Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko növényvédő szerek varasodás és selyemfényű puszpángmoly ellen

2020. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

A kerteket járva felemás érzéseim vannak. Lassan már annak örülnék, ha varas vagy tafrinás leveleket látnék, mert ez azt jelentené, hogy esőt kaptunk. Jelenleg a szárazság a legnagyobb ellenségünk, aki tud, öntözzön.

► Az áttelelő spórák szóródása már hetekkel ezelőtt megtörtént, de a szárazság miatt mégsem robbant be az alma és a körte varasodása. Most mindenképpen számolni kell velük, mert a hétre esőt jósolnak.

Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. Vasárnap Bakonybélben még javában virágoztak az almafák, de Óbudán már elvirágzott az összes fajta. A varasodás ellen a kontakt réz hatóanyag még mindig kiváló pl. a Starking fajtánál. Azokon a területeken, ahol a varasodás gyakran jelentkezik, érdemes lehet rezisztens fajták (Artemisz, Cordelia, Florina, Hesztia, Reanda, Reglindis, Rosmerta vagy a különleges, vörös húsú MV-04) telepítésén elgondolkozni. A biotermesztésre alkalmas fajtákról az ÖMKi honlapján is találhatnak egy részletes áttekintést.

► A 6. felhívásban lefotóztam egy fertőzött almarügyből betegen kitörő lisztharmatos levélcsokrot. Ez volt az idei elsődleges (primer) fertőzés. Ezek a levélkék már továbbfertőzték az egészséges leveleket is, ezt láthatják a mai első fényképen. A biotermesztők a kénes gombaölőkkel védekezhetnek, de csak óvatosan, mert a gyümölcsöket a viaszosodásig megperzselhetik. Az alkohol etoxilát és hidegen sajtolt narancsterpént tartalmú Wetcit alkalmazása a tapadásfokozáson túl a lisztharmat elleni mellékhatással is bír, azonban túlságosan tömény koncentrációban ez a termék is perzselhet. A diónagyságú termések már ellenállóbbak. A káliszappan tartalmú Biosol nagy lémennyiséggel kijuttatva szintén segíthet a kórokozó elleni küzdelemben, annak növényi bőrszöveten kívüli képleteinek (epifita micélium, konídiumláncok) roncsolása, lemosása révén.

Az úgynevezett egyszerű anyagok között is többfélét találhatunk, melyek a segítségünkre lehetnek. Ilyenek például a lecitinek, melyek lisztharmat ellen, a szódabikarbóna a varasodás ellen, a mezei zsurló kivonata pedig mindkét kórokozó ellen hatékony. A linkeken elérik a használati útmutatást hozzájuk.

Mivel a fent említett hatóanyagok mindegyike csak kontakt hatású (nem hatol be a növényi szövetbe), fontos, hogy a lombozat felületén egységesen terüljenek el a permetcseppek, így egységes fedettséget biztosítva. Ennek a megvalósítására alkalmasak a fent is említett Wetcit és Biosol Káliszappan nevű készítmények mellet a ponilén tartalmú Eco-Film és Nu-Film 17 nevű készítmények és a fehérje-cink-komplex tartalmú Biokoll E nevű termék is.

► A selyemfényű puszpángmoly hernyóját és a rágásnyomát április 21-én fényképeztem. Már ennél jóval nagyobb példányokkal is találkoztam. Az idén vontatottan, lassan ébredtek fel, lehet, hogy az Önök bokraiban még csak most kezdték a károsításukat. Ha még egyáltalán maradt bukszusuk, akkor rendszeresen ellenőrizzék. A fiatal lárvák ellen még hatásos lehet a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki tartalmú Dipel DF, Lepinox Plus vagy Bactospeine WG nevű készítmény, viszont az idősebb lárvák és imágók ellen ez a kezelés nem hatásos, csak akkor alkalmazzuk, hogyha van esélyünk a frissen kelt lárvák megjelenése táján elvégezni a kezelést.

► A dió és a szőlő nemezes gubacsatkájáról már sokszor írtam. A fényképen „testvérüket” a tűztövis nemezes gubacsatkája látványos telepeit láthatják. Fontos megjegyezni azonban, hogy aki közterületen (utcán, parkban) végez permetezést, azt csak növényorvos felügyeletével végezheti, és csak olyan készítményekkel, melyek egy újabb eljárás, egy szigorú szűrés után közterületi engedélyt is kaptak a Nébih-től. Közterületen, de egy házikertben is mindig kell arra számítani, hogy gyerekek érinthetik, állatok ehetik a lepermetezett szabadon álló növényeket, ezért ilyen helyeken különös gondossággal kell eljárni! 

Budapest, 2020. április 30.                                         

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai


Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek szőlő levélatka és poloskaszagú szilvadarázs ellen

2020. évi 7. felhívás növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 21.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek pajor és fonalféreg ellen

2020. évi 9. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ellenálló fajták gyümölcs-
termesztők részére – Almatermésűek

Ebben a kiadványban almatermésű fajok (alma, körte, birs, naspolya és ázsiai körte) biotikus és abiotikus stresszel szemben valamilyen módon ellenálló fajtáiról olvashat. Olyan termesztőknek szól ez a gyűjtemény, akik minél kevesebb növényvédőszer felhasználásával igyekeznek minőségi gyümölcsöt termeszteni.

Részletek

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen