Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényi stresszkezelés - SolACE

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordináló szerv: Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet, Institut National de la Recherche Agronomique, INRA, Franciaország

Időtartam: 2017. május - 2022. április

Konzorciumi partnerek: A SolACE projekt 14 európai országból összesen 25 partnert fog össze 

www.solace-eu.net

Új megközelítés a víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért

Az európai agrárium célja, hogy megtartsa, illetve tovább növelje mezőgazdasági termelékenységét. Ugyanakkor a rendelkezésre álló tápanyagok, elsősorban a nitrogén (N) és a foszfor (P) mennyisége véges. A csökkenő, sokszor változékony csapadékviszonyok pedig mindemellett egyre gyakoribbá teszik a vízhiányt a kontinensen. A SolACE projekt ebben a helyzetben olyan új módszereket vizsgál, amelyek együttes víz- és tápanyaghiány okozta stressz esetén is biztosítani tudják a megfelelő termelékenységet.

A SolACE a kutatási módszerek széles skálájával dolgozik: on-farm kutatásokat, kísérleti állomásokon végzett vizsgálatokat, kisparcellás kísérleteket is megvalósít, és fenotípus-elemző platformok eredményeit is hasznosítja.

Mi a projekt célja?

Olyan megoldásokat dolgozzon ki, melyek új növényfajták és innovatív agrotechnikák alkalmazásával Európa-szerte növelik a víz- és tápanyag-felhasználás hatékonyságát.

Ennek elérése érdekében a projekt három fontos európai kultúrnövényre fókuszál: a burgonyára, a kenyérbúzára és a durum búzára.

Feltárja a talaj- (felszín feletti és alatti) tulajdonságok optimális kombinációit, melyek az erőforrás-felhasználás hatékonyságát javítják.

Kiválasztja a legjobban teljesítő burgonya, kenyérbúza és durumbúza genotípusokat - kiemelten kezelve a nitrogén, foszfor és víz hiányából eredő stressz-reakciókat.

Az ÖMKi a projektben az on-farm kutatásokért felelős munkacsoport (WP5) társvezetője, valamint a projekt egésze során a mérési protokollok és módszerek összehangolását biztosítja (WP1). Ezen túlmenően burgonya tesztnövényen kisparcellás és on-farm kísérleteket valósítunk meg, a vízhiánnyal párosuló alacsony N, illetve P ellátás innovatív kezelésére. A Szent István Egyetem soroksári ökológiai tangazdaságával együttműködésben 2017-től stressztűrő burgonya genotípusokat, mikrobiális oltóanyagokat, valamint pillangós növényekkel gazdagított vetésforgót tesztelünk.

A burgonya stressztűrőképességét javító módszereket vizsgáljuk on-farm keretek között is; négy ökológiai gazdaságban a termelőkkel együttműködve tesztelünk olyan egyszerű technológiai megoldásokat, melyek jobb víz- és tápanyaggazdálkodást tesznek lehetővé. Továbbá vizsgálunk egy francia durumbúza heterogén populációt is öko szántóföldeken, mely várhatóan nagyobb alkalmazkodóképességgel reagál a különböző termőhelyi viszonyokra és a változó klímára.

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre kutatás és innovációs tevékenység keretében, GA 633571 szám alatt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2017. december 19.

Hír
Tápanyag-utánpótlás és talaj-mikrobiológia – nem csak öko burgonyában

Teltházas konferenciát tartott az ÖMKi 2017. december 8-án, Gödöllőn. „A minőségi termesztés fenntartása ökológiai gazdálkodásban” című rendezvény fókuszában a talaj-mikrobiológia, a bio burgonya stressz-tűrése és az ökológiai gazdaságok tápanyag-utánpótlása állt. A 60 résztvevő fele termelő volt. Rajtuk kívül oktatók, kutatók, forgalmazók jelentek meg az eseményen, így nagyon aktív és gyakorlatias párbeszéd alakult ki.

Részletek
2019. augusztus 8.

On-farm hálózat
Burgonya termesztési kísérletek

Az ÖMKi bioburgonya programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző és szakigazgatási szervezetekkel együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és kísérleti eredményekkel, rendezvényekkel, kiadványokkal hozzájáruljon a hazai bioburgonya ágazat fejlődéséhez.

Részletek
2020. január 8.

Hír
Folytatódnak a bioburgonya termesztési kísérleteink

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kapcsolódó dokumentumok

Bioburgonya termesztés

Bioburgonya termesztés

Részletek
Solace szórólap

Solace szórólap

Részletek
Burgonya on-farm vizsgálata magyarországi ökológiai gaz-<br>daságokban 2016

Burgonya on-farm vizsgálata magyarországi ökológiai gaz-
daságokban 2016

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen