Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2019. december 11. Hír

“RÉZ HELYETT CUKORRAL” – véget ért az első kísérleti év

Scroll down for English!

Korábban már beszámoltunk Nektek a szőlőperonoszpóra elleni védelemre irányuló, rézkiváltást célzó növényvédelmi kísérletünkről a tagatóz hatóanyagú szerrel. Mivel a réz nehézfém, felhalmozódik a talajban és nagy mennyiségben alkalmazva kedvezőtlen körülményeket teremt az ott élő mikroorganizmusok számára. Ezen felül a réz bányászata sem kedvez a környezetnek, ezért is fontos alternatív megoldások után kutatni az ökológiai növényvédelemben is. Bár a tagatóz egy cukorszármazék, cukorból is sokféle létezik, és meglepő lehet sokaknak, de van olyan is köztük, ami baktericid és fungicid, azaz baktérium- és gombaölő hatású. A tagatóz a tejcukor származéka, a természetben ritkán fordul elő- és több nemzetközi szabadalomban is szerepel, épp a természetes növényvédelmi hatása okán.

Új bio növényvédőszer?

A Tagyon-hegyen, a Martinus pincészetben megvalósuló kísérlet idei évi utolsó kórtani elemzését ezúttal is Varga Máté növényorvos végezte el, és – bár a kísérlet még csak első évét zárja – a jelenlegi adatok alapján a tagatóz tudta tartani a lépést a hagyományos rezes kezeléssel. Bár egy új növényvédőszernél általában az a kívánatos, hogy jobb hatékonysággal bírjon, mint a már meglévők szerek, ebben az esetben már a döntetlen is biztató eredmény, mert ez azt bizonyítja, hogy a tagatóz alkalmas lehet a réz kiváltására a szőlőperonoszpóra elleni védelemben. Persze az első kísérleti év eredménye még kevés ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le, de jövő tavasszal folytatjuk!


“SUGAR INSTEAD OF COPPER” – the first experimental year has finished

We already reported on our plant protection experiment aiming at replacing copper with an agent containing tagatose when protecting grapes from downy mildew. As a heavy metal, copper accumulates in the soil, creating unfavourable conditions for soil microbes if applied in high doses. Also, copper mining causes severe environmental damage, so it is important to find alternative ways to protection plants in organic farming. For example, tagatose is a sugar derivative, and although it may seem surprising, various sugars are bactericidal and fungicidal, meaning that they can kill bacteria and fungi. Tagatose is the derivative of lactose, and although it is quite rare in nature, it is being included in more and more international patents due to its natural plant protection impact.

The last plant health analysis of this year was carried out by Máté Varga, doctor of plant health, in an experiment located at the Tagyon hill in the Martinus winery. Although it is only the end of the first year, according to the data that has been collected, tagatose is just as effective as traditional copper based treatments. Although when introducing new plant protection agents it is normal to expect them to be more effective than the chemicals that are already available, in this case the same level of protection is very promising, and suggests that tagatose may be suitable for replacing copper when protecting grapes from downy mildew. Of course, it is too early to draw far-reaching conclusions from the results of the first experimental year, but we will continue next spring.


Replacement of Contentious Inputs in Organic Farming Systems’ (RELACS) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 773431. The information contained in this communication only reflects the author’s view.

 
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen