Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Almatermésűek, alma, tárolás, dióburok-fúrólégy   2021. szeptember 7. Növényvédelem

Tárolási betegségek

2021. évi 20. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                  

A kései szilva és őszibarack fajták és az almatermésűek még a szüretre várnak. Bár még rajzik az almamoly, a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly is, de már nem érdemes permetezni ellenük. (Talán a nagyon későn érő, kifejezetten tárolásra szánt almafajtáknál még lesz, aki felveszi a permetezőt). Bár egy-két hetes késéssel, de a szőlőszüret is elkezdődött. Az előző felhívásban írtam a szürkepenészről, erre még figyelniük kell a gazdáknak.

Egyre nagyobb gondot okoznak a tárolási betegségek. A gyümölcsök felületén vihetjük be azokat a gombákat, melyek rothadási folyamatokat indíthatnak be a tárolóhelyiségekben. A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista gombát tartalmaz a Blossom Protect „biológiai növényvédőszer” (jelölése: nk, azaz nincs korlátozás az é.v.i-ben). Az érés kezdetétől kell használni, és természetesen kerülni kell más gombaölő szerek használatát.

Alaposan takarítsák ki, akár meszeléssel, kénlap égetésével is fertőtlenítsék a tárolókat! A szakkönyvek szerint +2 C0 –os és 85-90% -os páratartalmú helyiségek az ideálisak. Ezt a tankönyvekben leírt ideális környezetet szellőztetéssel, időnkénti párásítással tudjuk megközelíteni. Csak a kellően érett (barna magvú, megfelelő nagyságú), betegségektől és sérülésektől mentes gyümölcsöket válogassanak be a megtisztított ládákba. A tél folyamán minél gyakrabban nézzék át az eltett terményeket! Folyamatosan el kell távolítani a tárolóból az érett gyümölcsöket: az érett gyümölcsök által kibocsátott etilén gyorsítja a többi gyümölcs érését.

A Magyar Nemzeti Galériában látható Karcsay Lajos Almaszüret című képe, 1885. körül festette. Érdemes elidőzni a részleteknél. A kitakarított, szellőztethető pincében az egészséges gyümölcsöket válogatja ki a fiatal lány, majd egymás mellé, a szalmaágyra helyezi az almákat. Tiszta ruhában, tiszta kézzel dolgozik. Az idős munkás kosárban, roggyantott lábbal óvatosan, rázkódásmentesen hozza be a következő adagot. Fagyos napokon biztosan begyújtották a kályhát. Ilyen tárolásnál, ezeket az almákat még húsvétkor is az asztalra tehették!

20210711_140454

Bizakodó üzeneteket kapok a kertbarátoktól. Az idén sokkal kevesebb, a diólégytől károsított termést látnak a fákon. Óbudán is ezt tapasztalom. Tavaly ilyenkor már feketéllett a fa a baktériumos, nyálkás szemektől, melyek a nyüvek rágása nyomán fertőzték meg a zöld szemeket.

Míg 2020-ban több csapdaponton is 100 fölé emelkedett a heti fogási szám, addig az idén eddig, egyedül Győrben lépte át a 70-et. Érdekes, hogy 2021-ben korábban jelentek meg a legyek, de talán az időjárás alakulása lelassította a felszaporodásukat. Pénzes Béla professzor úrhoz fordultam a kérdésemmel. „Valami nem tetszik a légynek” - zárta le a fejtegetését professzor úr. Örömmel fogadtam a válaszát!

Ne feledjék, hogy ez most a dió augusztus végi állapota és októberben szüretelünk! Addig még változhat a helyzet. Jelenleg a zöld héjon látható 2-3 mm-es, fekete foltok árulkodnak a légy jelenlétéről. Még érdemes permetezni! Korábbi felhívásunkban írtunk a diólégy elleni védekezésről: tudjuk, hogy ez a kártevő jelenti a legnagyobb kihívást a termelőknek. A dióbél már nagyra hízott, egészséges. A lehullott termés gyors megtisztításával, az idén több diót tudnak megmenteni, mint korábban. A fertőzött terméshéjat pedig semmisítsék meg, egy percig se hagyják a fa alatt!

Kapcsolódó videó:

Budapest, 2021. szeptember 1.                           

Üdvözlettel:                                               

Zsigó György és az ÖMKi csapata 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. május 16.

Növényvédelem
Mi fán terem? Az almatermésűek környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 2. rész

Részletek
2020. szeptember 23.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: lisztharmat szőlőben, dióburok-fúrólégy, gyümölcstárolás, madáretetés, díszfa védelem

2020. évi 23. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. október 1.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: feketerothadás elleni védekezés és a lemosó permetezés jelentősége

2020. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ellenálló fajták gyümölcs-
termesztők részére – Almatermésűek

Ebben a kiadványban almatermésű fajok (alma, körte, birs, naspolya és ázsiai körte) biotikus és abiotikus stresszel szemben valamilyen módon ellenálló fajtáiról olvashat. Olyan termesztőknek szól ez a gyűjtemény, akik minél kevesebb növényvédőszer felhasználásával igyekeznek minőségi gyümölcsöt termeszteni.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Kiadvány
Spektrális útikalauz drónosoknak, avagy bevezetés a szántóföldi távérzékeléses monitorozásba

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen