Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Lendületben a hazai agrárium „élő laboratóriuma”

Öt új kutatóval bővült csapatunk, szélesedik a tevékenységünk, már futó projektjeinket tovább fejlesztjük, és bár van minek örülni a tavalyi évet zárva, teljes gőzzel 2020 feladataira készülünk. Március elején az öko ágazat szereplőit hívjuk országos konferenciára, az év során kísérleteinket kiterjesztjük a talajminőség, a digitális mezőgazdaság és az állattenyésztés területeire, és továbbra is úttörő szerepet vállalunk az agroökológiai gyakorlatok hazai elterjesztésében. 2020-tól az ÖMKi az ökogazdákat és az áttérőket támogató szaktanácsadási hálózat központi szervezési feladatait is ellátja. 

2019-ben kiemelkedő lehetőséget kapott az itthon egyedülálló, együttműködésen alapuló hálózatunk, amelyet nyolcadik éve fejlesztünk: on-farm projektünk az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által megítélt, 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet. A folyamat részeként öt új kutatóval erősítettük csapatunkat, akik részben az on-farm hálózat már meglévő témáiba – talajkutatás, tápanyag gazdálkodás, digitális agrárium, diverzifikáció – kapcsolódnak be, de a bővülésnek köszönhetően kutatási tevékenységünk a jövőben az állattenyésztésre is kiterjed.

Ökológiai gazdálkodási hálózat

A jövőben is tudásátadással, agroökológiai módszerek közvetítésével támogatjuk a magyar ökogazdákat és az áttérést tervezőket – on-farm projektünkön kívül is. 2020-tól a Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló szaktanácsadási hálózat ökológiai gazdálkodásra szakosodott központi feladatait is ellátjuk. A hálózat célja, hogy a szaktanácsadói tevékenység kiterjesztésével az ország minden régiójában legyen olyan tanácsadó, aki az ökológiai gazdálkodásra való áttérés mellett döntő gazdáknak megfelelő segítséget tud nyújtani.

A készülő új uniós Közös Agrárpolitikában is előtérbe kerülő agroökológiai módszerek fejlesztésére és bevezetésére a gyakorlatba a kelet-közép európai országok már most igyekeznek felkészülni: a tizenhárom térségi országot egyesítő Bioeast kezdeményezésben az Agroökológia és fenntartható hozamok munkacsoportot az Agrárminisztériummal együttműködésben az ÖMKi koordinálja.

Bio élelmiszerek népszerűsítése

Tavaly is sikerrel folytattuk 2018-ban indult szemléletformáló, ismeretterjesztő munkánkat a sokszínű, fenntartható élelmiszergazdaság, a biogazdálkodás népszerűsítéséért. Ennek részeként tavaly az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) konyhájában is bizonyítottak azok az elfeledett tájfajta paradicsomok, amelyek öko palántáiból a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Kerthatár Közösségi Kertjének is adományoztunk. A tájfajta paradicsomokkal kapcsolatos projektünkről itt olvashat. Az idén két új fajtával – ceglédi, tolnai – bővül a kínálat, és átvevőpontokon is megvásárolhatók lesznek az öko palánták. 

Az ágazati szereplőket összekötő, a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését menedzselő „élő laboratóriumként” tavaly két sikeres egyeztetést (február, június) is szerveztünk kutatók, gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztéséért. Folytatjuk ezt a munkát az alakor és tönke tájfajtákkal, és új ősgabona liszt forgalomba hozatalát is tervezzük.

Szakmai érdekképviselettel is dolgozunk azért, hogy naprakész tudást közvetítsünk a fenntartható élelmiszergazdaságról és minél több magyar biogazdálkodót be tudjunk kapcsolni a nemzetközi szakmai véráramba. 2020-ban immár kilencedszer az ÖMKi szervezi meg a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb bio kiállításán és szakmai összejövetelén, a nürnbergi Biofach-on, március elején pedig ágazati konferenciát szervezünk Kecskeméten a hazai öko szektor szereplőinek.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen