Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Természetes védelem a termést károsító szürke penészfoltok, hernyók ellen

2021. évi 19. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

szőlőfürtökön, a peronoszpóra és a lisztharmat már nem okozhat nagy gondot, az idei évben egyébként sem volt erős fertőzési nyomás. De az időjárás csapadékosra fordulása esetén a fiatal leveleket még támadhatja a peronoszpóra (lásd 18. felhívást).

szürkepenész is okozhat még meglepetéseket. Volt olyan év, hogy közvetlenül a szüret előtt, néhány nap alatt elvitte az egész termést. A legjelentősebb különbség az előző kórokozókhoz képest, hogy az elhalt növényi maradványokon is fenn tudja tartani az életét. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, a fertőzés beindításához csak az alkalmas időjárást (esőt) várja. A szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott. Az éjszakai lehűlésekkel tarkított meleg, csapadékos napok kedveznek a terjedésének.   

biokert_omki_bio_biomegoldasok (2)

Bármelyik zöld növényi részt meg tudja támadni. A sérülések (pl. jégverés) elősegítik a bejutását, de az ép bőrszöveten és a légcserenyílásokon át is be tud hatolni. Az éretlen bogyókon zöld vagy savanyú rothadásnak hívják a tünetét, de már a zsendülő fürt, kirepedt bogyóján is kiverődhet a gomba „egérszürke” bársonyos penészgyepe. Itt már azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt. Az igazán hatékony megelőzés a precíz zöldmunka, a fürtzóna szellős, légjárható állapotban tartása. Érés időszakában is hasznos az ismételt lelevelezés, amely ablakot nyit a fürtökre mert „a fürtöknek látniuk kell a napot”.

A bevethető biológiai növényvédőszerek közül kiemeljük a hiperparazita gombákat tartalmazó Polyversum, Botector készítményeket. Ezek a hiperparazita gombák elfoglalják más kórokozó gombák elől a növény felületét, amihez idő kell, így e készítmények használata szükségszerűen csak preventíven lesz hatékony! Szőlőben BBCH 68 állapottól, azaz a 80%-os virágzástól kell használni termésérésig, mindkét terméket. E készítmények várakozási ideje a „nincs korlátozás” kategóriába tartozik. (A réztartalmú szerek jégeső, viharkár után, néhány órán belül kijuttatva fertőtlenítik a sebeket, de közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)  

A szürkepenész nemcsak szőlőn jelentkezik. Jól ismerjük szamócán, málnán, szedren, de akár zöldségféléken, paradicsomon, paprikán is a tünetét, a termésen kiütköző szürke penészfoltot. Sok kultúrában alkalmazható a Polyversum, de minden esetben a megelőzésé a döntő szerep. Szamócaágyásunkat szalmával mulcsozva a virágokat és ezáltal a termést elemeljük a földfelszíntől, így az gyorsabban felszárad eső után. Csepegtető öntözést használva szárazon tartható gyakorlatilag a növény teljes felülete. Málna és szeder esetében kerülni kell a túl dús sövény kialakulását zöldmunkával, ezáltal csökken a szürkepenész megjelenésének veszélye. 

Szüretig minden gyümölcsön fertőzhet a monília. Fényképet itt sem illesztek be, mindannyian ismerjük a tüneteit. Leginkább a korábbi, rovarok okozta sérülések eredményeként alakul ki a fertőzés. Legjobb a fertőzött gyümölcsöket eltávolítani a fáról, a lepotyogott termést is rendszeresen összegyűjteni és elásni.  

Lyukas a petúnia, rózsa bimbója, a paradicsom és a paprika termése a balkonon és a kertben is. Már nincs mit tenni. A gyapottok bagolylepke hernyói ellen ekkor már nem tudunk védekezni. Az esetek nagy részében már a károsított növényi részekben sincsenek a lárvák, csak a rágásuk nyomán megjelenő baktériumok és gombák. Vándorlepke, jövőre a beköltözésénél lehet majd elcsípni őket. Nagy szolgálatot tehet majd a szexferomon csapda. Amint megfogtuk az első lepkéket, bogarászhatjuk a növényeinket. A felszínen még elcsíphetjük a frissen kikelt kis hernyókat, ha egyébként is permetezünk, hernyókártevők elleni Bacillus thuringiensis készítménnyel, vagy dísznövényekre ajánlott olajos készítménnyel (narancs, fenyő vagy napraforgóolaj alapú készítmények). Nézzék meg a kártevőről készült kisfilmünket. 

Augusztus közepére, néhány helyszínen megugrott a csapdákban a buxusmolyok (selyemfényű puszpángmoly) száma. Ahol még egyáltalán megmaradt a puszpáng, ott mostantól rendszeresen nézzenek be a bokrok belsejébe. Amint megtalálják a kis hernyókat, indítani kell a permetezést. A Bacillus thuringiensis baktériumot tartalmazza a Dipel DF (Bactospeine WG néven is kapható), a Lepinox Plus, fiatal lárvák ellen hatásosabb. Ahol a buxusmoly visszatérő problémát okoz, ott javasolható a buxus lecserélése a tiszafa (Taxus baccata) valamelyik változatára, ez a faj nyírva vagy szoliternek is legalább annyit mutat, mint a buxus, csak nincs növényvédelmi gond vele.

biokert_omki_bio_biomegoldasok (1)
  

A „Honvéd Kertbarát Kör” otthonában, a Hermina úton az idén a Budapesti Kertbarátok Szövetségének termék és terménybemutatóját tartják meg szeptember 3-án. Íme a meghívó. Két kiváló növényorvos kollégám, Andrej András és Mérai Imre, szaktanácsadást is tart. Ha mintát hoznak bevizsgálásra, akkor az élő és a beteg rész határáról vegyék le azt a 4-5 növényi részt, amit meg szeretnének mutatni a szakembereknek.  

Budapest, 2021. augusztus 20.

Üdvözlettel:                                               

Zsigó György és az ÖMKi csapata 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. június 25.

Növényvédelem
Mit tehetünk a burgonyabogár ellen?

2021. évi 15. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2021. június 3.

Növényvédelem
Levéllyukacsosodás, monília elleni védelem

2021. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások: on-farm fajtatesztek eredményei - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A 2012 őszén elindított és ökológiai gazdaságokban megvalósított étkezési búza fajtatesztjeink 2018-ban is folytatódtak. Új önkéntes gazdaságok bevonásával a vizsgálati helyszíneink számát sikerült tovább növelni és ezekkel az ország fontosabb gabonatermő régióit még jobban sikerült lefedni, mint korábban.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben

Mára már megmutatkozott az iparszerűvé vált méhészkedés hátránya. Az állami támogatások révén a gépesítés tőkeigénye csökkent, nőtt a méhészetek üzemmérete. Eleinte mondhattuk, hogy a megtermelt mennyiség nőtt, bár kicsit romlott a méhcsaládok egészségi állapota és a termékminőség, de összessé- gében a méhészetek gazdasági eredményei évről-évre javultak. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen