Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Rézkiváltás - RELACS

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordináló szerv: FiBL - Svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Időtartam: 2018. május - 2022. április

Konzorciumi partnerek: 12 európai országból 29 partner vesz részt

www.relacs-project.eu

A RELACS Európai Uniós projekt fő célja, hogy felmérje a résztvevő EU-s országok ökológiai ágazatainak jelenlegi igényeit a külső forrásból származó input anyagokra, és megoldásokat nyújtson a vitatható anyag-felhasználás kiváltására.     

Egy 2017-es előtanulmány alapján az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett, azonban fenntarthatósági vagy ökonómiai szempontból megkérdőjelezhetőnek titulált input anyagoktól való függést kívánja csökkenteni, illetve alternatívát keres a kiváltásukra.

A projekt az ökológiai gazdálkodás számos területét érinti, így például a szőlőtermesztést, a kertészetet, a szántóföldi növénytermesztést, a szarvasmarha- és juhtartást, illetve a baromfitartást is képviseli az európai régiókban.

A RELACS célja, hogy

  • Felmérje és értékelje az ökológiai állattenyésztés és növénytermesztés igényeit a külső forrásaiból származó input anyagokra.
  • Eszközöket és technológiát biztosítson a réz, ásványi olaj, konvencionális állattenyésztésből származó trágya, valamint antibiotikumok, féreghajtók és GM szervezetekkel előállított vitaminok felhasználásnak csökkentésére vagy fokozatos kivezetésére az ökológia gazdálkodók számára.
  • Stratégiát dolgozzon ki a vitatható input anyagok kivezetésére a gazdálkodók, tanácsadók, kutatók, döntéshozók és ipari vállalatok bevonásával.
  • Elősegítse a kifogásolható anyagok használatát mellőző technológiák és eszközök terjesztését a gazdálkodók számára szaktanácsadó-hálózatok segítségével.

Az ÖMKi felmérést végez hazánkban a jelenlegi rézhasználattal kapcsolatban, valamint on-farm körülmények között vizsgálja meg egy potenciális rézpótló szer, a tagatóz peronoszpóra, valamint fitoftóra elleni hatékonyságát szőlő, illetve paradicsom kultúrában. Megvizsgálja a hazai ökológiai növénytermesztést folytató gazdaságok külső forrásból származó tápanyag-felhasználásának mértékét. Felméri az elérhető tápanyag-forrásokat, valamint azokat a rendelkezésre álló újra-hasznosítási technikákat, amik segítségével tápanyagutánpótlásra alkalmas termékek állíthatók elő. Részt vesz a vitatható input anyagok kivezetését szorgalmazó stratégiák kidolgozásában.

Az Agrofórumban megjelent, A RELACS projekt rézkiváltást célzó kísérletének első eredményei a szőlő növényvédelmében című cikk ide kattintva érhető el. 

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 773431 szám alatt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. június 12.

Hír
RELACS – Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált inputok javítása

Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált vitatott inputok kiváltásáról szóló RELACS projekt résztvevői a Belgiumban található Leuven városában gyűltek össze 2018. május 28-án. A projektindító megbeszélésen Dr. Lucius Tamm – a projekt koordinátora – kiemelte, hogy a RELACS egyedülálló lehetőséget biztosít a gazdaszervezetek, a szaktanácsadók, valamint a kutatók számára ahhoz, hogy összedolgozva még magasabb szintre emeljék az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott környezetvédelmi szabványokat.

Részletek
2019. január 31.

Hír
TÁPANYAG-MÉRLEG SZÁMÍTÁS? Vegyél részt Te is!

KERESÜNK: szántóföldi, ökológiai növénytermesztést folytató gazdákat, cégeket, ahol nem folytatnak állattartást.
Miért? Hogy kiderítsük, mennyire kiegyensúlyozott a tápanyagellátás a gazdaságukban, és mekkora távolságról érkezett a felhasznált trágya a gazdaságba.

Részletek
2019. december 11.

Hír
“RÉZ HELYETT CUKORRAL” – véget ért az első kísérleti év

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Rendezvény
Hogyan neveljem? Kertészeti Szakmai Nap, Zsámbok

Növényvédelem, komposzthasználat és palántanevelés a biokertben

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen