Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

RELACS – Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált inputok javítása

Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált vitatott inputok kiváltásáról szóló RELACS projekt résztvevői a Belgiumban található Leuven városában gyűltek össze 2018. május 28-án. A projektindító megbeszélésen Dr. Lucius Tamm – a projekt koordinátora – kiemelte, hogy a RELACS egyedülálló lehetőséget biztosít a gazdaszervezetek, a szaktanácsadók, valamint a kutatók számára ahhoz, hogy összedolgozva még magasabb szintre emeljék az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott környezetvédelmi szabványokat.

Az ökológiai gazdálkodók ragaszkodnak a szigorú szabályokhoz a minőségi élelmiszerek előállítása során, miközben védik a környezetet. Azonban az ökológiai gazdálkodásnak is folyamatosan fejlődnie kell ahhoz, hogy lépést tarthasson a nemes célkitűzéseivel. A RELACS projekt támogatja a költséghatékony és egyben környezetbarát eszközök, illetve technológiák kifejlesztését és bevezetését, annak érdekében, hogy:

  • csökkenjen a réz és az ásványi olajok felhasználása a növényvédelem során,
  • meghatározzuk a növények tápanyag-ellátásának fenntartható forrásait, valamint
  • a haszonállatok egészségét és jólétét támogató új megoldásokat dolgozzunk ki.

A fenntartható mezőgazdaság rendszerszemléletű megközelítésével az ökológiai gazdálkodás célja az ökológiai folyamatok hatékony irányítása, és a gazdaságon kívüli inputoktól való függőség csökkentése. A RELACS projekt résztvevői olyan megoldásokat keresnek, melyek segítségével tovább csökkenthető az input anyagok felhasználása Európa, különösen a Földközi-tenger déli partján fekvő országok öko gazdálkodásában, miközben nem sérül a termelés hatékonysága. A projektpartnerek tudományos támogatásával fair és teljesíthető EU-s szabályok dolgozhatóak ki az ökológiai gazdálkodásban jelenleg alkalmazott gyakorlatok további javítására.

Az ÖMKi a projekt során összefogja az ökológiai gazdálkodásban ma alkalmazott vitatott inputok európai áttekintését, valamint ökológiai szőlő- és paradicsom-termesztésben állít be on-farm kísérleteket a réz hatóanyagú szerek kiváltása érdekében.

A projekt során kifejlesztett eszközök és technikák gazdákhoz való hatékony eljuttatása és gyakorlati bevezetése gazdálkodói szaktanácsadói hálózatok segítségével valósul meg a résztvevő 11 európai országban, a RELACS 28 partnerszervezete segítségével. A RELACS projekt koordinátora a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL).

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen