs, naspolya és ázsiai körte) biotikus és abiotikus stresszel szemben valamilyen módon ellenálló fajtáiról olvashat. Olyan termesztőknek szól ez a gyűjtemény, akik minél kevesebb növényvédőszer felhasználásával igyekeznek minőségi gyümölcsöt termeszteni.

Részletek

Kiadvány
Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben

Mára már megmutatkozott az iparszerűvé vált méhészkedés hátránya. Az állami támogatások révén a gépesítés tőkeigénye csökkent, nőtt a méhészetek üzemmérete. Eleinte mondhattuk, hogy a megtermelt mennyiség nőtt, bár kicsit romlott a méhcsaládok egészségi állapota és a termékminőség, de összessé- gében a méhészetek gazdasági eredményei évről-évre javultak. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen