Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko-Expó Hajdúnánáson

2021 október első hétvégéjén rendezte meg a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a II. Öko-Expo kiállítást és konferenciát Hajdúnánáson, a Kendereskertben, amelyen az ÖMKi is képviseltette magát.

A szépen gondozott, múzeummal és új konferenciacsarnokkal is rendelkező major szintén biogazdálkodást folytat, és őshonos állattartásnak is helyet ad.

A kétnapos rendezvényen szakmai előadások, az ökológiai ágazatban tevékenykedő kiállítók, gépbemutatók és biopiac várták a résztvevőket. Az első napon, október elsején a precíziós technológiák témájával kezdődött a szakmai konferencia, ahol elméleti és gyakorlati kérdésekkel egyaránt foglalkoztak az előadók. A gyomszabályozás új, precíziós megoldásai nagy hangsúlyt kaptak, amelyhez a délutáni gépbemutató is kapcsolódott. A szekciót drónbemutató is kiegészítette.

A következő téma a közétkeztetés volt, melynek reformja új lehetőségeket és egyben kihívásokat is jelent az ökogazdálkodás számára. Kiemelten foglalkozott a szekció a helyi élelmiszer termékek és a rövid ellátási lánc fontosságával. Örvendetes, hogy a konferencián számos közétkeztetésben tevékenykedő szakember vett részt.

A délutáni szakmai program fókuszába az ökológiai gazdálkodásra való átállás került, ami nagyon aktuális témákat érintett. Ilyen például a hamarosan megjelenő új EU rendelet az ökológiai gazdálkodásról, vagy a nagy érdeklődésre számot tartó új pályázati és támogatási lehetőségek. Az ökológiai gazdálkodás az eddigiektől jóval magasabb összegű támogatásban részesül majd, ami a jelenlegi öko területeket várhatóan jelentősen növelni fogja. A szekciókat az előadók bevonásával szervezett kerekasztal-beszélgetés zárta.

A következő nap szakmai programjai a közétkeztetés, az ökogazdálkodás és az iskolák kapcsolatának témájában zajlott. Gyerekzsűrivel díjazták a közétkeztetés legjobbjait, és bemutatkozott a helyi biotermékekre alapozott Hajdúnánási Közétkeztetési Program is.

A rendezvényen 27 kiállító várta az érdeklődőket a standoknál, amelyek között oktatási intézmények, kutatóintézetek, szaktanácsadó cégek, input anyag és gépgyártó cégek szerepeltek. Az ÖMKi standját is sok jelenlegi vagy leendő biogazda kereste fel, ahol kutatási projektjeink, On-farm kutatásaink, szántóföldi és kertészeti témájú kiadványaink nagy érdeklődésre tartottak számot.

Mind a két napon szerveztek gépbemutatót, amelyen a gyomszabályozás korszerű gépei is szerepeltek, így pl. a Treffler gyomfésű, a reneszánszát élő küllős kapa, illetve a kameravezérelt, ujjas kapás kultivátor.

A kétnapos rendezvényt a Kendereskertben dolgozók szívélyes vendéglátása, és Szólláth Tibor, a NAK megyei szervezete elnökének és munkatársainak mindenre kiterjedő, figyelmes szervezése tette tartalmas és kellemes szakmai programmá, amelyen jövőre is szívesen részt veszünk!

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. január 3.

Hír
Felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2021-es évértékelője

Részletek
2020. november 20.

Hír
Elindult a szakmai Facebook csoportunk!

A csoport célja, hogy hozzájáruljon a hazai ökogazdálkodási ágazat fejlődéséhez aktuális szakmai és gyakorlati információk megosztásával, az ágazatban érintett szereplők összekötésével és ezáltal egy országos szakmai hálózat megerősítésével.

Részletek
2020. december 2.

Hír
Válaszd a BIO-t és a hazait!

Kiváló magyar termelők és termékek a biogazdálkodás szolgálatában

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Rendezvény
Öko zöldségtermesztési szakmai nap

Zöldségfajok ökológiai szaporítóanyag előállítása génmegőrzési céllal

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen