Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szőlészet

Szőlészeti on-farm kutatási hálózatunkban honos fajokból álló, erózió ellen védelmet biztosító, biodiverzitást fokozó sorközi takarónövény-magkeverékek fejlesztésével foglalkozunk. A kutatás részeként vizsgáljuk a különböző talajápolási módok talajnedvességre gyakorolt hatását is.

A kutatás legfőbb célja

  • A szőlőültetvényekben alkalmazott talajtakaró növényzet kialakítása során célszerű olyan honos, évelő fajokból álló gyepmag-keveréket alkalmazni, amely egyaránt megfelel a szőlészet technológiai lehetőségeinek és a termőhely adottságainak. A jól megválasztott fajok alkalmazásával nemcsak a terület természetvédelmi értékét növelhetjük, de elősegíthetjük a talaj jó szerkezetét (gyökeresedési típusok), a tápanyag-utánpótlást (pillangós fajok), és életteret biztosíthatunk a hasznos élő szervezetek számára is (pl. ragadozó atkák, pókok).


Biodiverzitást fokozó takarónövényzet

  • a megfelelően megválasztott talajápolási technológiával hozzájárulunk talajaink megóvásához, termékenységük fenntartásához.
  • fajgazdag sorköztakarás esetén a jól megválasztott növényfajok alkalmazásával a terület természetvédelmi értékét is növeljük és fokozzuk a terület biodiverzitását.
  • az élő mulcsozással életteret biztosítunk a hasznos élő szervezetek számára is.
  • a technológia nemcsak ökológiai szőlőtermesztésben alkalmazható. integrált ültetvények is sikerrel bevezethetik és fokozhatják fenntarthatóságukat.


Eredményeink

  • A kísérletek indulása, azaz 2012 óta az ország hét borvidékén több mint húsz szőlészet kapcsolódott be a kísérletekbe. A témakör jelentőségét, aktualitását is mutatja, hogy nemcsak ökológiai, hanem integrált termesztést folytató gazdaságok is csatlakoztak.
  • Sikeresen dolgozunk együtt a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékével, és Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel.
  • Az on-farm kísérlet eredményeképp meghatároztuk, melyek azok a honos növényfajok, melyek több évig is eredményesen fennmaradnak hazai szőlőültetvényeinkben, hatékonyan fékezik meg az eróziót, növelik a biodiverzitást, s pozitív hatással vannak a talaj vízkészletére.
  • A fajösszetétel mellett, sarkalatos pont a növénytakaró ápolása is, melynek jó gyakorlata is kialakult. Talajnedvesség-méréseink során világossá vált, hogy a talaj mely mélységéből használ fel vizet a fajgazdag takarónövényzet.
  • Fejlesztő munkánk elismeréseként egyre több szőlőtermesztő támaszkodik kísérleti eredményeinkre, s talál eredményesen alternatívát saját szőlőültetvényében az egyoldalú mechanikai művelésmóddal szemben.
  • A 2018-ban induló RELACS nemzetközi projekt keretében a kutatási irányok közé felkerül a szőlő ökológiai növényvédelme Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható, a réztartalmú növényvédőszerek kiváltására alkalmas új kísérleti termékeket vizsgálunk.

A takarónövényzet jelentősége

Talajaink megóvása

A megfelelően megválasztott talajápolási technológiával hozzájárulunk talajaink megóvásához, termékenységük fenntartásához.

Biodiverzitás fokozása

Fajgazdag sorköztakarás esetén a jól megválasztott növényfajok alkalmazásával a terület természetvédelmi értékét is növeljük és fokozzuk a terület biodiverzitását.

Élettér az élő szervezetek számára

Az élő talajtakarás életteret biztosít a hasznos élő szervezetek számára is (pl. ragadozó atkák, pókok).

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és partnerintézményei 2012 óta végeznek on-farm vizsgálatokat hazai szőlőültetvényeken az évtizedeken alkalmazott egyoldalú, talajdegradáló hatású mechanikai sorközművelés kiváltására. Hatéves kutatómunkánk eredményeképp, együttműködésben a Lajtamag Kft.-vel, megszületett az ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkverék, mellyel kifejezetten a hazai adottságokhoz illő, fajgazdag sorköztakarást tudunk biztosítani a hazai szőlész-borászok számára. A kutatásról megjelent "Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás" című kiadvány, valamint az ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkverél elérhető a Shopban. 

Kontakt személy

Dr. Donkó Ádám

külső szakértő

Okleveles kertészmérnök, Ph.D

adam.donko@biokutatas.hu
+36 20 380 3711


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. január 28.

Hír
Mi köze a prosecconak a talajvédelemhez? 

🍇SZŐLŐTERMELŐK és BORKEDVELŐK figyelmébe ajánlott cikk!🍇
Az Index, a szőlőtermesztés és a talajpusztulás összefüggéséről írt, alábbiakban található cikke is felhívja a figyelmet az erózió elleni mindennapi védekezés fontosságára. Az ÖMKi-ben, több mint hat éve futó kutatómunkával pontosan ezért fejlesztettük ki a fajgazdag takarónövényes talajápolási technológiát.

Részletek
2019. december 11.

Hír
“RÉZ HELYETT CUKORRAL” – véget ért az első kísérleti év

Részletek
2020. január 15.

Hír
Lendületben a hazai agrárium „élő laboratóriuma”

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Magkeverék
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék

Egységár: 5 799 Ft + ÁFA/kg

Részletek

Kiadvány
Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

Európa neves történelmi borvidékei páratlan természeti értékeket hordoznak. Növény- és állatviláguk gazdagsága, kialakításuk kultúrtörténeti sajátosságai, önmagában is jelentős értéket képvisel (Page & Goldammer 2004, Illyés & Bölöni 2007). 

Részletek

Rendezvény
Szőlészeti Tervezői Műhelymunka

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen