Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2021-es évértékelője

A magyarországi ökológiai művelésű területek mérete az elmúlt öt évben megduplázódott, az előállított bioélelmiszerek piaca ugyanezen idő alatt 30%-kal bővült Európában. A környezet-egészségügyi előnyök mellett egyre növekvő az ágazat gazdasági jelentősége, miközben az ökoterületek bővülésével fokozódik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás jelentősége. Komoly szerep jut a gazdák aktív részvételével működő innovációs hálózatoknak, és egyre több biotermék részesül a fogyasztók és a magyar gasztronómia elismerésében.

Magyarország az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát tekintve már az európai középmezőnybe tartozik. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint az egy év alatt elért területbővülést tekintve a 10. helyen vagyunk a legdinamikusabban növekvő ökoterületű országok világrangsorában. Hasonlóan rangos helyen állunk az ökológiai gyümölcstermesztésben: abszolút területnagyság alapján Magyarország a világ 12. legnagyobb bio gyümölcsültetvény területtel rendelkező országa. Hazánk legnagyobb biogazdálkodást kutató intézményeként, a dinamikus növekedés, a támogatási rendszerek bővülése és az EU ambiciózus törekvései (átlagosan 25% ökoterület-arány elérése 2030-ig) kapcsán, 2021-es évértékelőnkben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az ökoterületek bővülésével a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás szerepe egyre inkább felértékelődik. A biogazdálkodási módszerek növekvő szerepének is köszönhető, hogy szeptember 23-a tavaly az EU ökológiai gazdálkodás jeles napja lett.

ÖMKi Kalendárium - 2021 főbb mérföldkövei

Erősödő kutatási hálózat, terjedő jó gyakorlatok 2021-ben

Folyamatosan fejlődő On-farm kutatási hálózatunkban, több mint száz termelői partner bevonásával, összesen tizenkét mezőgazdasági és állattenyésztési területen folytak kísérletek 2021-ben a biogazdálkodás fejlesztésére, valamint a fenntartható mezőgazdaság legjobb gyakorlatainak terjesztésére. 2021-ben tízéves születésnapunkat ünnepeltük, szakmai tudástárunk egyre népszerűbbé vált a profi és a hobbi biokertész körökben egyaránt, Youtube videotárunk csaknem 170 hasznos kisfilmmel várja az érdeklődőket, Facebook követőink száma átlépte a 10.000-et.

Őkológiai gazdálkodás a gyakorlatban_ az ÖMKi Youtube videotára csaknem 170 hasznos kisfilmmel várja az érdeklődőket
Youtube videotárunk csaknem 170 hasznos kisfilmmel várja az érdeklődőket (Iratkozz fel Te is!)

Az érdeklődők tavaly a hajdúnánási ÖKO EXPO-n, a 80. OMÉK-on és a PLANET Budapest 2021-en is hallgathattak előadásokat szakembereiktől. Májusban az európai ökogazdálkodási kutatók előadásaival, világszerte 90 országból, 1700 résztvevővel zajlott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetek első közös konferenciája, a FiBL Nyílt Nap. A nemzetközi online konferencián a hazai eredményeket az ÖMKi munkatársai mutatták be.

A jó gyakorlatok terjesztésének a mezőgazdasági szaktanácsadási hálózatok is nélkülözhetetlen szereplői.  Kutatóintézetünk hét főre bővítette aktív tanácsadói létszámát, aminek köszönhetően 2021-ben 187 ügyfelet szolgáltunk ki hasznos ismeretekkel.  Az ország legtöbb régiójában van már olyan szakember, aki az ökológiai gazdálkodásban tevékenykedő, vagy arra áttérő gazdáknak szakmai segítséget nyújt.

Tájfajta biotermékek térnyerése

A biotermelés 2021-ben is egyre több kiváló magyar alapanyaghoz juttatta a hazai fogyasztókat és a magyar gasztronómiát. Az idők során már bizonyított, egészséges és ízletes termények között vannak az ÖMKi tájfajta paradicsomai. Hasonló kulcsszerephez juthatnak a jövőben azok a tájfajta bio lisztek, amelyek ősgabona kutatásaink eredményeként néhány héten belül a boltok polcaira kerülnek.

Tavaly már a legkisebb kertészek, az óvodás gyerekek is nevelgethették a tájfajta paradicsompalántákat: az Ovikert Program és a Felelős Gasztrohős bevonásával országszerte több mint 30 óvodába juttattuk el palánta felajánlásainkat. Az öko paradicsompalánták sikerét 2021-ben két új elismerés dicsérte: év elején ötödik helyen végeztek az 55 Highlights of Hungary jelölt, azaz a legkiválóbb hazai kezdeményezéseket bemutató projektek között, októberben pedig az agrárszakma elismerését, az OMÉK Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban kitüntető címet nyerték el.  A díjak mellett ugyancsak rangos, nemzetközi előrelépést jelent, hogy az ÖMKi paradicsom tájfajtákkal végzett hároméves kísérlete eredményeit a Diversity tudományos folyóirat publikálta.

az Ovikert Program és a Felelős Gasztrohős bevonásával az ÖMKi országszerte több mint 30 óvodába juttatta el palánta felajánlásait
Az Ovikert Program és a Felelős Gasztrohős bevonásával országszerte több mint 30 óvodába juttattuk el tájfajta palánta felajánlásainkat

Az elmúlt év újabb eredményeket hozott az ökobúza kutatások területén is. A Vetőmag Szövetség és Terméktanáccsal együttműködésben, országos ökobúza fajtakísérletek keretében hét helyszínen, összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltük eredményesen kisparcellás fajtateszt-hálózatban. Az ökobúza fajtatesztek a már évek óta futó On-farm tesztekkel kiegészülve segítik az ökogazdákat abban, hogy a számukra legmegfelelőbb fajtát választhassák ki a jövőben.

2021-ben indult az öko búza kisparcellás fajtateszt-hálózat
2021-ben indult az öko búza kisparcellás fajtateszt-hálózat

A kenyérbúza vizsgálatok mellett idén folytatódott az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztése gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával, alakor és tönke tájfajtákkal, új lisztek tesztelésével, illetve a gazda-molnár-pék adatbázis továbbfejlesztésével.  A folyamat eredményeként néhány héten belül a magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú, köves malomban őrölt tönke és alakor bio lisztek megvásárolhatóak lesznek kiskereskedelmi forgalomban.

ÖMKi bio tájfajta ősgabona lisztek
Limitált kiadású ÖMKi bio tájfajta ősgabona lisztek hamarosan a boltokban! Részletekért kattints a képre!

Stratégiai irányok és célkitűzések itthon és Európában

Az ÖMKi ügyvezetőjének alelnöki tisztsége az ökológiai gazdálkodási mozgalmak európai ernyőszervezetében, a több mint kétszáz tagszervezetet számláló IFOAM Organics Europe-ban 2021-ben már hidat képezett a zöldítés útján eltérő alaphelyzetből induló kelet-közép európai országok és a nyugati tagállamok hagyományosan erős ökológiai érdekképviselete között.  Szem előtt tartva hazánk fenntarthatósági és versenyképességi szempontjait, 2021-ben aktívan részt vettünk a nemzetiközi stratégiaalkotási folyamatokban (átlagosan 25%-os ökoterület-részarány megvalósítása), itthon pedig jelentős szerepet vállaltunk a Nemzeti Ökogazdálkodási Cselekvési Terv 2021-2027 kidolgozásában. A hazai cselekvési terv 2027-ig 10%-os területarányt irányoz elő az ökológiai termesztésbe vont területek méretét tekintve, miközben a biotermények hazai piacbővülésére is meghatároz célértékeket. Így például a közétkeztetésben felhasznált bio alapanyagok tekintetében is ambiciózus célokat tűz ki. A hazai bioélelmiszer forgalom növekedésének nyomon követése érdekében előirányozza a piaci adatok gyűjtését és egy információs platform létrehozását.

„Az európai zöld megállapodás, a Green Deal keretében egyre hangsúlyosabbá válnak az agroökológiai módszerek, amelyek nemcsak a fenntarthatóbb termelést segítik elő, hanem egyúttal versenyelőnyt is jelenthetnek hazánknak. Komoly lehetőséget kínál Magyarország számára az agroökológiai átállás, azon belül is az ökogazdálkodás térnyerése, ezért a saját szerepvállalásunkkal arra törekszünk, hogy gyakorlat-orientált kutatás-fejlesztéssel és tudásátadással előmozdítsuk a biogazdálkodás és az ökológiai termékpályák fejlesztését hazai és Európai Uniós szinten egyaránt.” – vetítette előre 2022-es év célkitűzéseit Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, az IFOAM Organics Europe alelnöke

ÖMKi Kalendárium - 2021 főbb mérföldkövei

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. november 20.

Hír
Elindult a szakmai Facebook csoportunk!

A csoport célja, hogy hozzájáruljon a hazai ökogazdálkodási ágazat fejlődéséhez aktuális szakmai és gyakorlati információk megosztásával, az ágazatban érintett szereplők összekötésével és ezáltal egy országos szakmai hálózat megerősítésével.

Részletek
2020. december 2.

Hír
Válaszd a BIO-t és a hazait!

Kiváló magyar termelők és termékek a biogazdálkodás szolgálatában

Részletek
2020. december 10.

Média
Öko ágazati konferencia 2020 - előadások

Töretlen a hazai ökogazdálkodás fejlődése, megduplázódott a bio területek mérete az elmúlt öt évben

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Hogyan neveljem? Kertészeti Szakmai Nap, Zsámbok

Növényvédelem, komposzthasználat és palántanevelés a biokertben

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2022

Ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztés

Fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztése

EIP-Agri projekt zárórendezvénye

Részletek

Rendezvény
Szőlészeti Tervezői Műhelymunka

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen