“Az ősgabonákban van a jövő!”

2019. július 5.

Az ipari termelés kiirtotta őket, az ÖMKi pedig újra felszaporíttatta: az aratás előtt néhány nappal alakor, tönke és tönköly táblákban jártunk, és kutatói on-farm hálózatunk egyik felvidéki tagja, a gabonatermesztéssel is foglalkozó Biocentrum Biogazdaság központjában tartottunk szakmai találkozót kutatók, gazdák, molnárok és pékek bevonásával a tájfajta ősgabonák újrafelfedezésének lehetőségeiről. Több mint hetvenen fogadták el meghívásunkat, köztük a magyarországi kovászos kenyér iparágának megteremtője, Vajda József pék is. Nem csak szerinte lehet komoly jövője a tájfajta ősgabonáknak.

Nézzétek meg videóriportunkat!
https://youtu.be/g0lN6LBrED0


“We are trying to strengthen our own cultural and professional heritage”
🌾Rediscovery of ancient landrace cereals. Einkorn, emmer and spelt. The first cereal species produced by humankind. Two weeks ago we held the second meeting of researchers, farmers, millers and bakers on the cultivation of forgotten ancient landrace cereals. Ancient cereals provide an exciting and increasingly popular alternative.” – said the founder of the “Kenyérlelke” (Soul of the bread) festival, whose aim is to restore the concept of real bread.
 
👉 Check out the video report of the event (English subtitles available):