Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ömki, biokertészet, lisztharmat, varasodás, levéltetű, rajzás, rajzási adatok   2021. április 16. Növényvédelem

Öko védelem a kertben: lisztharmat, almalevél-pirosító levéltetű, rezisztens almafajták

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

A zöldségágyásokban az aszállyal a gyümölcsösökben a faggyal küzdenek a növények.  Ahol virágzó csonthéjasokat ért el múlt heti fagy, ott nem lesz a termés pl. Duna-Tisza közén a kajsziültetvényekben. Voltahol az őszibarack, és néhol a szilva és a cseresznye is károsodott. Az almatermésűek és a virágzáshoz készülő meggy valószínűleg megúszták a -9-10 fokos éjszakákat, Húsvét környékén. A meggyben most lesz aktuális a virágfertőző moníliáról szóló 5. felhívás. (Sajnos a fagykár nagyságát még nem látjuk tisztán, mert az átfagyott rügyalapok miatt később is lehullhat a termés.)   

 Közben a károsítók is megérkeztek. Pénteken fotóztam körbe az Óbudai Megfigyelőkert idős Jonathan almafáját. A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levélkék felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A piros bimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők, akár dupla dózissal is permetezhetnek. 22 névváltozatban számoltam össze a kénes szereket. Érdemes felkeresni a NÉBIH honlapját szerválasztás előtt. Újdonság a Flosul, mely folyékony kiszerelésű kén. Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. Növényvédőszer besorolást kapott a korábban növénykondicionálóként forgalmazott kálium-hidrogén-karbonát hatóanyagú Vitisan SP, amely almában lisztharmat és varasodás ellen is használható, egérfüles állapottól termésszíneződésig.  A kálium-hidrogén-karbonát egy nem besorolt hatásmódú kontakt hatóanyag, bár a hatásmechanizmusa ismert: erős lúgos kémhatása gátolja a gombaspórák csírázását, valamint a spórákra és gombamicéliumokra erős szárító hatással van. Aki most tervezi kertjének átalakítását vagy új almafák telepítésén gondolkodik, annak érdemes felkeresnie néhány, a rezisztens fajtákkal is foglalkozó szaporítóanyag előállító cég honlapját. Mivel nagyon sok ilyen van, a keresőbe elég beütni, hogy „rezisztens almafajták” és máris egy délutánra elég olvasnivalót találunk. Rezisztens, esetleg multirezisztens (többféle gombabetegségnek ellenálló) fajták telepítése a kertünkbe a legjobb megoldás a növényvédelmi kezelések csökkentésére. Az ÖMKi-nek is elérhető egy ilyen kiadványa, ami ingyenesen letölthető a honlapjukról: Ellenálló fajták gyümölcstermesztők részére – Almatermésűek  

Ugyanezen a fán fényképeztem a virágbimbókat körülölelő fejlett leveleket, melyeket varasodásra fogékony fajtákomár védeni kellene a gomba támadása ellen. A gomba már készen áll a fertőzésrede a szárazság miatt még nem indult be. Azonban a harmattal, az esővel kipattanhatnak a spórák, megtalálhatják a nedves leveleket. Körtét, almát a zöldbimbós állapotig réztartalmú készítményekkel permetezhetnek a varasodás ellen.  

Jobb oldalt az almalevél-pirosító levéltetű kezdeti kárképét láthatják. Az éhes katica elől, a bepöndörödött levélszél védelmében próbál elbújni a levéltetűEzt a fát még sohasem kellett permetezni ez ellen a levéltetűfaj ellen. Főleg a katicák segítettek ebben, nem engedték felszaporodni. Ahol mégis gondot okoznak a szívogatásukkal, ott almában gyérítésükre jól alkalmazhatók az nyári hígításban is használható olaj tartalmú készítmények, mint pl. a Vektafid A és a Vegarep EC. Amennyiben minden kezeléshez – gyakorlatilag gyümölcsfajtól függetlenül - narancsolaj tartalmú nedvesítőszert (pl. WETCIT) használunk, mellékhatásként jelentősen ritkul a levéltetvek száma és külön ezek elleni beavatkozásra rendszerint nincs szükség. 

Képkivágás_2

 Húsvét utáni kedden felszereltük az országos előrejelző hálózat csapdáit. A nyár végéig hetente táblázatos formában közzétesszük az általános tájékoztatásra szolgáló rajzási adatokat. Igazán pontosan a saját kertjükbe kiakasztott csapdák segítségével tudnak dönteni arról, hogy egyáltalán szükség van-e a permetezésre? Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a kezelés időpontját is kiszámíthatják a fogási adataik ismeretébenA csapdák megtekinthetőek és beszerezhetőek a www.csalomoncsapdak.hu oldalon.  

Az alábbi kisfilmeken is megnézhetik a csapdákat, de a téli fagyokat túlélő vaszabibokrot és a kaktuszmezőt is. Tudomásul kell vennünk, hogy a betegség-ellenállóság mellett, már a fagyállóság és a szárazságtűrés is alapvető fajtakövetelmény lesz a kerti növényeink telepítést, ültetést megelőző kiválasztásánál. 

Rajzási információk jelentősége és a feromon csapdák használata

Téli fagyokat túlélő wasabi és a kaktuszmező

Budapest, 2021. április 12                                

Üdvözlettel:  
 
                                            
Zsigó György
 és az ÖMKi csapata 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. május 16.

Növényvédelem
Mi fán terem? Az almatermésűek környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 2. rész

Részletek
2021. május 14.

Növényvédelem
Védekezés monília, cseresznyelégy, lisztharmat ellen a biokertben

2021. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 30.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek varasodás és selyemfényű puszpángmoly ellen

2020. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Rendezvény
A jövő sikeres mezőgazdasága mai döntéseinken alapul

Részletek

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen